17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportKovesi: Procedura de numire a procurorilor șefi ar trebui dezbătută public

Kovesi: Procedura de numire a procurorilor șefi ar trebui dezbătută public

Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, miercuri, că întotdeauna a existat o suspiciune privind modalitatea de numire a procurorilor șefi din Ministerul Public, din cauza implicării ministrului Justiției și a președintelui, motiv pentru care această procedură ar trebui lansată în dezbatere publică, transmite Mediafax.

"Din discuțiile care au fost în ultimii ani, în spațiul public, cu privire la modalitatea de numire a procurorilor în funcțiile de conducere importante din Ministerul Public, întotdeauna a existat o suspiciune cu implicarea ministrului Justiției și implicarea președintelui României în procedura de numire, că nu este o procedură care să asigure toate garanțiile de independență cu privire la stabilitatea instituției Direcției Naționale Anticorupţie sau a oricărei structuri de parchet din Ministerul Public", a declarat procurorul şef al DNA.

Codruța Kovesi a precizat că nici la nivel european nu există un model care să fie unanim acceptat de toate părțile.

"Ceea ce este important, din punctul meu de vedere, este ca procedura de numire în acest funcții de conducere să fie asumată de toți participanții din sistemul judiciar și nu numai. În al doilea rând, cred că este un subiect care trebuie pus în discuție atât în cadrul sistemului judiciar, cât și în cadrul societății civile și pus în dezbatere publică", a spus Kovesi, la finalul prezentării unui proiect-pilot ce se referă la activitatea Direcției Naționale Anticorupţie.

Raportul privind Indexului Sustenabilităţii DNA a fost realizat cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer și Ambasadei Marii Britanii în România. Inițiatorii proiectului pilot încearcă să realizeze o metodologie de monitorizare pentru domeniul justiţiei şi anticorupției.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă