17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportGeorge Maior, director SRI: Au fost şi vor mai fi atentate în...

George Maior, director SRI: Au fost şi vor mai fi atentate în Europa. Au fost dejucate atentate în România

Directorul SRI, George Maior, susţine într-un interziu pentru ziare.com că în România nu există, în acest moment, un pericol major de atentat terorist, dar SRI a luat măsuri suplimentare: "pe bază evaluării serviciului, în concordanță cu situația operativă, nu am considerat necesară ridicarea nivelului de alertă".

Maior a miai spsu că atentatele de la Paris vor avea efecte la nivel european, inclusiv sub aspectul elementelor "precise operaționale: o intensificare a cooperării serviciilor europene, poate un nou plan european pentru creșterea eficienței capacității de răspuns a statelor europene și a UE la asemenea evenimente. Se pune în discuție chiar înființarea unor structuri de informații mai puternice la nivelul Uniunii că atare. Vor există schimbări, inclusiv de ordin legislativ." 
  
România liberă prezintă mai jos interziul pe care George Maior l-a acordat site-ului ziare.com :

"Observăm și elemente clasice și elemente noi. Elementele clasice se regăsesc în multe atentate, de exemplu luare de ostatici, folosirea unor arme convenționale. Elementul nou ar fi legat de acest amestec extraordinar de emoție indus prin alegerea țintei, extrem de sensibilă la nivelul opiniei publice. 

S-a dorit o lovitură în inimă unei libertăți fundamentale a democrațiilor, libertatea de expresie, cu rezonanță și simbolistică publică extraordinară în plan european. În această era post-modernă, în care media, comunicarea joacă un rol atât de important, organizațiile teroriste au că scop inducerea unor emoții care, inițial, slăbesc foarte mult un stat și instituțiile care au că misiune prevenirea unor asemenea evenimente. 

Sunt analiști care au remarcat profesionalismul atentatorilor, cu aparent antrenament militar de elită, și dotarea lor: arme automate, lansator de rachetă. 
  
Discutăm la nivelul serviciilor europene problemă cetățenilor din state occidentale, dar de origine musulmană, care participă la evenimentele din Siria și revin apoi în spațiul european, fie cu o anumită radicalizare a viziunilor, fie cu o pregătire militară și de planificare foarte bune, obținută acolo în câmpul de luptă. 
  
Sunt sute de asemenea cetățeni europeni care revin din Siria în Franța, Marea Britanie și în alte state europene. Această chestiune creează o amenințare directă la securitatea europeană. Din păcate, nu pot decât să confirm ceea ce spune și directorul serviciului britanic MI5, Andrew Parker, că vor mai există din acest motiv atentate în Europa. Trebuie să fim atenți și vigilenți la această legătură cauzala. 

S-a discutat mult despre ea, o avem în vedere și serviciile franceze o aveau în vedere. Serviciile europene sunt pregătite, dar nu există securitate absolută. În Franța au fost dejucate multe atentate. Colegii francezi sunt extrem de profesioniști, dar nu există securitate absolută. Uneori prevenția nu se poate realiză. Poți să previi 100 de atentate – lucrurile nu sunt atât de mult discutate, dar sunt cunoscute în comunitatea profesionistă de informații – și o data să fii lovit frontal, că să se nască asemenea dezbateri. 
  
A existat o situație care nu a putut fi prevenită și s-a acționat pentru combaterea ulterioară. Prinderea teroristilor e dificilă în mediul urban, sub presiune publică. Trebuie să învățam din această tragedie, să analizăm de la cauzalitate, la mod de operare și modalități prin care să încercam să fim cu un pas înaintea unor astfel de evenimente. 

Au existat, nu întru în detalii. Am acționat strict în registrul preventiv și ne-am îndeplinit misiunea. Nu au existat evenimente și datorită unor acțiuni mai subtile, mai discrete, pe care le-am avut în vedere la nivelul SRI, inclusiv prin expulzari de persoane, nepermiterea"
  

  
  
 

Cele mai citite

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Două jucătoare din România, în optimile de finală ale turneului de la Roma

România are două jucătoare calificate în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce Sorana Cîrstea și Irina Begu și-au câștigat...

Exclusiv: Analistul Adrian Negrescu, despre legea evaziunii fiscale: ,,Statul reușește să obțină doar 1-2% din prejudiciile din dosarele penale”

Legea evaziunii fiscale, cunoscută ca legea Ciucă-Ciolacu, împarte românii în tabere și anume cei care văd această măsură ca fiind una utilă în lipsă...
Ultima oră
Pe aceeași temă