18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportIliescu: Se vor acumula nemulţumiri care vor genera o explozie ca cea...

Iliescu: Se vor acumula nemulţumiri care vor genera o explozie ca cea din ’89

Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, spune că Guvernul va greşi dacă nu va lua în seamă starea de nemulţumire a cetăţenilor, vorbind chiar de “o explozie” similiară cu cea din 1989, potrivit Realitatea.net.

“Şi acum este o perioadă de acumulare a nemulţumirilor şi oamenii nu ies la fiecare prilej în stradă. Se vor acumula nemulţumirile care vor genera o explozie similară cu cea din 89, dacă lucrurile se lasă ca să meargă spre degradare”, a declarat Iliescu.

Liderul social-democrat adauga că Ministerul de Interne a dat nişte dispoziţii foarte dure legat de deplasarea cetăţenilor la protestele de miercuri. “Am aflat când am venit la Iaşi aseară că s-au făcut presiuni foarte mari din partea factorilor guvernamentali şi din partea autorităţilor asupra agenţilor economici care angajau autobuze pentru transportul cetăţenilor. Aseară, Ministerul de Interne a dat nişte dispoziţii foarte dure din acest punct de vedere faţă de deplasarea cetăţenilor. Poate ar fi de discutat în legătură cu prezenţa cetăţenilor Bucureştiului la această manifestare de stradă. Toţi se plâng, dar temeritatea exprimării publice a acestor nemulţumiri o au mai puţini. Dacă guvernanţii contează şi îşi fac toate socotelile pe acest oportunism, greşesc profund”, a spus Iliescu.

Fostul preşedinte al României a mai spus că guvernanţii nu sunt dispuşi deocamdată să aplece urechile la durerea şi cerinţele cetăţenilor. “Pe de o parte nu se poate reproşa nimic Opoziţiei, a făcut tot ce i-a stat în putere, dar deocamdată există o majoritate fragilă care sprijină politica guvernamentală. În ciuda presiunilor morale, fireşti, ale alegătorilor către cei pe care i-au ales, deocamdată au rămas grupaţi, legaţi de această pârghie guvernamentală şi au refuzat să perceapă solicitarea cetăţenilor. Este o etapă. Eu cred că această iarnă va fi un moment de încercare pentru toţi. Rămâne termenul legal al alegerilor din 2012. Eu mă întreb în ce măsură cetăţenii vor mai putea să reziste doi ani de zile la încercările la care îi supune guvernarea”, a declarat Iliescu.

Iliescu crede că liderii Opoziţiei şi-au făcut iluzii în legătură cu şansele moţiunii de cenzură care a picat astăzi în Parlament.

“Eu cred că au fost de bună-credinţă liderii ambelor partide în speranţa că pot să fie şi în partidul de guvernământ şi în partidele care îi susţin oameni care să fie sensibili la argumentele care vin din adâncul societăţii. Şi-au făcut puţine iluzii. Eu personal aş fi fost mai sceptic, nu am vrut să mă pronunţ până acum pentru că oportunismul la români este încă foarte puternic şi este mai important interesul propriu să îşi păstreze poziţia în Parlament şi să nu forţeze alegeri anticipate şi să îşi păstreze o poziţie mai comodă alături de guvernare, decât să facă un act de curaj civic de pe poziţia de parlamentar”, a spus Iliescu.

Cele mai citite

Violență politică în Germania: un eurodeputat social-democrat a fost grav rănit de persoane necunoscute

Un eurodeputat al Partidului Social Democrat (SPD), aflat la putere în Germania, a fost grav rănit de necunoscuţi în timp ce lipea afişe electorale,...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Divina Revelație: Cele Zece Porunci de pe Muntele Sinai

Cele Zece Porunci, o listă de precepte religioase care, conform mai multor pasaje din Exod și Deuteronom, au fost revelate divin lui Moise pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă