14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportLaura Codruţa Kovesi s-a dus la Parchetul General ca să prezinte refuzul...

Laura Codruţa Kovesi s-a dus la Parchetul General ca să prezinte refuzul DNA față de modificările legilor Justiţiei, propuse de Tudorel Toader

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a ajuns, marţi dimineaţă, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a prezenta punctul de vedere al DNA referitor la proiectul de modificare a legilor Justiţiei, informează Mediafax.

Laura Codruţa Kovesi a intrat în sediul Parchetului General fără să facă declaraţii, precizând că nu va da detalii nici la ieşire.

La întâlnirea cu şefii de parchete din ţară a ajuns şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu.

DNA a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, că Adunarea generală a procurorilor din cadrul DNA a avut loc luni, deşi fusese iniţial programată pentru miercuri.


Propunerile au fost respinse fie în unanimitate, fie cu o largă majoritate. Printre propunerile respinse se înscriu cele privind trecerea Inspecției Judiciare din subordinea CSM în aceea a ministrului Justiției, numirea procurorilor șefi al DNA și DIICOT de către ministrul Justiției (nu de către șeful statului, cum este în prezent) precum și modificarea normelor privind răspunderea materială a magistraților.

„A fost devansată după ce procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat convocarea adunărilor generale de la nivelul parchetelor pentru analizarea propunerilor de modificare a legilor justiţiei”, a explicat DNA.

Votul exprimat de procurorii participanţi la Adunarea generală referitor la propunerile discutate a scos în evidenţă că modificările la legile justiţiei în forma actuală reprezintă o formă de presiune asupra activităţii profesionale a procurorilor din Direcţia Naţională Anticorupţie, se arată în comunicatul de presă.

Concret, procurorii participanţi au respins în unanimitate următoarele mai multe propuneri ale ministrului Tudorel Toader de modificare a legilor justiţiei.

Este vorba despre trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, „de natură să aducă atingere independenţei magistraţilor”; „modificarea nejustificată a regimului actual referitor la răspunderea materială a judecătorilor şi procurorilor în caz (cu privire la acest aspect, s-a subliniat că legislaţia actuală cuprinde suficiente prevederi privind răspunderea magistraţilor în caz de rea – credinţă, iar propunerea ministerului este neclară cu privire la condiţiile răspunderii; în plus nu există notă de fundamentare sau analiză din care să rezulte că actuala legislaţie privind răspunderea magistraţilor trebuie modificată)”; înfiinţarea unei Direcţii specializate, în cadrul Ministerului Public, pentru efectuarea urmăririi penale în cazul infracţiunilor săvârşite de către magistraţi, „cu privire la care nu a fost prezentată nicio justificare”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...

Două locuințe din localitatea Voroneț au fost cuprinse de flăcări

Un incendiu a afectat, sâmbătă, în ajunul Paştelui, două locuinţe din localitatea Voroneţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă