9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportUPDATE Djokovic a făcut contestație/Guvernul Australiei i-a anulat viza de intrare în...

UPDATE Djokovic a făcut contestație/Guvernul Australiei i-a anulat viza de intrare în țară lui Djokovic care se va întoarce acasă

Guvernul Australiei a anulat miercuri viza de intrare a tenismenului Novak Djokovic. Acesta urmează sa fie deportat.

UPDATE Novak Djokovic a fost trimis de australieni la Park Hotel în așteptarea deciziei definitive. Pentru că sârbul a depus contestație privind deportarea, desfășurarea lucrurilor va suferi întârzieri serioase.

Novak Djokovic, lider mondial în clasamentul ATP și câștigător de 9 ori la Melbourne, a primit marţi o derogare medicală pentru a participa la Australian Open, însă în urma reacțiilor de pe rețelele de socializare, australienii au luat decizia de a-i retrage sârbului viza. Politicienii de la Antipozi au profitat de contextul creat și l-au ținut pe Djokovic la aeroport pentru 9 ore din momentul aterizării, timp în care sârbul a fost păzit de 2 polițiști fără a avea acces la telefonul mobil.
După 9 ore, autoritățile din Australia au precizat că sârbul nu a reușit să prezinte suficiente dovezi pentru scutirea lui de la vaccin, motiv pentru care i-au anulat viza și l-au somat să părăsească țara în cursul zilei de joi, cu primul zbor disponibil. Totuși, pentru că Djokovic a decis să depună contestație, australienii nu au avut încotro și l-au trimis la Park Hotel, un hotel cu o foarte slabă reputație care este destinat refugiaților.

În acest moment, cererea legală a lui Djokovic de a anula hotărârea privind viza va fi audiată de Curtea Federală din Melbourne. Inițial, procesul trebuia să înceapă la ora 7, ora României, dar totul a fost amânat. Mai multe surse din presa de la Antipozi scriu că Djokovic nu va părăsi Australia în această seară, din cauza procesului de contestație, dar și din cauza faptului că interogarea a durat foarte mult, precizează eurosport.ro.
Mai mult, se pare că deși va fi cel mai probabil alungat din țară, Djokovic va putea solicita o nouă viză, în condițiile în care scutirea medicală pe care a primit-o inițial nu este respinsă din nou de australieni. Autoritățile de la Antipozi au respins această cerere la sosirea sârbului în Australia, presiunea din mediul public fiind mult prea mare. Este totuși puțin probabil ca Djokovic să mai încerce să revină în Australia odată ce va fi plecat, dacă a sa contestație nu va avea succes.

Știrea inițială

Djokovic se afla de câteva ore pe aeroportul din Melbourne, unde nu a fost lăsat să intre în Australia pentru a participa la turneul de tenis din cauza unor proceduri legate de vaccinarea anti-COVID, scrie BBC.

Djokovic urma să joace la Australian Open, după ce a fost scutit de regulile de vaccinare, însă echipa sa nu a solicitat o viză care să permită scutiri medicale pentru nevaccinare.

Toți jucătorii și personalul de la turneu trebuie să fie vaccinați sau să aibă o scutire acordată de un grup de experți independenți.

Djokovic a sosit miercuri pe aeroportul Tullamarine din Melbourne și așteaptă de ore bune o decizie. El nu a spus public dacă este vaccinat sau nu, dar anul trecut a declarat că se „împotrivește vaccinării”.

Poliția de frontieră australiană a cerut clarificări de la guvernul statului Victoria cu privire la cererea sa de viză, relatează ziarul Age din Melbourne. Un ministru al guvernului acestui stat australian, Jaala Pulford, a scris pe Twitter că cererea sa nu va fi susținută. Aprobarea vizelor era o chestiune pentru guvernul federal, a adăugat aceasta, transmite digi24.ro.

Jucătorul este de ore bune într-o cameră din aeroport și încă nu se știe dacă i se va permite intrarea în țară.

„L-au ținut captiv timp de cinci ore. Aceasta este o luptă pentru lumea libertariană. Nu este doar o luptă pentru Novak, ci pentru toată lumea. Dacă nu este eliberat în curând, ne vom lupta pentru libertatea lui pe străzi”, a declarat Srdjan Djokovic, tatăl lui Nole.

Srdan Djokovic a subliniat faptul că fiul său a reușit să demonstreze că ”chiar și o țară mică, dar eroică, precum Serbia poate avea cel mai bun jucător de tenis al lumii, cel mai bun sportiv al tuturor timpurilor și că adevărul nu poate fi ascuns pentru prea multă vreme”.

”Îl pot închide în această seară, îi pot pune lanțuri mâine, dar adevărul este precum apa și își va găsi întotdeauna calea.

Novak este un Spartacus al acestei lumi, care nu suportă nedreptatea, colonialismul și ipocrizia și luptă pentru egalitatea tuturor popoarelor de pe această planetă, fără deosebire de culoarea pielii, cărui Dumnezeu se roagă și ce avere au”, a adăugat Srdan Djokovic.

”Novak a demonstrat că orice țel poate fi atins și este un model pentru milioane de oameni și copii pe care îi inspiră să-și împlinească propriile lor vise.

Poate că lumea bogată dorește ca Nole să nu mai joace tenis, dar asta va releva adevărata sa față, iar din acest punct încolo va începe un joc mult mai serios

Pe de o parte vor fi membrii lacomi și aroganți ai oligarhiei mondiale, iar pe de alta întreaga lume liberă, care încă mai crede în dreptate, adevăr, fair play și în visele copiilor lor”, a declarat Srdan Djokovic, potrivit 3dots.ro.

Anterior, prim-ministrul Australiei a declarat că lui Djokovic i se va refuza intrarea în țară dacă nu va furniza dovezi că nu poate fi vaccinat din motive medicale.

Guvernul Australiei i-a anulat viza de intrare lui Djokovic, semnalul fiind dat de premierul Scott Morrison

Scott Morrison a spus că jucătorul de tenis „ar putea fi urcat în următorul avion către casă” dacă dovezile sunt insuficiente.

Organizatorii turneului spun că campioanul apărător nu a primit un tratament special, dar decizia i-a înfuriat pe mulți australieni. Țara înregistrează pentru prima dată zeci de mii de cazuri de Covid-19 după ce a suportat unele dintre cele mai stricte restricții din lume.

„Dacă aceste dovezi sunt insuficiente, atunci el nu va fi tratat diferit față de nimeni altcineva”, a spus premierul reporterilor. „Nu ar trebui să existe reguli speciale pentru Novak Djokovic. Niciuna”, a mai declarat Morrison.

Peste 90% din populația de peste 16 ani a Australiei este complet vaccinată, dar unii oameni încă nu pot călători între state sau la nivel global din cauza restricțiilor actuale.

Mulți australieni acuzaseră anterior guvernul că le permite celor bogați și celebrităților să facă ce vor, în timp ce oamenii obișnuiți rămâneau separați de cei dragi care erau bolnavi sau pe moarte.

Actualul număr unu mondial ATP a anunțat că a primit o scutire medicală care i-ar permite să participe la primul turneu de Grand Slam al sezonului care începe lunea viitoare

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă