22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportGuvernul isi asuma raspunderea pe uninominal, azi, in Parlament

Guvernul isi asuma raspunderea pe uninominal, azi, in Parlament

Guvernul isi va asuma raspunderea, luni, in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, pe proiectul de lege privind votul uninominal. Primul-ministru va prezenta, in plenul legislativului, proiectul de lege, urmand ca pana joi partidele politice sa aiba timp sa depuna o motiune de cenzura. In cazul in care aceasta va fi depusa, ea va fi prezentata pe 5 noiembrie in sedinta comuna a celor doua Camere si va fi dezbatuta trei zile mai tarziu, pe 8 noiembrie.

Parlamentarii care au dorit sa depuna amendamente la textul pe care isi va asuma Executivul raspunderea au putut sa o faca pana sambata la ora 14.00, urmand ca, in cazul in care doreste, Guvernul sa le introduca in textul pe care il va prezenta luni.

Daca nu va fi depusa o motiune de cenzura, proiectul se considera adoptat.

Proiectul pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea in fata Parlamentului este cel propus de Asociatia Pro Democratia.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca Guvernul a decis sa-si asume raspunderea pe proiectul de lege privind votul uninominal, in conditiile in care este necesara reformarea clasei politice, proces care nu se poate face eficient si in scurt timp decat prin schimbarea sistemului de vot.

Proiectul prevede scaderea numarului de parlamentari, propunandu-se o norma de 170.000 de alegatori pentru un senator si 79.000 pentru un deputat. Noul sistem de vot ar urma sa se aplice incepand cu urmatoarele alegeri pentru Parlamentul Romaniei, iar electoratul va vota cu cartea de alegator pentru a se evita o eventuala fraudare prin vot multiplu.

Prin noul sistem de votare, electoratul va putea alege candidati individuali, nu pe liste de partid. Potrivit lui Tariceanu, proiectul adoptat de Executiv respecta principiul reprezentarii proportionale si principiul constitutional al caracterului universal, egal, direct, secret si liber al votului. Tariceanu a subliniat ca proiectul adoptat de Guvern este, practic, rolul dezbaterilor de pana acum si al unei sustineri politice foarte largi din partea partidelor.

De remarcat faptul ca tot luni, la Senat, vor incepe dezbaterile pe marginea proiectului privind alegerea deputatilor si senatorilor, cu amendamentele aduse de Comisia de cod electoral. Senatorii au de discutat nu mai putin de 302 de amendamente.

Votul uninominal va fi si subiectul referendumului care va avea loc in ziua alegerilor europarlamentare. Presedintele Traian Basescu a semnat pe 24 octombrie decretul privind organizarea consultarii populare, la care romanii sunt chemati sa raspunda prin 'da' sau 'nu' la intrebarea: “Sunteti de acord ca, incepand cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul Romaniei, toti deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale, in baza unui scrutin majoritar in doua tururi?”.

Modul de stabilire a datei referendumului (in ziua alegerilor europarlamentare) a fost criticat de presedintele Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, care a contestat, joi, la Curtea Constitutionala, decretul prezidential.

UDMR si Partidului Conservator au anuntat ca sustin demersul Guvernului de a-si asuma raspunderea, in timp ce PRM a declarat ca nu va depune o motiune, dar ca va vota in favoarea ei daca un alt partid va initia un astfel de demers.

PD a precizat ca va sustine la referendum varianta de vot uninominal propusa de presedinte, iar PLD a anuntat ca nu va semna si nu va sprijini o eventuala motiune de cenzura pe tema votului uninominal initiata dupa angajarea raspunderii Guvernului.

PSD a precizat ca va sustine fara rezerve adoptarea unui proiect de lege privind introducerea votului uninominal, precum si referendumul initiat de presedintele Traian Basescu in masura in care acesta este declansat 'corect si valid'.

Grupurile parlamentare au depus, sambata, 113 amendamente la proiectul de Lege privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Astfel, la incheierea termenului limita pentru depunerea acestor amendamente, PSD depusese 74 de amendamente, PC – 26, UDMR – sapte, reprezentantii minoritatilor nationale – sase.

Printre amendamentele propuse de PSD se numara schimbarea sistemului propus de guvern, in sensul adoptarii votului uninominal pur la Senat si a votului mixt la Camera Deputatilor.

Astfel, potrivit sustinatorului acestei formule, senatorul Doru Ioan Taracila, jumatate din mandatele deputatilor ar fi distribuite prin alegeri in colegiile uninominale, iar jumatate ar fi acordate partidelor in functie de clasamentul acestora rezultat din alegeri.

La randul sau, deputatul Eugen Nicolicea a afirmat ca, din punctul sau de vedere, cel mai important amendament este cel legat de repartizarea mandatelor, in sensul in care partidele care au obtinut majoritatea in colegiile uninominale sa nu mai fie luate in calcul la procesul de compensare.

Un alt amendament al social-democratilor se refera la introducerea votului uninominal la nivelul consiliilor judetene, astfel incat si presedintii acestora sa fie alesi prin acest sistem.

Ideea introducerii votului uninominal la nivelul consiliilor judetene a fost sustinuta, de altfel, si de conservatori, senatorul Sabin Cutas precizand, la inceputul saptamanii, ca Biroul Permanent al acestei formatiuni a analizat oportunitatea acestei initiative.

Conservatorii au venit si cu alte propuneri, cea mai importanta fiind aceea ca impartirea circumscriptiilor electorale in colegii uninominale sa se faca printr-un proiect de lege initiat de Executiv, in 30 de zile de la adoptarea legii votului uninominal prin asumarea raspunderii guvernului. Acest proiect ar urma, conform procedurii uzuale, sa intre in dezbaterea Parlamentului. Varianta guvernamentala presupune ca repartizarea colegiilor uninominale sa se faca printr-o hotarare de guvern.

Printre cele 26 de amendamente ale conservatorilor se numara si unul menit sa faca posibila, in conditiile votului uninominal, prezenta in Parlament a unor cetateni de nationalitate romana din zonele Harghita si Covasna. Concret, PC solicita acordarea din oficiu a unui mandat de deputat pentru romanii din zonele amintite.

La randul lor, grupurile parlamentare ale UDMR au depus mai multe amendamente referitoare la modalitatea de compensare, care sa creeze oportunitatea minoritatilor de a obtine cat mai multe mandate la redistribuire.

O pozitie surprinzatoare apartine liderului grupului parlamentar al minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, care a declarat, pentru Rompres, ca amendamentele propuse in numele acestui grup sunt, de fapt, initiative personale ale unor reprezentanti ai minoritatilor care nu au fost insusite de grup.

Legea privind introducerea votului uninominal intrase spre sfarsitul lunii septembrie intr-un grav impas, multi dintre parlamentari, indeosebi cei de la PD sau PLD, sustinand ca aceasta este pe cale sa fie 'ingropata'.

Senatorul independent Nicolae Vlad Popa, membru al PLD, afirma, in acea perioada, ca legea privind votul uninominal este boicotata de PSD si PRM, fie prin neprezentarea la lucrarile Comisiei pentru elaborarea Codului Electoral, fie prin depunerea unui numar mare de amendamente. Potrivit acestuia, 'metoda' de boicotare a legii amintite, preferata de PRM, a fost depunerea unui numar foarte mare de amendamente in cadrul comisiei de specialitate, 'care n-au nicio substanta si nicio valoare'.

Mult mai transant a fost Valentin Iliescu, deputat PD, vicepresedintele Comisiei pentru elaborarea Codului Electoral, care, la acea data, declara “ca nu mai exista, practic nicio sansa ca proiectul propus de Pro Democratia sa treaca de Parlament”. “Am pus cruce definitiv proiectului Pro Democratia privind un nou sistem electoral. Sincer, imi pare rau ca Parlamentul da, inca o data, dovada de neseriozitate si, probabil, e nevoie mai mult ca oricand ca presedintele sa se gandeasca foarte serios la un referendum, pentru ca acest Parlament, nici acum si nici la anul, nu va fi in stare sa voteze aceasta lege”, arata vicepresedintele Comisiei.

Impasul a fost, insa, depasit in momentul in care presedintele Traian Basescu le-a transmis o scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, premierului si liderilor PNL, PSD, PD, UDMR, PC, PLD si PRM, in care avertiza ca, daca nu va primi spre promulgare, pana pe data de 22 octombrie, noua lege electorala care sa vizeze introducerea votului uninominal incepand cu urmatoarele alegeri parlamentare, va declansa un referendum national pe aceasta tema.

La 22 octombrie, Biroul Politic Central al PNL a hotarat, cu 17 voturi 'pentru', patru 'impotriva' si o abtinere, ca Guvernul sa isi asume raspunderea pe proiectul de lege privind votul uninominal. O zi mai tarziu, presedintele Traian Basescu semna decretul privind organizarea referendumului pentru introducerea votului uninominal.

Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă