12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestylePuştii minune ai CM

Puştii minune ai CM

Câteva tinere vedete în creştere, ca americanul Jozy Altidore sau camerunezul Nicolas Nkoulou, care pornesc ca titulari, speră să iasă în evidenţă la Cupa Mondială, în timp ce mulţi alţi jucători de vârsta lor se vor afla la turneul final mai ales pentru a învăţa, un exemplu fiind mexicanul Vela.
Înaintea lor, Pele, campion mondial la vârsta de 17 ani, în 1958, sau Michael Owen, autorul unui gol legendar împotriva Argentinei, la vârsta de 18 ani (1998), au strălucit pe marea scenă mondială.

Cu ochii pe Ghana şi Elveţia

Potrivit AFP, echipele de la turneul din Africa de Sud care au în componenţă cei mai mulţi jucători în jur de 20 de ani sunt ultimele două campioane mondiale under 20 – Ghana, respectiv under 17 – Elveţia.
Ales cel mai bun jucător de la Cupa Mondială under 20 din 2009, ghanezul Dominic Adiyiah ar putea fi una din revelaţiile de la CM. Chiar dacă nu porneşte ca titular, selecţionerul său, Milovan Rajevac, l-ar putea introduce în teren pe parcursul partidelor, pentru a profita de flerul său. Autorul a opt goluri la Cupa Mondială din 2009, Adiyiah şi-a arătat tăria de caracter marcând în finala cu Brazilia, dintr-o lovitură de departajare decisivă: dacă ar fi ratat, Ghana ar fi pierdut. Transferat de la Fredrikstad (Danemarca) la AC Milan, în luna ianuarie, el încă nu a jucat în prima echipă a clubului milanez, dar viitorul îi aparţine, mai ales dacă va ieşi în evidenţă în Africa de Sud.
Elveţia aduce în Africa de Sud mai mulţi tineri de viitor, copii ai imigrărilor, semn că societatea elveţiană este în schimbare. Xherdan Shaqiri, care în urmă cu puţin timp juca pentru naţionala elveţiană under 17, este una dintre cele mai mari speranţe ale fotbalului din Elveţia. De origine albaneză, născut în Kosovo, Shaqiri este cel mai tânăr jucător de la Cupa Mondială 2010. El are încă 18 ani, fiind născut la 10 octombrie 1991. Este un micuţ (1,68 m) mijlocaş ofensiv foarte talentat, care s-a impus la FC Basel. În apropierea lui pe teren, ar putea evolua atacantul Eren Derdiyok, de origine turcă, jucător al echipei Bayer Leverkusen. Derdiyok va împlini 22 de ani la 12 iunie, cu patru zile înainte de meciul Spania – Elveţia.

Alte promisiuni

Unii speră să evolueze constant, ca americanul Altidore (20 de ani) sau Nkoulou (20 de ani). Primul este un jucător extrem de puternic, dar încă nedesăvârşit din punct de vedere al tehnicii. El are însă şanse să joace în Africa de Sud, mai ales datorită absenţei lui Charlie Davies, nerefăcut total în urma unui grav accident de maşină.
La rândul său, Nkoulou are asigurat un loc în linia centrală cameruneză, alături de Aurelien Chedjou sau de Rigobert Song.
În echipa Mexicului, tânărul Carlos Vela (21 de ani) este o vedetă, dar el nu mai joacă la Arsenal.
În Germania, jucătorul format la Bayern Munchen, Thomas Muller (20 de ani), a avut evoluţii frumoase în Liga Campionilor, dar este încă în urma lui Podolski, Klose sau Gomez în ierarhia atacanţilor germani.
Mijlocaşul nigerian Lukman Haruna (19 ani) sau neo-zeelandezul Chris Wood (18 ani) ar putea, de asemenea, să fie văzuţi jucănd la CM. Însă niciun fotbalist nu va depăşi la această ediţie recordul nord-irlandezului Norman Whiteside, cel mai tânăr jucător care a evoluat la un turneu final al Cupei Mondiale. Whiteside avea 17 ani, o lună şi o zi când a evoluat într-un meci împotriva Iugoslaviei, la CM-1982.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă