23 C
București
duminică, 4 iunie 2023
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia va instala rachete nucleare în Belarus

Rusia va instala rachete nucleare în Belarus

Rusia va instala rachete nucleare în Belarus, deci mult mai aproape de centrul și vestul Europei, anunță presa de stat de la Moscova, citând o declarație a președintelui Vladimir Putin.

Rusia va livra statului belarus un sistem de rachete Iskander. Este vorba de rachete care pot purta încărcătură nucleară. La data de 1 iulie 2023 va fi finalizată și construcția, în Belarus, a unui depozit pentru arme nucleare tactice, a anunțat președintele Putin. Acesta a dezvăluit că însuși șeful statului belarus i-ar fi cerut arme nucleare. Liderul de la Kremlin a precizat că Rusia are dreptul să livreze asemenea arme către Belarus, întrucât președintele Aleksandr Lukașenko din Belarus este cel mai apropiat aliat al Rusiei.

De asemenea, Rusia are dreptul să livreze arme altei țări întrucât și Statele Unite livrează arme în Ucraina, a precizat președintele Putin.

O rachetă lansată de un sistem Iskander poate lovi o țintă aflată la 500 de kilometri distanță. Belarus are graniță terestră cu Ucraina – țară care se află acum în război cu Rusia. De asemenea, Belarus are graniță terestră cu trei state NATO: Polonia, Lituania și Letonia.

Vor fi rachete nucleare în Belarus, dar americanii estimează că nu vor fi folosite

La finalul anului 2022, autoritățile de la Minsk anunțau că armata din Belarus a doborât o rachetă care ar fi fost lansată din Ucraina. Racheta pe care Belarus susținea că a doborât-o era de tip S 300, adică o rachetă antiaeriană. Pe de altă parte, în anul 2022, Ucraina anunța că Rusia a lansat din Belarus rachete asupra Kievului.

Amintim că, în perioada 12 – 13 martie 2023, președintele Lukașenko avusese o vizită oficială în Iran. Iranul este, și el, un aliat al Rusiei. Iranul derulează și un program nuclear, despre care Occidentul se teme că ar avea implicații militare.

Pe de altă parte, Departamentul Apărării al SUA a anunțat că nu are niciun indiciu privind intenția Rusiei de a folosi armele nucleare pe care le instalează în Belarus. „Ne menținem angajamentul pentru apărarea colectivă a alianței NATO”, au precizat Statele Unite.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un student din Cluj-Napoca a inventat o nouă metodă de a încărca telefonul

Un student din Cluj-Napoca a inventat pantofii cu ajutorul cărora se poate încărca un telefon mobil în timpul mersului. Tânărul a reușit să integreze...

Un student din Cluj-Napoca a inventat o nouă metodă de a încărca telefonul

Un student din Cluj-Napoca a inventat pantofii cu ajutorul cărora se poate încărca un telefon mobil în timpul mersului. Tânărul a reușit să integreze...

Sute de permise de conducere, reținute de polițiștii rutieri, în ultimile 24 de ore. Principalele abateri constatate

Poliţiştii rutieri au reţinut, în ultimele 24 de ore, 756 de permise de conducere. Dintre acestea, 108 au fost reținute pentru consum de alcool,...
Ultima oră
Pe aceeași temă