12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportLegea ANI, ciuntită fără dezbateri

Legea ANI, ciuntită fără dezbateri

Liderii de sindicat ar putea scăpa de declararea averilor dacă senatorii acceptă modificarea Legii ANI aşa cum doreşte PSD. Propunerea a fost adoptată tacit de deputaţi din cauza blocajului care paralizează Camera.

Adoptată sub presiunea oficialilor europeni şi după o reexaminare mult disputată în Parlament, noua Lege a Agenţiei Naţionale de Integritate este la un pas de a fi modificată din nou, în sensul reducerii categoriilor despre persoane vizate. Este vorba de liderii de sindicat, care ar putea fi excluşi din lege, la propunerea PSD şi cu acordul tacit al deputaţilor.

Conflict de interese

Proiectul de modificare a Legii ANI a fost iniţiat de opt social-democraţi, printre care doi lideri de sindicat: Matei Brătianu, şeful sindicaliştilor din Poşta Română, şi Dumitru Chiriţă, preşedinte executiv în Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate „Univers”. Cu alte cuvinte, cei doi au iniţiat un proiect de lege care îi favorizează direct.
Proiectul trebuia să fie dezbătut şi aprobat de Camera Deputaţilor până pe 29 octombrie. Cum activitatea Camerei este blocată de aproape două luni de zile, din cauza votului dat la Legea pensiilor şi a deciziei opoziţiei de a nu participa la şedinţele conduse de Roberta Anastase, sute de proiecte au rămas în sertare, neputând fi distribuite la comisiile de specialitate. Printre acestea, şi proiectul PSD de modificare a Legii ANI, astfel că plenului de ieri nu i-a rămas decât să constate adoptarea tacită (adică fără dezbatere şi fără vot).
Ultimul cuvânt asupra modificării dorite de PSD aparţine senatorilor, numai că tocmai aici a întâmpinat Legea ANI cele mai multe probleme. În primul rând, la dezbaterile din august, senatorii-jurişti nu au fost de acord cu introducerea liderilor de sindicat pe lista persoanelor obligate să-şi declare averile. Apoi, nu toţi senatorii puterii s-au declarat de acord cu actuala formă a Legii ANI. De altfel, amendamentul de eliminare a liderilor de sindicat a fost formulat, în vară, în Senat, de reprezentanţii UNPR. Toate acestea, în contextul în care coaliţia are oricum, pe hârtie, o majoritate foarte fragilă în Camera Superioară, conduc la ideea că sunt şanse minime de a fi „salvată” în plen actuala formă a legii.

10.000 de euro pe lună, venit de sindicalist

Chiar în ziua modificării tacite a Legii ANI, revista Kamikaze a publicat declaraţia de avere a preşedintelui CNSRL „Frăţia”, Marius Petcu, din care aflăm că acesta este cel mai bine plătit lider de sindicat: 10.000 de euro, venit lunar în anul de criză 2009. Suma de 500.000 de lei venituri anuale (echivalentul a circa 116.000 euro) provine 60% din activitatea la sindicat şi 7% din activitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea. Restul provine din salarii din proiecte europene.
Şi alţi lideri de sindicat stau foarte bine la capitolul averi, după cum s-a văzut săptămâna trecută. De pildă, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Iacob Baciu, a avut, în 2009, un venit anual de 130.000 de lei. La rândul său, Vasile Marica a obţinut de la Sindicatul Naţional Vamal „Unirea” şi de la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe venituri lunare de peste 7.400 de lei.

Adoptări tacite pe bandă

Alte patru proiecte de lege au fost adoptate ieri tacit de Camera Deputaţilor. Printre acestea, propunerea ca radiodifuzorii din România să fie obligaţi să rezerve operelor muzicale autohtone 40% din timpul de difuzare. Proiectul a fost semnat de deputaţi PDL, PSD şi PNL. Tot tacit a fost aprobată şi propunerea unui deputat PDL ca prefectul să poată verifica legalitatea actelor administrative emise de preşedintele consiliului judeţean.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă