12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportLiviu Dragnea susține că România nu va scăpa de amenda de la...

Liviu Dragnea susține că România nu va scăpa de amenda de la CEDO, în cazul condițiilor din închisori, dacă nu inițiază un pachet de măsuri în următoarele luni

România nu va scăpa de amenda Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), în cazul condițiilor din penitenciare, dacă în câteva luni nu vor fi elaborate măsuri, printre care și Legea grațierii, a declarat șeful PSD, Liviu Dragnea, marți seara, la postul Antena 3.

„Să plecăm de la starea de fapt care, încet-încet, urmează să fie cunoscută de opinia publică, pentru că știți foarte bine că, de foarte mulți ani, datele reale despre condițiile din penitenciarele din România nu s-au știut. Eu sper ca Ministerul Justiției să facă posibil ca situația din penitenciare, cea reală, să fie cunoscută, pentru că sunt oameni condamnați care sunt în închisori și execută pedepse de un număr de ani, dar nu sunt condamnați la moarte. De asemenea, nu sunt condamnați la condiții inumane. Declarația președintelui Iohannis a avut o nuanță importantă. E o tehnică de comunicare în care accentuezi informația pe care vrei să o dai ca să se bolduiască, dar a spus după aia dacă nu facem lucruri. Nu a spus nimeni altceva. Amenda nu va veni mâine. Dar dacă în câteva luni de zile, adică probabil până la vară, România nu întreprinde și nu inițiază un pachet de măsuri printre care și legea grațierii, de această amendă nu scăpăm și, dincolo de amendă, mai este o situație,  eu am cerut public, azi, ministrului Justiției să se spună public câți români au murit în închisorile din România, sunt zeci, sunt sute, sunt mii, asta trebuie să se știe. Ei nu au fost condamnați la moarte, sunt membri ai societății românești care au dreptul la viață”, a declarat Liviu Dragnea.

Totodată, el a reiterat că în proiectul inițial de ordonanță privind grațierea nu erau cuprinși corupții, criminalii, violatorii, pedofilii, tâlharii, hoții, iar prejudiciile urmau să fie recuperate într-un an după grațiere.

„În proiectul inițial al ordonanței erau prevederi pentru cei care au în întreținere copii până la 5 ani sau până la 14 ani, nu mai țin minte, pentru bolnavi în fazele terminale — așa cum a fost cazul domnului Adamescu — și de asta cred că se ține cont. M-am uitat pe niște evidențe. În Uniunea Europeană, media pedepselor este șapte  nouă luni, la noi este șapte ani. În România, în ultimii ani, s-a sărit peste măsurile administrative, foarte multe fapte, ale unui funcționar public de exemplu, care în mod tradițional peste tot în lume primește o sancțiune, un avertisment, desfacerea contractului de muncă, la noi s-a sărit peste ele, s-a trecut direct la pușcărie cu ani grei. De amenda aia nu scăpăm, legea grațierii singură nu rezolvă problema cu amenda, dar programul guvernamental cuprinde și inițierea celorlalte măsuri asumate deja de România”, a mai spus el.


Citește și: Nici o guvernare nu a vrut să rezolve problema închisorilor. România stă sub amenințarea unei amenzi de 80 de milioane de euro pentru condițiile de detenție

România stă sub amenințarea unei amenzi de circa 80 de milioane de euro pe an dacă va fi emisă o decizie-pilot a CEDO în privința condițiilor din închisori. Deocamdată, Guvernul Cioloș a obținut o amânare cu o promisiune care pare tot mai greu de îndeplinit.


Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți, că Legea grațierii nu este soluția pentru supraaglomerarea din închisori. Mai mult, șeful statului a explicat că România are un termen de aproximativ 18 luni pentru a elabora un pachet de măsuri pentru a evita sancțiunile de la CEDO.

Șeful statului a mai spus că a discutat cu președintele CEDO, președintele Comisiei de la Veneția și secretarul general al Consiliului Europei despre proiectele privind amnistia și grațierea., astfel că nu se pune problema unor presiuni sau a unei amenzi a CEDO de 80 de milioane de euro cu privire la situația din închisorile din România

„Nu poate fi vorba despre 80 de milioane (n.r – amendă de la CEDO, pentru supraaglomerarea din închisori). Nu poate fi aplicat așa ceva la România. Nu știe nimeni câți deținuți au dreptul la o compensație. Haideți să vedem ce dorește CEDO de la noi, să elaborăm un pachet serios pentru România”, a spus președintele Iohannis, la Strasbourg.

În ceea ce privește referendumul care vizează OUG privind grațierea și modificarea codului penal, șeful statului a precizat: „Chestiunea cu referendumul se referă la o chestiune politică și la o abordare politică”.

Președintele a continuat afirmând că grațierea nu reprezintă soluția oamenilor din închisori, ci „o mică parte din pachetul de soluții. Potrivit șefului statului, România va avea un termen de aproximativ 18 luni pentru a elabora un set de măsuri.

„CEDO reprezintă o soluție tehnică. Grațierea nu este soluția. Poate fi o parte mică din pachetul de soluții. La noi acasă, problema s-a pus total greșit. S-a mers pe scoaterea unei teme din context și ambalarea într-un mod care mi se pare nepotrivit. Grațierea nu poate fi făcută pentru politicieni. Trebuie făcută pentru cei din închisori, nu pentru cei care stau în Parlament”, a continuat Klaus Iohannis.

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă