11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportAmbasadorul Franței afirmă că DNA a devenit un model la nivel EUROPEAN

Ambasadorul Franței afirmă că DNA a devenit un model la nivel EUROPEAN

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul, i-a conferit marţi procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, însemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare.

În discursul său, ambasadorul Franței a subliniat că Direcţia Naţională Anticorupţie se bucură de o mare popularitate şi că renumele său depăşeşte frontierele României, devenind un model de urmat la nivel european.

Ambasadorul a afirmat că rezultatele DNA sunt  impresionante,  confirmate şi de un raport al UE, care plasează acest Parchet printre primele cinci instituţii anticorupţie din Europa. 

"Astăzi putem să apreciem lungul drum parcurs şi transformarea puternică şi durabilă a unui sistem care vă datorează multe, deoarece datorită dumneavoastră şi numeroşilor dumneavoastră colegi devotaţi cauzei, DNA se bucură de o mare popularitate. De altfel, renumele său depăşeşte astăzi frontierele ţării dumneavoastră, devenind un model de urmat la nivel european", a afirmat ambasadorul Francois Saint-Paul. 

Domnia sa a arătat că această distincţie a fost oferită pentru devotamentul în lupta împotriva corupţiei, pentru simţul datoriei cetăţeneşti îndeplinite, pentru contribuția la construcţia societăţii române,  pentru "extraordinarul curaj" în această luptă.

La rândul ei, Laura Kovesi a explicat că evenimentul de marți reprezintă "o zi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie", iar Legiunea de Onoare în grad de Cavaler este și a colegilor din DNA. 

"Cred că nu este o zi pentru mine sau pentru procurorul şef al DNA, cred că este o zi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, este o zi a noastră, a tuturor, a celor care lucrăm în fiecare zi în DNA. Cred că această medalie este a tuturor colegilor", a declarat șefa DNA.   Koveși a subliniat faptul că speră să existe, în continuare, stabilitate legislativă, să nu se limiteze atribuțiile DNA pentru a se putea continua  acțiunile anticorupție. La ceremonie au fost prezenți, pe lângă mulți procurori anticorupție, și părinții șefei DNA.

Franța a mai premiat-o pe Laura Codruța Kovesi în 2011, pe când ocupa funcția de procuror general al României. Atunci, Franța i-a conferit doamnei Kovesi Ordinul Național al Meritului în Grad de Ofițer. În 2011, distincția i-a fost înmânată de ambasadorul Franței la București de atunci, Henri Paul.

Legiunea de Onoare în Grad de Cavaler, instituită în Franța în 1802, este cea mai înaltă distincție franceză.

Laura Codruța Kovesi a fost premiată și de Ambasada SUA la București, în 2014, când a luat premiul pentru cea mai curajoasă femeie din lume.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă