21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportIohannis a cerut reexaminarea unei legi privitoare la sistemul de pensii private...

Iohannis a cerut reexaminarea unei legi privitoare la sistemul de pensii private şi facultative

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului, marţi, reexaminarea unei propuneri de modificare a legilor privind sistemul de pensii private şi a celor facultative, care reglementează procedura de modificare a contractului de societate. Şeful statului a solicitat norme mai clare, scrie Mediafax. 

Astfel, propunerea discutată de Iohannis se referă la modificarea Legii privind fondurile de pensii administrate privat şi a Legii privind pensiile facultative. Iniţiativa legislativă se referă la modificarea dispozițiilor referitoare la contractul de societate aplicabil în materie.

Prin derogare de la prevederile Codului civil, se instituie posibilitatea adoptării hotărârilor privind modificarea contractului de societate cu acordul majorității participanților, dacă prin contract nu se stabilește altfel. Totodată, se prevede că Autoritatea de Supraveghere Financiară poate emite norme cu privire la procedura de modificare a contractului de societate, potrivit iniţiativei legislative.

Klaus Iohannis transmite că această modificare “este de natură să genereze incertitudine juridică și lipsă de previzibilitate în aplicarea normei juridice”.

“Apreciem că se poate realiza modificarea contractului de societate și printr-o altă procedură decât cea a acordului din partea majorității părților în contractul de societate, dacă există o clauză contractuală ce derogă de la norma instituită, ea însăși derogatorie de la dreptul comun, ceea ce poate însemna că modificarea contractului de societate ar putea fi realizată și cu acordul a mai puțin de majoritate din participanți. Așadar, chiar dacă în aparență modificarea propusă ar putea fi justificată de rațiuni de ordin practic, în realitate această soluție legislativă ar putea afecta interesele participanților la contractul de societate și ar putea conduce la abuzuri în aplicare”, se arată în solicitarea de reexaminare.

Mai mult, iniţiativa legislativă propune ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să poată emite norme cu privire la procedura de modificare a contractului de societate, preşedintele Iohannis afirmând că sunt necesare clarificări suplimentare în conținutul normei, întrucât, în forma actuală, “aceasta poate genera imprevizibilitate în aplicare”.

“Autoritatea de Supraveghere Financiară ar putea interpreta că are competența să modifice, prin norme proprii, inclusiv regula majorității pentru adoptarea hotărârilor privind modificarea contractului de societate. (…) Această normă instituie și un drept de reglementare excesiv pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară”, se mai arată în cererea de reexaminare.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 774. Ucraina ar fi retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Ucraina ar fi retras tancurile Abrams M1A1, de fabricație americană, de pe linia frontului, pe motiv că s-ar fi dovedit prea vulnerabile în fața...

Recent eliberat din închisoare, prins în flagrant în timp ce transporta 7 grame de heroină

La data de 26.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au decis reținerea unui individ,...

Un avion a aterizat forțat pe un teren agricol de pe raza localităţii Vurpăr

Duminică, un avion de dimensiuni reduse a fost nevoit să aterizeze forțat pe un teren agricol în zona localității Vurpăr. Deși situația a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă