14.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăSportGuvernul a decis înfiinţarea Consiliului Naţional de Competitivitate

Guvernul a decis înfiinţarea Consiliului Naţional de Competitivitate

Consilierul de stat Andreea Paul Vass a anunţat că în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri s-a adoptat un memorandum pentru crearea Consiliului Naţional de Competitivitate (CoNaCo), informează NewsIn. Consiliul va fi condusă chiar de Andreea Paul Vass.

„Nu este decât determinarea Guvernului de a aborda problema competitivităţii româneşti”, a argumentat Vass, adăugând că noua structură nu presupune un buget special, ci doar „o voinţă politică de fier”. Ea a precizat că este nevoie de un astfel de Consiliu pentru că România nu dispune de un organism public specializat în problemele competitivităţii, ci de o multitudine de consilii interministeriale, instituţii şi strategii disparate.

„Competitivitatea este un domeniu în care România are foarte mult de recuperat. Într-un raport global al competitivităţii, ne poziţionăm pe locul 77 din 142 de ţări analizate. La nivel european, productivitatea medie economică ne poziţionează sub jumătatea mediei europene”, a explicat Vass necesitatea crearii acestei „platforme guvernamentale, pe baza unui parteneriat public-privat, care să asigure un dialog autentic între maşinăria guvernamentală, mediul de afaceri şi mediul universitar şi academic”.

Ea a precizat că obiectul major al CoNaCo este elaborarea „Strategiei naţionale de competitivitate România 2020”. Vass a adăugat că noul Consiliu va prezenta semestrial rapoarte publice cu privire la dinamica competitivităţii economice.

Din structura CoNaCo vor face parte, în proporţii egale, decidenţi din 20 de instituţii centrale, experţi din mediul academic şi universitar şi 40 de reprezentanţi ai companiilor cele mai mari angajatoare şi cele mai mari contributoare la bugetul de stat. Vass a precizat că vineri va avea loc prima întrunire a acestui Consiliu pe care-l conduce.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă