25.9 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeSportIliescu: Mesajul lui Rogozin cu bombardierul a fost o obrăznicie

Iliescu: Mesajul lui Rogozin cu bombardierul a fost o obrăznicie

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, luni, că mesajele postate de vicepremierul rus Dmitri Rogozin pe reţele de socializare reprezintă o "obrăznicie", relatează Mediafax.

Solicitat să comenteze dialogul dintre preşedintele Traian Băsescu şi vicepremierul rul Dmitri Rogozin "pe pahare de băutură", Iliescu a precizat că nu este vorba despre un dialog, ci de afirmaţii publice ale unuia şi altuia, "cam nepotrivite pentru statutul fiecăruia în parte".

"Şi vicepremierul rus a avut ieşirile lui nepotrivite. Chiar survolarea teritoriului ţării presupunea o înţelegere, se anunţă când un demnitar de stat trece cu avionul, nu e o chestie comună, nu e un turist oarecare. Aşa ceva intră în practica raporturilor normale între state, dar asta arată anormalitatea situaţiei în care e aflăm. Rogozin, în fond, era vinovat. Trece peste un stat independent, o face aşa, de capul lui, într-o situaţie complicată?", a spus Iliescu.

El a menţionat faptul că astfel de chestiuni capătă conotaţii neplăcute în momente cum sunt cele pe care le traversăm, iar comportamentul demnitarilor poate să afecteze imaginea pe care o proiectează asupra statului respectiv, asupra politicii, asupra măsuriilor şi poziţiilor exprimate.

Întrebat dacă România ar trebui să răspundă instituţional la ceea ce a scris Rogozin pe reţele de socializare privind venirea cu "bombardierul", Iliescu a spus: "Aia a fost o obrăznicie din partea lui şi răspunsul i-a fost cam pe măsură, a fost în consonanţă".

n urmă cu o săptămână, vicepremierul rus a scris mai multe mesaje provocatoare, pe Facebook şi Twitter, atât în engleză, cât şi în rusă, la adresa oficialilor români, care nu i-au permis avionului său să se întoarcă la Moscova prin spaţiul aerian românesc. Rogozin se întorcea din Transnistria, unde participase, la 9 mai, la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziştilor.

"Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", a declarat atunci Rogozin, subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

Cele mai citite

Soția baronului Buzatu sare la gâtul liderilor PSD. Senatoarea Gabriela Crețu cere explicații pentru suspendarea ei din partid

Senatoarea PSD Gabriela Creţu, soţia preşedintelui CJ Dumitru Buzatu, s-a revoltat pe grupul de comunicare al senatorilor PSD după ce a fost suspendată...

Șeful medicilor din Dolj, Tudorel Ciurea, cere „taxă de protecție” pentru sediu și…restaurant

Colegiul Medicilor Dolj a devenit, din octombrie 2020, feuda nababului medic Tudorel Ciurea. Practic, din acel moment, medicii doljeni au intrat în era...
00:01:42

Girafele cu GPS: Cum reușesc pădurarii kenyeni să urmărească animalele

În Kenya, au apărut girafele cu GPS, astfel încât pădurarii kenyeni să poată urmări ușor animalele care au început să migreze dintr-o zonă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies