40.8 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSportIliescu: Mesajul lui Rogozin cu bombardierul a fost o obrăznicie

Iliescu: Mesajul lui Rogozin cu bombardierul a fost o obrăznicie

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, luni, că mesajele postate de vicepremierul rus Dmitri Rogozin pe reţele de socializare reprezintă o "obrăznicie", relatează Mediafax.

Solicitat să comenteze dialogul dintre preşedintele Traian Băsescu şi vicepremierul rul Dmitri Rogozin "pe pahare de băutură", Iliescu a precizat că nu este vorba despre un dialog, ci de afirmaţii publice ale unuia şi altuia, "cam nepotrivite pentru statutul fiecăruia în parte".

"Şi vicepremierul rus a avut ieşirile lui nepotrivite. Chiar survolarea teritoriului ţării presupunea o înţelegere, se anunţă când un demnitar de stat trece cu avionul, nu e o chestie comună, nu e un turist oarecare. Aşa ceva intră în practica raporturilor normale între state, dar asta arată anormalitatea situaţiei în care e aflăm. Rogozin, în fond, era vinovat. Trece peste un stat independent, o face aşa, de capul lui, într-o situaţie complicată?", a spus Iliescu.

El a menţionat faptul că astfel de chestiuni capătă conotaţii neplăcute în momente cum sunt cele pe care le traversăm, iar comportamentul demnitarilor poate să afecteze imaginea pe care o proiectează asupra statului respectiv, asupra politicii, asupra măsuriilor şi poziţiilor exprimate.

Întrebat dacă România ar trebui să răspundă instituţional la ceea ce a scris Rogozin pe reţele de socializare privind venirea cu "bombardierul", Iliescu a spus: "Aia a fost o obrăznicie din partea lui şi răspunsul i-a fost cam pe măsură, a fost în consonanţă".

n urmă cu o săptămână, vicepremierul rus a scris mai multe mesaje provocatoare, pe Facebook şi Twitter, atât în engleză, cât şi în rusă, la adresa oficialilor români, care nu i-au permis avionului său să se întoarcă la Moscova prin spaţiul aerian românesc. Rogozin se întorcea din Transnistria, unde participase, la 9 mai, la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziştilor.

"Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", a declarat atunci Rogozin, subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă