21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportHandbalFederația Internațională de Handbal a dezvăluit numele celor mai buni jucători din...

Federația Internațională de Handbal a dezvăluit numele celor mai buni jucători din 2023

După mai bine de trei săptămâni de vot intens, Federația Internațională de Handbal (IHF) a dezvăluit câștigătorii celor patru premii IHF World Player of the Year 2023. La masculin s-a impus danezul Mathias Gidsel, în timp ce la feminin norvegianca Henny Reistad a câștigat duelul cu franţuzoaica Estelle Nze Minko.

Dacă până acum, jucătorii nominalizaţi de IHF erau votaţi doar de fani, începând cu această ediţie a anchetei, votul fanilor contează doar o treime, o altă treime rezultând din voturile antrenorilor care şi-au condus echipele la Campionatele Mondiale, în timp ce o altă treime provine din votul Comisiei tehnice şi metodice (CCM) a IHF.

Masculin

La masculin, Mathias Gidsel (Fuchse Berlin) a fost votat în proporţie covârşitoare de către două categorii, obţinând victoria în faţa francezului Ludovic Fabregas.

Interul dreapta de 25 de ani, campion mondial cu naţionala Danemarcei în 2021, a fost ales în echipa ideală a competiţiei. A fost ales cel mai bun jucător al turneului olimpic de la Tokyo (2021), dar şi al Campionatului Mondial din 2023, al cărui golgheter a fost. În 2023, cu echipa de club a câştigat EHF European League, berlinezii clasându-se pe locul secund la 2023 IHF Men’s Super Globe.

Gidsel este al treilea jucător danez care obţine trofeul IHF, după Mikkel Hansen (2011, 2015, 2018) şi Niklas Landin (2019, 2021).

Feminin

Situaţia a fost similară şi la premiul feminin, pe care Henny Reistad l-a câştigat, în duelul cu franţuzoaica Estelle Nze Minko.

Reistad (Team Esbjerg), care a debutat în echipa naţională în 2018, a fost una dintre cele mai consistente jucătoare, având deja două finale consecutive de Campionat Mondial, în 2021 (medaliată cu aur în Spania) şi 2023 (argint la turneul desfăşurat în Danemarca, Norvegia şi Suedia).

Reistad este a şaptea jucătoare norvegiană care câştigă trofeul IHF, după Trine Haltvik, Cecilie Leganger, Gro Hammerseng, Linn-Kristin Riegelhuth, Heidi Loeke şi Stine Bredal Oftedal.

Cei mai buni tineri jucători ai anului 2023

Trofeul pentru cea mai bună tânără jucătoare a anului a revenit franţuzoaicei Lena Grandveau (Neptunes de Nantes), una dintre contracandidatele sale fiind cehoaica Charlotte Cholevova (SCM Râmnicu Vâlcea).

La masculin, cel mai bun tânăr jucător a fost ales feroezul Elias Ellefsen a Skipagotu (THW Kiel), în dauna germanului Juri Knorr (Rhein-Neckar Lowen).

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă