30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSportLIVE TEXT. Iohannis: Îmi doresc un Parlament puternic

LIVE TEXT. Iohannis: Îmi doresc un Parlament puternic

UPDATE: Klaus Iohannis a declarat, luni, în Parlament că se adresează celor Două Camere Reunite în " în semn de deschidere si respect". El a transmis că doreşte să se adreseze, la începutul fiecărei sesiuni parlamentare.

Iohannis a precizat că "progresul unei naţiuni se naşte din efortul comun"  şi a subliniat că mi poresc un Parlament puternic. Un Parlament slab înseamnă o verigă slabă, un Parlament lipsit de credibilitate lasă semn de îndoială".

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_min/a711dfd901b43940aa7a6e4f6dabb35b/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

 

Şeful Statului a vorbit, de asemenea, despre o nouă etapă a consolidării democratice. El a subliniat importanţa renunţării la populism şi electoralism.

"Prin populism înțeleg să propui măsuri care afctează arhitectura statului fără argumente, doar pentru a atrage voturi. Prin electoralism înțeleg sisteme de vot care să asigure câștigul electoral al unui partid. În acest fel nu se poate construi un stat. Din cauza populismului și electoralismului suntem azi aici, nu în sens de vina, ci de responsabilizare. În unele cazuri deși se știa că nu sunt eficiente, au fost create reguli care corespundeau unor interese electorale de conjunctură", a subliniat Iohannis.

 Preşedintele a subliniat faptul că "totul a fost subsumat unui război politic lipsit de sens pe termen lung dar consumator de energii și distrugător de speranța" şi a transmis că "nu voi uza niciodată de intrumentul referendumului pe teme populiste doar pentru a adună voturi".
  
 Şeful statului a subliniat că actualul sistem a generat un for legislativ supradimensionat. El a precizat că un Parlament mai mic ar fi mai eficient şi mai reprezentativ.

"Sunteți chemați să dați un răspuns adecvat românilor din diaspora", a completat Iohannis.

Klaus Iohannis a vorbit, în discursul său, şi despre importanţa reprezentării alegătorilor şi a subliniat că "s-au mai făcut, în România, cosmetizări de instituții dar care nu au dus la tranformari reale. Aparenţa schimbării care ascunde rezistentă la schimbare nu e o soluție, mai devreme sau mai târziu cei care o practică decontează la vot, pentru că oamenii văd și înțeleg. Să nu subestimam niciodată maturitatea alegătorilor". 

De asemenea, seful statului a vorbit şi despre modificarea legislaţiei privind finanțarea partidelor, care "trebuie să ducă la creșterea transparenței, integrității și participării, dar și la dispariția unor fenomene absolut nedorită precum mită sau turismul electoral2"

"Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat găleți și nici festivaluri de resurse nelimitate despre a căror proveniența toată lumea se întreabă, dar nimeni nu răspunde", a completat Iohannis. 

Şeful statului a vorbit şi despre un calendar, pe care l-a dezbătut cu partidele politice, calendar care presupune că până la finele sesiunii "să avem un nou pachet de legi privind alegerile, votul din diaspora, finanțarea partidelor. Mă aștept că acest calndar să fie respectat".
 
—-

Preşedintele Klaus Iohannis se va adresa, luni, la ora 16.00, Parlamentului, într-un mesaj pe care îl va susţine în plenul reunit al celor două Camere, informează Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a scris pe reţeaua de socializare, Facebook, că îşi doreşte un Parlament puternic şi că parteneriatul Preşedintelui cu Parlamentul trebuie să restabilească încrederea populaţiei în această instituţie.

"Astăzi mă voi adresa Camerelor reunite pentru a marca începutul primei sesiuni parlamentare din acest an. Parteneriatul Președintelui cu Parlamentul răspunde nevoii de a restabili încrederea în această instituție fundamentală a democrației. Îmi doresc un Parlament puternic, pentru că un Parlament slab înseamnă o verigă slabă în construcția democratică. Un Parlament lipsit de credibilitate nu face decât să îndepărteze cetățenii de politică și să lase loc îndoielii, resemnării sau cinismului", a mai spus preşedintele. 

 

Cele mai citite

Comisia Europeană spune că România tot nu e pregătită să treacă la euro

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene (CE), în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă...

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...

Comisia Europeană spune că România tot nu e pregătită să treacă la euro

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene (CE), în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă