14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportGuvernul a aprobat, miercuri, desfiinţarea a cinci spitale din Dâmboviţa

Guvernul a aprobat, miercuri, desfiinţarea a cinci spitale din Dâmboviţa

Guvernul a aprobat, miercuri, hotărârea privind transferul managementului asistenţei medicale al unor spitale din judeţul Dâmboviţa, precum şi desfiinţarea şi reorganizarea a cinci unităţi sanitare din acest judeţ, potrivit reprezentanţilor ministerului, informează NewsIn.

Prin această hotărâre, managementul Spitalului Municipal Târgovişte se transferă de la Consiliul Local al Municipiului Târgovişte la Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Predarea-preluarea managementului se va efectua pe bază de protocol încheiat între autorităţile administraţiei publice implicate, în termen de 15 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii, conform modelului aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr.910/2010 în vederea transferului managementului asistenţei medicale al unităţilor sanitare publice, adaptat la condiţiile specifice de realizare a transferului.

Totodată, cinci spitale ale căror management a fost preluat de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa, se reorganizează ca structuri fără personalitate juridică în structura Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, precizează Ministerul Sănătăţii.

Respectiv, se desfiinţează ca instituţie de sine stătătoare Spitalul Municipal Tărgovişte, Spitalul de Psihiatrie Cronici Gura Ocniţei, Centrul de Sănătate Voineşti, Centrul de Recuperare Neuromotorie Copii Gura Ocniţei şi Sanatoriul TBC Moroieni. Autorităţile locale implicate şi-au manifestat acordul privind reorganizarea acestora prin Hotărâri ale consiliilor locale. Reorganizarea unităţilor sanitare se va face prin act administrativ al conducătorului instituţiei, cu avizul Ministerului Sănătăţii, în termen de 30 de zile de la încheierea protocolului de predare-primire privind preluarea managementului spitalelor menţionate.

Tot în decembrie, Spitalul de Pneumoftiziologe şi Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie din Oradea au fost desfiinţate “pentru eficientizarea cheltuielilor legate de personalul din aparatul funcţional, administrativ şi de deservire”, după cum au explicat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Federaţia Sindicală “Solidaritatea Sanitară” a anunţat că se opune desfiinţării unităţilor sanitare anunţată de preşedintele României şi pusă în practică de Ministerul Sănătăţii şi de Guvern, măsură care, în opinia sindicaliştilor, va accentua “degradarea stării de sănătate a naţiunii”.

“Confruntat cu propria incapacitate de a gestiona sănătatea cetăţenilor, Guvernul încearcă să rezolve lipsa resurselor financiare pentru furnizarea îngrijirilor de sănătate prin desfiinţarea unui număr însemnat de unităţi sanitare. În felul acesta, însă, nu va fi limitată risipa din sistem, aşa cum încearcă să ne convingă; aceasta, în măsura în care există, are în principal cauze politice. Orice măsură de reformă a sistemului ar trebui să înceapă cu scoaterea unităţilor sanitare din zona intereselor politice, locale sau centrale”, a declarat preşedintele federaţiei, Viorel Rotilă.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă