9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleMândria Africii

Mândria Africii

Ghana a furnizat încă un miracol şi, la a doua sa participare la Mondiale, se află la un pas de careul de aşi al competiţiei. Şi Uruguay e la 90 de minute de o imensă performanţă.

Uruguay şi Ghana îşi vor disputa primul meci din sferturile de finală ale Cupei Mondiale, după ce au reuşit să treacă, sâmbătă, de faza optimilor. Uruguay a învins Coreea de Sud, scor 2-1, în timp ce Ghana a trecut de SUA cu acelaşi scor, dar după prelungiri. Ghana şi Uruguay se vor întâlni în sferturile de finală, vineri, 2 iulie, de la ora 21.30, la Johannesburg.

Africa trăieşte prin Ghana

Ghana s-a calificat în sferturi după ce a învins, la Rustenburg, cu 2-1 (1-0, 1-1) după prelungiri, selecţionata Statelor Unite ale Americii, în optimile competiţiei. Pentru Ghana au marcat Kevin Boateng, în minutul 5, şi Asamoah Gyan, în minutul 93, în timp ce pentru americani a înscris Donovan, din penalti, în minutul 62.
Asamoah Gyan, autorul golului care a adus victoria Ghanei, a declarat că fotbaliştii ghanezi au făcut ca toată Africa să fie mândră de ei după calificarea în sferturi. „Sunt cel mai fericit om de pe pământ. Am făcut toată Africa mândră, nu doar Ghana”, a declarat Gyan.
Şi mijlocaşul Andre Ayew, desemnat jucătorului meciului cu SUA, a declarat că echipa sa a luptat pentru continentul afri-can, şi pentru ghanezi. „A fost foarte greu, am fost obosiţi. Am luptat pentru continent şi pentru Ghana. Africa este mândră şi am făcut fericiţi mulţi ghanezi. Suspendarea mea nu este importantă. Voi fi alături de coechipierii mei. Putem continua să visăm. Putem ajunge departe. Uruguay este o echipă mare, dar totul este posibil. Sunt sigur că toţi africanii ne vor susţine”, a declarat Ayew, care va lipsi la meciul din sferturi din cauza cumulului de cartonaşe galbene. Ghana nu îl va putea folosi în sferturi nici pe fundaşul central Jonathan Mensah, suspendat şi el.

Carnaval la Montevideo

Cu câteva ore înainte, în capitala Uruguayului, Montevideo, începuse carnavalul pentru sărbătorirea victoriei echipei celeste, care s-a calificat în sferturi după 40 de ani. Uruguayenii din Montevideo au sărbătorit calificarea în ritmuri de tobe. „Le mulţumim băieţilor că ne-au oferit această bucurie”, a exclamat Marcelo fără să piardă ritmul la toba sa Chico, instrument folosit pentru candombe, un stil muzical de origine africană. Pe lângă sutele de persoane din Mercado del Puerto, euforia a cuprins şi bulevardul principal din capitala Uruguayului, uruguayenii entuziasmaţi blocând traficul.
„Suarez şi Forlan sunt cei mai buni, cu ei putem deveni campioni mondiali”, a spus Mathias, un băieţel de nouă ani îmbrăcat cu un tricou al echipei Ajax Amsterdam, la care evoluează Luis Suarez, autorul a două goluri în meciul cu Coreea de Sud.
Uruguay a învins, pe stadionul Porth Elizabeth, cu 2-1 (1-0) selecţionata Coreii de Sud şi s-a calificat în sferturile Cupei Mondiale. Pentru Uruguay a marcat Luis Suarez,
în minutele 8 şi 80, în timp ce pentru Coreea de Sud a înscris Lee Chung-Yong, în minutul 69.

Ghana este a treia echipă africană din istorie care ajunge în sferturile competiţiei, după Camerun în 1990 şi Senegal în 2002.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă