18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportLideri importanţi din PDL au respins alianţa electorală cu UNPR

Lideri importanţi din PDL au respins alianţa electorală cu UNPR

Fostul ministru Radu Berceanu a ame­ninţat că îşi dă demisia din toate funcţiile de conducere din Par­ti­dul Democrat Liberal, dacă Antonie Solomon, în prezent membru UNPR, va fi impus drept candidat pentru Primărie în Craiova din partea celor două formaţiuni. Preşedintele PDL Buzău, Cezar Preda, a declarat că hotărârea de a se permite libertatea în stabilirea înţelegerilor electorale mai mult încurcă decât lămureşte.

Colegiul Director al PDL a anunţat că partidul nu va încheia nici un fel de alianţă la nivel naţional pentru alegerile locale, dar organizaţiile judeţene pot decide să încheie protocoale pe plan judeţean, sub denumirea „Mişcarea Populară”, cu semnul electoral „Inima”, după cum a declarat duminică preşedintele PDL Emil Boc. Pe de altă parte, acesta a anunţat că democrat-liberalii vor negocia la nivel central o colaborare cu UNPR, prin care cele două partide se vor susţine reciproc la alegerile locale, având în vedere relaţia privilegiată între cele două.

Ulterior, unul dintre liderii PDL, fostul ministru Radu Berceanu a reacţionat vehement. „Dacă îl impun pe Antonie Solomon de la centru, eu demisionez. Rămân membru PDL, dar nu mai vreau nici o funcţie acolo, să se ducă ei să se ocupe de campanie”, a menţionat acesta. Politicianul susţine că PDL ar tre­buie să nu se abată de la codul etic propriu, iar Antonie Solomon nu se încadrează în acesta. „Nu i-am reproşat eu lui Solomon, i-a reproşat DNA. Dacă ai stat 6 luni şi jumătate la puşcărie, înseamnă că ai o problemă. Apoi, un an şi jumătate nu a avut dreptul să‑şi exercite mandatul de primar, aşa că nu putem să pretindem acum că e un ghiocel”, a avertizat Radu Berceanu.

Judeţe tărcate politic

Nici Cezar Preda, preşedintele PDL Buzău, nu s-a arătat încântat de decizia Colegiului Director. „Ceea ce s-a hotărât duminică, mai rău ne va încurca decât ne va lămuri. Deşi avem dreptul şi posibilitatea la nivel judeţean să luăm decizia cea mai bună pentru partid, nu vom putea lua o hotărâre unitară pe tot judeţul, pentru că sunt primari care vor dori să candideze sub sigla PDL pentru că nu au cu cine să se asocieze la ei în comunitate. Şi atunci există riscul ca judeţul să aibă o coloratură tărcată”, a precizat Cezar Preda. Totuşi, acesta nu a respins total protocolul cu UNPR, care i se pare fezabil. „Acolo unde ne vom înţelege, cred că-l vom face. Decizia o vom lua peste două săptămâni.

Unii dintre liderii partidului de guvernământ, Elena Udrea a anunţat deja, din calitatea sa de preşedinte al PDL Bucureşti, că respinge orice alianţă cu Partidul Poporului lui Dan Dia­conescu. În schimb, aceasta a acceptat o înţelegere cu Partidul Noua Generaţie condus de Gigi Becali.

În fine, UNPR nu a întârziat să reacţioneze la declaraţiile lui Radu Berceanu şi, într-un comunicat, a anunţat că respinge jignirile acestuia. „UNPR consideră că declaraţiile tăioase şi atacurile la persoană, indiferent de numele celui care le lansează, nu servesc scopului comun al Coaliţiei, ci ajută în mod indirect Opoziţia. Antonie Solomon este un primar foarte apreicat de comunitate şi reprezintă, la nivelul municipiului Craiova, întreaga coaliţie de guvernare”, a menţionat conducerea Uniunii Naţionale pentru Progresul României.

Cele mai citite

Divina Revelație: Cele Zece Porunci de pe Muntele Sinai

Cele Zece Porunci, o listă de precepte religioase care, conform mai multor pasaje din Exod și Deuteronom, au fost revelate divin lui Moise pe...

Rareș Bogdan, atac la Nicușor Dan: A-i da un vot înseamnă a-l arunca pe apa sâmbetei

"Este important Bucureștiul și îl sprijinim cu toată forța pe Sebastian, dar în următoarele 40 de zile sper să nu va trebui să răspundem...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...
Ultima oră
Pe aceeași temă