14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportGuvernul acordă primarilor încă 80 milioane lei pentru lucrări de dezvoltare a...

Guvernul acordă primarilor încă 80 milioane lei pentru lucrări de dezvoltare a infrastructurii

Guvernul a decis alocarea unor fonduri totale de aproximativ 80 milioane lei către primării, prin repartizarea pe proiecte a sumelor defalcate din TVA pentru finanţarea Programului de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural, potrivit Mediafax.

Alocarea fondurilor a fost decisă în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Începând cu 2009, Guvernul a suplimentat din Fondul de rezervă bugetară, prin mai multe hotărâri, sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, iar banii au fost alocaţi mai multor primării, preponderent de la PDL, pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital.

Un studiu prezentat în luna iunie anul trecut de către Institutul pentru Politici Publice a indicat de altfel că peste 70% dintre primarii care au obţinut în 2009 bani din Fondul de rezervă al Guvernului aparţin PDL.

De aproape fiecare dată însă, Guvernul a susţinut că fondurile nu au fost alocate pe criterii politice, ci în funcţie de stadiul investiţiilor în derulare.

Ultimul caz de acest gen a fost înregistrat la sfârşitul lunii octombrie 2011, când Guvernul a anunţat că a transferat 66,5 milioane lei către un număr total de 300 primării cu situaţii financiare dificile, acoperind astfel datoriile acestora, precum şi cheltuielile curente şi de capital.

Calcule efectuate de MEDIAFAX au relevat că mai mult de jumătate din aceste fonduri au fost direcţionate de Guvern către primăriile conduse de PDL, unităţile administrative conduse de partidele din opoziţie primind cu până la de patru ori mai puţin din alocări.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat atunci că este “anormal” ca “milioane de români” să aibă de suferit în urma alocării de bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru că au “vina” de a trăi în localităţi conduse de primari de altă culoare politică decât cea “agreată” de Executiv.

La începutul acestei săptămâni, liderul PDL, premierul Emil Boc a justificat alocarea fondurilor guvernamentale către primăriile conduse de PDL prin faptul că aceste primării nu primesc bani de la consiliile judeţene, conduse de PSD şi PNL, şi sunt obligate practic să solicite sprijinul Guvernului.

Cele mai citite

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Rareș Bogdan, atac la Nicușor Dan: A-i da un vot înseamnă a-l arunca pe apa sâmbetei

"Este important Bucureștiul și îl sprijinim cu toată forța pe Sebastian, dar în următoarele 40 de zile sper să nu va trebui să răspundem...
Ultima oră
Pe aceeași temă