20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSport„Cumințenia Pământului” va fi plătită din bugetul de stat. Ministrul Culturii anunţă...

„Cumințenia Pământului” va fi plătită din bugetul de stat. Ministrul Culturii anunţă constituirea Fondului Brâncuşi

Sculptura „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși va fi plătită, integral, din bugetul de stat, a decis Guvernul, în ședința de miercuri, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

Astfel, perioada de subscripție nu va fi prelungită. 

„Mi s-a părut că este o idee mult mai bună oportunitatea <<Fondului Brâncuși>> (…), inițiativă extrem de necesară pentru achiziția de opere pe care statul nu ar putea să le achiziționeze, dacă se ivește ocazia”, a declarat ministrul Culturii, Corina Șuteu.

Crearea acestui fond este o premieră în România.

„Fondul Brâncuşi asigură accesul la opere de valoare culturală deosebită, încurajează implicarea societăţii în susţinerea actului cultural şi pune bazele unei viitoare strategii pentru achiziţionarea de artă de către stat. Fondul Brâncuşi va fi gestionat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Culturii, şi va permite la rândul său atât donaţii individuale, cât şi donaţii din partea companiilor sau a altor organizaţii”, se precizează și într-un comunicat de presă.

 

Totodată, ea a precizat că la acest fond pot contribui, prin donații, cetățenii. „Individul participă, fără intermediar, la responsabilizarea patrimoiului național”.

Data de 30 septembrie a fost ultima zi în care se puteau depune bani la subscripţia publică pentru „Cuminţenia Pământului”, opera lui Constantin Brâncuşi. În schimbul acestei sculpturi. moştenitorii familiei Romaşcu au cerut iniţial 20 de milioane de euro, dar în urma negocierilor s-a ajuns la suma de 11 milioane. Pentru a ajunge la suma de bani necesară, Guvernul Cioloş spera să strângă din donaţiile publicului șase milioane de euro, dar a strâns doar un milion.

Campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia sculpturii, lansată oficial de către Guvenul României şi Ministerul Culturii în luna mai, s-a derulat până la 30 septembrie, suma totală care trebuia strânsă fiind de şase milioane de euro, din care s-au strâns 1.163.034 de euro.

 

ucrarea „Cumințenia Pământului" a fost realizată în anul 1907, în cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși. Potrivit informațiilor vehiculate în mass-media, există cel puţin şase cumpărători dispuşi să o achiziţioneze, în cazul în care statul români ar eșua în acest demers. În cadrul campaniei de subscripție publică, printre cele mai recente contribuții s-au numărat cea a pictorului Adrian Ghenie, care a donat 70.000 de euro proveniți din vânzarea unui tablou, 40.000 euro drept donație de la Academia Română și 11.327 euro ca donație din partea Teatrului Național București.

 

 

 

Cele mai citite

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...

Avanpremiera filmului „În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania” a avut loc joi seara, la București

Filmul „În inima Naţionalei - Din vestiar până în Germania”, povestea neștiută a calificării naționalei de fotbal a României la EURO 2024, regizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă