15 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportÎncercări de implicare în justiție. Comisia SRI a devenit „valea plângerilor” pentru...

Încercări de implicare în justiție. Comisia SRI a devenit „valea plângerilor” pentru penalii PSD

Comisia SRI a primit până acum 65 de petiții, unele dintre acestea pe teme legate de justiție. Cazurile cele mai spectaculoase îi vizează pe Andreea Cosma, Sebastian Ghiță sau Gheorghe Paltin Sturdza. 

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI a soluţionat 55 de petiţii, din cele 65 înregistrate, potrivit afirmațiilor președintelui Comisiei, Adrian Țuțuianu (PSD). ” Am soluţionat până astăzi 55, celelalte sunt în analiză. Aşteptăm puncte de vedere de la SRI sau completarea documentelor depuse”, a explicat Ţuţuianu.  El a susţinut că sunt mulţi petenţi care încearcă să găsească motivaţie pentru revizuirea dosarelor lor. „Sunt foarte mulţi petenţi care încearcă să-şi găsească motivaţie pentru cereri de revizuire, contestaţii în anulare, căi extraordinare de atac împotriva unor hotărâri definitive. Ori eu nu vreau ca comisia să marşeze la astfel de activităţi că nu-i corect”, a adăugat Ţuţuianu.
În realitate, activitatea concretă a Comisiei SRI a mers tocmai în această direcție, a analizării dosarelor din justiție.

Astfel, recent, Adrian Ţuţuianu, a declarat că Sebastian Ghiţă, acuzat în mai multe dosare penale,  ar trebui audiat la comisie atunci când va fi adus în România. ” Ca urmare, odată ce au fost parcurse procedurile de extrădare şi îl vom avea pe domnul Ghiţă în România, se impune să continuăm ancheta noastră, cu privire la unele cadre din SRI, să îl audiem, să vedem ce elemente suplimentare ne aduce în atenţie, apoi să decidem dacă mai audiem şi alte persoane”, a spus Ţuţuianu. El a adăugat că ancheta Comisiei pentru controlul SRI rămâne deschisă până când va fi audiat Sebastian Ghiţă.

Dosare analizate

De asemenea, potrivit lui Țuțuianu, Comisia de control al activităţii SRI analizează o sesizare din partea lui Gheorghe Paltin Sturdza în legătură cu alterarea unor înregistrări într-un dosar care are o hotărâre pronunţată de ÎCCJ. ”Avem o situaţie care este în analiză, o sesizare a domnului Paltin Sturdza, care are la bază acum ceva mai mult decât o opinie personală a dânsului, o hotărâre pronunţată de ÎCCJ”, a afirmat Ţuţuianu. El a precizat că sesizarea se referă la transcriptul interceptărilor care nu corespundeau cu banda audio.

„Suntem în analiză pe subiectul ăsta, dar trebuie să observaţi că decizia ÎCCJ obligă procurorul să facă anumite lucruri şi procurorul trebuie să verifice cine şi în ce condiţii a alterat respectivele înregistrări”, a arătat Ţuţuianu.
Potrivit acestuia, Comisia SRI poate să facă un raport şi să îl înainteze organelor de cercetare penală, însă „nu poate să îndrepte nişte lucruri”. Gheorghe Paltin Sturdza este judecat într-un dosar privind retrocedări ilegale de pădure.

Anterior, Comisia SRI i-a audiat pe Andreea Cosma, deputat PSD, trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu,  și pe fostul ofițer SRI Daniel Florea. Andreea Cosma a susținut că ea și familia sa ar fi fost victimele unor abuzuri ale SRI Prahova. Țuțuianu a recunoscut că verificările vizează întreaga familie Cosma, afirmând că sesizarea se referă la „instrumentarea unor dosare penale, inclusiv dosare penale în care dânsa sau membri ai familiei au calitatea de -învinuit, de inculpat sau sunt trimiși în judecată”. Mircea Cosma, fost președinte al CJ Prahova, și fiul său, Vlad Cosma, fost deputat, au fost condamnați pentru corupție.    

Pe lista celor care urmau să fie audiați s-a aflat și consultantul politic Dan Andronic, și el trimis în judecată de către DNA. Până la urmă, Țuțuianu a anunțat că Andronic va fi chemat la comisia care va cerceta alegerile prezidențiale din 2009, nu la cea care controlează SRI.

REGULAMENT – Modificări cu țintă precisă

Regulamentul Comisiei SRI a fost modificat, recent, tocmai pentru a permite analizarea plângerilor persoanelor care se consideră abuzate de serviciul secret sau monitorizarea rapoartelor privind interceptările SRI. Potrivit documentului aprobat de comisie, acest for va verifica modul în care SRI asigură respectarea în cadrul activității de informații a drepturilor și libertăților persoanelor.

Mai nou, Comisia SRI sesizează, după caz, organele de cercetare penală, dar și alte instituții precum Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Conturi, Agenția Națională pentru Achiziții Publice, ministere în situația în care se constată „posibile încălcări ale legii” de către SRI. Comisia se poate sesiza din oficiu cu privire la acele acțiuni care ar putea afecta activitatea SRI sau ar crea suspiciuni cu privire la legalitatea acesteia.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

3 moduri prin care poți asigura securitatea unui complex rezidențial

Securitatea în cadrul unui complex rezidențial nu se referă doar la împiedicarea accesului neautorizat. Înseamnă, de asemenea, prevenirea furturilor sau a actelor de vandalism...

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va deplasa în România pentru o vizită de două zile, în perioada 13-14 mai 2024.  Luni, 13 mai,...
Ultima oră
Pe aceeași temă