12.7 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Ion Iliescu, despre refuzul lui Iohannis de a o desemna pe Sevil Shhaideh în funcţia de premier al României: Dialogul este necesar pentru clarificarea lucrurilor. Sper ca până la urmă să se găsească acea cale

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a declarat, marţi, că respingerea de către Klaus Iohannis a propunerii PSD – ALDE ca Sevil Shhaideh să ocupe funcția de prim-ministru prelungește un proces care necesita o mai mare urgență, fiind necesar dialogul pentru clarificarea situației.

„Se prelungește, din păcate, un proces care necesita mai multă urgență, ca să se intre în noul an cu o echipă formată. De regulă se stă de vorbă. (…) E un Parlament nou, cu o structură nouă, președintele are și el o vechime destul de mică, dar dialogul este necesar pentru clarificarea lucrurilor. Sper ca până la urmă să se găsească acea cale a dialogului”, a spus Iliescu, la Digi 24.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că nu acceptă propunerea PSD — ALDE ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru și a cerut acestei coaliții să facă o nouă nominalizare.

Citește continuarea aici: VIDEO. Președintele Iohannis nu acceptă numirea lui Sevil Shhaideh ca prim-ministru


În replică, liderul PSD și șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, s-a declarat „stupefiat” de anunțul președintelui. 

„Am vorbit cu domnul Tăriceanu, cu domnul Constantin, cu o parte dintre colegii mei din partid și mâine, sau cel mai târziu poimâine, probabil că până mâine seară, o să trebuiască să luăm o decizie. Parafrazându-l pe cel care a vorbit la ora 12,00, vreau să cumpănesc foarte bine, dar de data asta nu să cumpănesc între un interes personal sau de grup, ci între ceea ce e bine și rău pentru România. Nu va fi o decizie ușoară. Nici nu are rost să ne ascundem după deget, este o avalanșă de mesaje pe care le-am primit în ultimele ore de la oameni care se simt jigniți, au folosit și alte cuvinte, și care cu fermitate cer suspendarea președintelui. Nu este o decizie foarte ușoară. Dacă în urma acestei analize pe care o vom face rapid vom ajunge la concluzia că pentru țară e bine să îl suspendăm pe președinte, nu o să am nicio ezitare. De asemenea, ne gândim serios la posibilitatea constituirii unei comisii, care este prevăzută de proceduri, care să analizeze rapid, că poate noi suntem nervoși și nu suntem specialiști, dacă gestul președintelui este constituțional sau neconstituțional, așa cum spune deja decizia Curții Constituționale”, a explicat Dragnea, la Palatul Parlamentului.


Citește și: Liviu Dragnea: O să vă spun un secret. Sâmbătă am încercat să îl sun pe Iohannis. Suna închis

Reacția lui Tăriceanu, după ce președintele Iohannis a refuza propunerea de premier: Este vorba despre un exces de putere. Forțează declanșarea unei crize politice


„Cred că dumnealui și alți acoliți sunt speriați de două lucruri: de posibilitatea certă ca programul de guvernare votat de români să fie pus în practică și de faptul că a înțeles că nu vrem să mai perpetuăm un sistem ocult și toxic pentru România. Asta nu-l îndreptățea să anunțe astăzi decizia lui, fără niciun fel de explicație. Nu are niciun fel de importanță toată campania securistoidă declanșată de aparatul de propagandă tradițional”, a mai spus șeful PSD, în conferința de presă.

„Probabil că până mâine seară va trebui să luăm o decizie. Parafrazându-l pe cel care a vorbit la 12.00, vreau să „cumpănesc” foarte bine. Nu are rost să ne ascundem după degete, este o avalanșă de mesaje de la oameni care se consideră jigniți și care cer suspendarea președintelui”, a continuat Dragnea.

„Va fi constituită o comisie care să decidă dacă gestul președintelui este constituțional sau nu este constituțional”, a conchis el.


Citește și: Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, despre refuzul şefului statului de a o desemna pe Sevil Shhaideh în funcţia de premier: Preşedintele a respectat Constituţia

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Cătălin Predoiu, a declarat că refuzul preşedintelui de a o desemna pe Sevil Shhaideih în funcţia de premier al României este un demers constituţional.


Citește și: Şefa interimară a PNL, Raluca Turcan, despre decizia lui Klaus Iohannis de a refuza s-o desemneze pe Sevil Shhaideh în funcţia de premier: Guvernul României nu trebuie transformat într-un executiv personal

Preşedintele interimar al Partidului Naţional Liberal, Raluca Turcan, a salutat decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea alianţei ALDE – PSD pentru funcţia de premier. Turcan a menţionat că viitorul Guvern trebuie ferit de orice fel de vulnerabilități.


 Citește și: Kelemen Hunor, despre refuzul președintelui de a o numi pe Sevil Shhaideh ca premier: Nu cred că există motive constituționale pentru o suspendare

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că nu există motive constituționale pentru suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis, după ce, marți, șeful statului a respins propunerea de premier a coaliției PSD-ALDE. Totodată, el a afirmat că formațiunea sa nu va fi de acord cu un astfel de demers.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă