9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportLiga 1 mizează pe tineri

Liga 1 mizează pe tineri

Odată cu apariția mult dezbătutei reguli Under 21, Liga 1 a început să se populeze cu jucători tineri și promițători. Astfel, având în vedere că echipele din prima ligă sunt obligate din acest sezon să înceapă meciurile cu doi titulari U21, numărul fotbaliștilor tineri care evoluează constant a crescut exponențial.

În urma analizei primelor 15 etape din sezonul 2020-2021 al Ligii 1, trebuie evidențiate câteva dintre performanțele și bornele atinse de fotbaliștii români sub 21 de ani.

În actuala ediție de campionat, nu mai puțin de 133 de jucători U21 au evoluat până acum, deja cu 10 mai mulți față de întreg sezonul trecut (123). Dintre aceștia, 40 sunt debutanți, iar 13 dintre jucătorii U21 au înscris primul gol în competiție.

Procentual, 17% dintre golurile marcate în Liga 1 au fost reușite de tineri, adică 51 din 301. De altfel, golgeterul la zi al Ligii 1, cu 12 goluri, este Dennis Man (22 ani). Doar două formații nu au punctat încă în acest sezon prin tineri: Universitatea Craiova și Dinamo. 20 goluri aparțin jucătorilor U21 ai lui FCSB. CFR Cluj, cu 5 goluri, Viitorul și FC Voluntari, cu câte 4 reușite U21, sunt în urma echipei bucureștene.

FCSB deține recordurile în privința tinerilor, cei mai mulți folosiți într-o etapă și în întreg campionatul, cele mai multe goluri și cele mai multe minute în total. În actuala ediție de campionat, trupa antrenată de Toni Petrea a folosit 18 jucători U21, deținând și recordul într-o etapă, 11 tineri în runda cu numărul 4. În top se mai regăsesc FC Voluntari – 11, Viitorul și Astra – cu câte 10.

Într-un top al încrederii în tineri, pe baza numărului de minute, în medie, pe fiecare apariție U21 într-un meci, conduce FC Botoșani. La acest fapt contribuie evoluțiile constante ca integraliști ale celor doi internaționali U21, Haruț și Chindriș.

Cel mai tânăr fotbalist care a bifat minute în actualul sezon al Ligii 1 este David Morar, jucătorul care a debutat la 16 ani și 5 luni în tricoul Academicii Clinceni.

Nu în ultimul rând, singurul singurul jucător U21 care a bifat toate cele 15 meciuri ale turului de campionat ca titular este Răzvan Onea (Poli Iași, 1225 minute).

Se pare că regula implementată de FRF a dat roade, dovadă fiind cea de-a doua calificare consecutivă a naționalei de tineret la Campionatul European. Tricolorii pregătiți de Adrian Mutu se vor duela cu Germania, Olanda și Ungaria la turneul final de anul viitor.

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă