22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportLIVE TEXT Traian Băsescu: Obiectivul meu, deşi poate părea o misiune imposibilă,...

LIVE TEXT Traian Băsescu: Obiectivul meu, deşi poate părea o misiune imposibilă, este să câştig referendumul. N-aş vrea ca în, urma acestui referendum, România să facă paşi înapoi.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, susţine o conferinţă de presă, miercuri, la ora 20.00, la sediul de campanie din strada Comăniţa nr.9. Iată principalele declaraţii ale lui Băsescu:

Primul lucru pe care vreau să-l comunic este acela că în această campanie, care va avea ca finalitate referendumul din 29 iulie, eu nu apăr un scaun. Am de apărat România europeană, acea Românie pe care am început s-o construiesc împreună cu instituţiile statului şi cu românii acum opt ani. Repet, în această campanie nu apăr interesul meu, ci România.

O Românie care a făcut mulţi paşi înainte, fie că vorbim de justiţie, de educaţie sau de legislaţia muncii.

Chiar dacă în cei opt ani de mandat, trei au fost marcaţi de o criză economică ce n-a pornit de la noi, dar a trebuit să facem faţă.

Ca şef al statului, a trebuit să-mi asum, alături de guvern şi majoritatea parlamentară, măsurile care să prevină o situaţie dificilă.

N-ar vrea ca în urma acestui referendum, România să facă paşi înpoi.

Prin ceea ce s-a întâmplat în ultimele două spătămâni, v-o sun ca om care ştie care sunt valorile eurpene, România a făcut mulţi paşi înpoi din punct de veere al credibilităţii.

Ce a făcut USL nu este cinstit. Nu este cinstit să ai ca obiectiv acapararea instituţiilor statului şi punerea lor a dispoziţia partidului, şi pentru a legitima această incorectitudine, să încerci să te ascunzi în spatele votului popular.

Prin acest referendum, USL vrea să-şi legitimeze reflexele totalitare prin care nu ştie şi nu poate să guverneze dacă nu anexeaz partidelor instituţiile statului. Crin Antonescu şi Victor Ponta au rămas ancoraţi în modul de a guverna din perioada Iliescu-Nastase, când funcţionau ca partid stat.

Nu este cinstit să pui un preşedinte ales de două ori şi după opt ani de mandat şi trei ani de criză economică să-i ceri să obţină 51% din voturi, şi totuşi sunt convins că românii nu vor participa în acest mod de a face politică şi ceea ce am cerut şi cer celor care mă sprijină este victoria în referendum.

Obiectivul meu, deşi poate părea o misiune imposibilă, este să câştig referendumul.

Foarte mulţi pleacă de la premisa că, erodat de guvernare şi de problemele prin care am trecut alături de guvern si de majoriotatea parlamentară, voi pierde referendumul.  Ei mizează pe faptul că românii pot fi păcăliţi.

Sper că românii vor fi cinstiţi cu preşedintele lor şi vor aprecia ceea ce am făcut.

Românii nu pot fi părtaşi la necinste, chiar dacă au motiv să fie supăraţi pe mine. Încearcă să spună că listele care au fpst valabile pe 10 iunie nu mai sunt valabile pe 29 iuie şi vor să reducă listele de electori la 15 milioane. Este necisntit şi românii nu vor accepta acest joc, pentru că electorii sunt înregistraţi la Evidenţa Populaţiei, nu la Statistică.

După domnul Ponta şi ministrul de Interne nu sunt electori cei un milion de români din Italia, cei din Spania sau din Germania. Românii nu vor participa la un lucru necinstit.

Cred că USL trebuie să înţeleagă că dacă a vrut să pună pe preşedintele României în faţa unei exigenţe care este greu de îndeplinit de un preşedinte care a trecut prin opt ani de funcţie, dar dacă au decis s-o facă, măcar să o facă cinstit.

Ştiu de unde pornesc, dar eu întordeauna am făcut totul până la capăt. De aceea, fac un apel la guvern să fie cinstit , pentru că românii în primul rând nu-i vor accepta pe cei necinstiţi.

Am văzut azi cum domnul Ponta  mutat necinstea până la Bruxelles. Crede că acolo sunt oameni cu care discuţi cum discută el cu PSD, necinstit, adică. Crede că sunt un om foarte naiv. Vreau să vă spun care sunt soluţiile pentru ca domnul Ponta să rezolve problema referendumului: acea ordonanţă de urgenţă care stabileşte numai prntru preşedinte alte condiţii de referendum – anularea prin OUG a OUG prin care  intrat într-o zonă interzisă.

Cred că Ponta a făcut azi cea mai mare greşeală încercând să-i convingă pe europeni că trebuie să convoace Parlamentul.

România n-a mai minţit în străinătate din 2004. Pentru a respecta instituţiile statului român, dl. Ponta trebuie să înţeleagă că trebuie să fie cinstit.

Fac apel la dl Ponta, la dl Antonescu, la dl Voiculescu, Dragnea, să fie cinstiţi în relaţia cu românii.

Ostilitate există, o ştiu nu de acum, dar obligaţia mea e să explic, pentru că ştiu că românii nu sunt ostili adevărului, ci sunt ostili politicienilor necinsiţi.

Contez pe sprijinul tuturor oamenilor care vor o Românie democratică, cu institutii neanexate, şi din acest punct de vedere Mihai Răzvan Ungureanu e un om pe care contez. Şi nu numai el, uitaţi-vă şi la Horia Neamţu.

Despre Victor Ponta

Iarăşi discutăm despre oameni cinstiţi. Eu am fost foarte convins că, într-un fel sau altul, şi Opoziţia trebuie să aiba un rol în exercitarea puterii şi atât cât am putut  în instituţiile care au ţinut de preşedinţie am dat acces opoziţiei, şi vă amintesc numai SRI sau SIE.

Până la urmă, când l-am desemnat pe Ponta, au fost două lucruri importante: România avea nevoie de stabilitate, şi doi, alianţa a cărui guvern era condus de Ungureanu şi-a pierdut majoritatea. Nimic nu mă împiedica să forţez sau să încerc formarea unui nou guvern cu partid principal PDL – sunt convins că foarte mulţi ar fi revenit.

Am considerat însă că distanţa scurtă până la alegerile legislative va permite şi un exerciţiu de coabitare pe care l-am ratat în 2007. Iată că oamenii necinstiţi de tip Ponta au făcut ca acest exerciţiu să nu reauseasca. Din păcate, n-a mers.
 
Puteam să dau guvernarea tot USL, dar poate puteam să am exigenţa să fie un alt politician decât Victor Ponta. Nu am crezut că va vinde pur şi simplu stabiltatea ţării pentru a-şi crea condiţii să acapareze toate instituţiile statului, tot timpul obiectivul meu a fost să menţin stabilitatea, pentru că ştiu ce înseamnă o ţară în criză. 

Nu am crezut că pentru Antonescu şi Ponta dorinţa de a acapara instituţiile statului e mai mare decât dorinţa de a menţine ţara stabilă.  E cea mai puternică probă de lipsă de maturitate politică, când pentru satisfacerea unor nevoi sacrifici interesele personale. E nepermis.

Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Invest+

Vineri 17 mai, la Ploiești, a avut loc o întâlnire care a marcat aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM, la care au...

Expert Forum: Până pe 16 mai, partidele au cheltuit 11 milioane lei, pentru campania la alegerile europarlamentare şi peste 3,8 milioane lei pe campania...

Potrivit raportului Expert Forum, pentru europarlamentare, până la data de 16 mai au fost raportate venituri de 40 de milioane de lei, din care 14 milioane de lei...
Ultima oră
Pe aceeași temă