14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportFotbalRomânia joacă la București cu Belarus, în condițiile în care Occidentul pregătește...

România joacă la București cu Belarus, în condițiile în care Occidentul pregătește noi sancțiuni asupra regimului Lukașenko. Naționala din Belarus ar putea fi exclusă din preliminariile Euro 2024

România joacă la București cu Belarus, marți seară, în preliminariile Campionatului European de Fotbal din anul 2024 (Euro 2024).

Meciul România – Belarus era planificat de mult timp și îi urmează celui pe care România l-a disputat cu Andorra. În ultimele zile însă, organizațiile și țările occidentale au o atitudine tot mai critică față de regimul de la Minsk, condus de Aleksandr Lukașenko. Cel mai recent, Rusia a anunțat că va trimite arme nucleare în Belarus, conform unei cereri pe care ar fi primit-o chiar din partea regimului de la Minsk. De fapt, decizia Rusiei ar fi o nouă acțiune de amenințare, în contextul războiului pe care-l poartă în Ucraina.

Lukașenko deține funcția de șef de stat în Belarus din anul 1994 și a fost denumit, de către președintele Rusiei, Vladimir Putin, drept cel mai apropiat aliat al său.

După ce Putin a anunțat că va trimite rachete nucleare în Belarus, mai multe țări au cerut înăsprirea sancțiunilor împotriva Belarus. Aceste rachete ar pune în pericol Ucraina, Polonia și cele trei țări baltice.

„Belarusul, care îşi pierde din ce în ce mai mult suveranitatea, sprijină şi ajută agresiunea Rusiei şi este din ce în ce mai integrată în planurile militare ale Rusiei, reprezintă un factor de risc suplimentar pentru regiunea baltică”, a anunțat Ministerul de Externe al Lituaniei.

Nu s-au anunțat încă interdicții asupra sportivilor din Belarus. În ultima perioadă, meciurile “acasă” ale naționalei de fotbal din Belarus se joacă în Serbia, în orașul Novi Sad.

La 4 aprilie, UEFA ar putea anunța decizia de sancționare împotriva Belarus

Cu toate acestea, acum câteva zile, UEFA a anunțat că va lua în discuție propunerea de a exclude naționala din Belarus din preliminariile Euro 2024. Conducerea UEFA ar urma să ia o decizie pe acest subiect la data de 4 aprilie 2023, a anunțat presa din Germania. “UEFA are de multă vreme intenţia să discute despre situaţia Belarusului la următoarea reuniune a Comitetului nostru executiv”, a precizat preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin (Slovenia). Această sancțiune împotriva Belarus fusese anterior solicitată de europarlamentarul polonez Tomasz Frankowski.

Meciul de fotbal de la București, România – Belarus, se va disputa pe Arena Națională, în seara zilei de 28 martie 2023. În aceeași zi sunt programate meciurile Georgia – Norvegia, Elveția – Israel, Scoția – Spania, Turcia – Croația, Kosovo – Andorra și Țara Galilor – Letonia. În cele mai recente meciuri, din 25 martie, România a învins Andorra cu 2-0, iar Elveția a învins Belarus cu 5-0.

Turneul final al EURO 2024 se va desfășura în Germania, în perioada iunie – iulie 2024. Deschiderea oficială este programată la Munchen iar ceremonia de închidere va fi la Berlin.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă