19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportLiberalii din judete cer alianta cu PDL sau ramanerea in opozitie

Liberalii din judete cer alianta cu PDL sau ramanerea in opozitie

Debusolati de rasturnarea de situatie de la alegerile prezidentiale, liberalii din mai multe judete ale tarii asteptau ieri decizia partidului in privinta viitorului lor politic. Altii au anuntat insa ca si-au luat soarta in propriile maini.

Liderul PNL Botosani, deputatul Florin Turcanu, a declarat ieri ca liberalii botosaneni cer intrarea la guvernare alaturi de PDL. "Intram la guvernare cu PDL pentru stabilitate, acesta este mandatul pe care l-am primit de la PNL Botosani pentru a sustine la nivel central. Vom face o analiza ampla a tot ceea ce s-a intamplat si se va vedea care filiale nu si-au facut treaba, pentru ca, daca toate si-ar fi facut munca, altul era rezultatul", a spus deputatul liberal. Pentru o alianta cu PDL pledeaza si primarii liberali din Botosani. "Astazi am fost sunat de 15 primari care toti mi-au spus ca vor sa se mearga pe o guvernare cu PDL in actualele conditii", a spus primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireada. La fel de radicali, dar de cealalta parte a baricadei, mai multi liberali vasluieni cer ramanerea partidului lor in opozitie, in timp ce unii ar dori chiar o demisie de onoare a lui Crin Antonescu pentru esecul din turul II al alegerilor prezidentiale.

 

"Parerea mea personala este ca dl Crin Antonescu trebuie sa-si dea demisia, iar PNL sa intre in opozitie. Nu stiu ce sa mai cred fata de ceea ce se intampla in acest moment. Politica este arta compromisului si cred ca mai bine ne-ar fi in opozitie, pentru ca PNL sa nu fie partas la evenimentele care se vor petrece in lunile urmatoare. Cu siguranta, cel mai sifonat va iesi PNL, toti vor da vina pe acest partid. Dl Crin Antonescu ar trebui sa-si dea demisia de onoare, este parerea mea", a declarat primarul liberal din Vetrisoaia, Vasile Puiu. Mai nuantat in declaratii, edilul liberal al orasului Murgeni, Jenica Panica, oscileaza intre alianta cu democrat-liberalii si ramanerea in opozitie: "Bine ar fi sa ramanem in opozitie, dar problema critica este ca nu avem bani. Acuma, unii dintre primari s-au dus catre PDL ca sa primeasca bani, in timp ce eu stau si ma uit pe sus. Nu vad rezolvarea situatiei.

 

Cred ca partidul nostru va trebui sa se decida foarte repede: ori mergem alaturi de PDL la putere, ori stam in opozitie. A doua varianta mi se pare mai buna", a explicat primarul. De cealalta parte, presedintele organizatiei municipale a PNL Vaslui, Florin Ciurariu, nu exclude intrarea partidului sau la guvernare. "Nu stiu ce se va intampla, vom vedea ce va decide partidul, insa cred ca, daca vom fi prinsi intr-o formula de guvernare, vor trebui sa accepte solutiile noastre pentru a scoate Romania din criza", a declarat liderul liberal. In Tulcea, liderul liberal, Octavian Popa, refuza sa comenteze posibila intrare la guvernare a partidului sau. In schimb, vicepresedintele liberal tulcean Paul Cononov a declarat ca asteapta sa fie  contactat de conducerea centrala "pentru a ne exprima punctul de vedere privind raspunsul pe care urmeaza sa-l dam PDL".

 

"Sper ca, de data aceasta, nu va mai hotari doar Crin Antonescu ce e de facut, iar partidul sa accepte, in unanimitate, decizia lui", a precizat acesta. In ce-i priveste pe primarii liberali tulceni, parerile acestora erau ieri impartite: unii inclina catre constituirea unei aliante cu PDL, in vreme ce altii sustin ca este mai bine sa constituie in continuare o majoritate alaturi de PSD. La Galati, liderul organizatiei liberale, Victor Dobre, vede chiar mai multe solutii pentru partidul sau, insa deocamdata refuza sa le nominalizeze. "Parerea mea este ca sunt multiple variante. Ramane sa discutam. Avem tot timpul, cred ca nu e nici o graba", a spus Dobre. In ce-i priveste pe liberalii mureseni, acestia asteapta o decizie a partidului. "Pentru mine, ca lider al organizatiei judetene a PNL Mures, cel mai important este sa ma consult cu oamenii care au muncit in aceasta campanie, cu prietenii si colegii mei si sa luam impreuna o decizie", a declarat Ciprian Dobre, presedinte PNL Mures.

 

La Constanta, presedintele Organizatiei Judetene a PNL, Gheorghe Dragomir, spune ca stie ce va face partidul sau si se dezice de alianta cu PSD. "Cred ca noi avem un parcurs pe care sa-l urmam singuri. Chestia cu PSD era de fapt un proiect al lui Crin Antonescu, cu Mircea Geoana presedinte. Noi nu ne-am dorit prin asta neaparat o alianta cu PSD pentru a face a constructie care sa apropie cele doua partide in mod esential. A fost un proiect de conjunctura, pentru a depasi criza pentru si a reveni la normalitate", a spus Dragomir. Tot conjuncturala este considerata alianta cu PSD si de catre liberalii doljeni. "Cred ca in nici un caz PNL nu ar trebui sa mearga alaturi de PDL, pentru ca democratii si Traian Basescu au dovedit in nenumarate randuri ca se plaseaza pe pozitii de adversitate fata de PNL. 

 

Pe de alta parte, cred ca alianta cu PSD a fost in mod evident una de conjunctura si care a avut ca fundament necesitatea politica a PNL de a-l inlatura pe Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei", a declarat ieri deputatul Horatiu Buzatu, fost presedinte al filialei liberale. In schimb, liberalul Dan Mogos, membru in BPJ al PNL Dolj, spune ca "in politica, de cele mai multe ori toate variantele sunt luate in calcul".

Cele mai citite

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă