20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1UPDATE. SRI continuă să lucreze cu Sebastian Ghiță. O firmă controlată de...

UPDATE. SRI continuă să lucreze cu Sebastian Ghiță. O firmă controlată de mogulul fugar și Siveco, desemnate câștigătoare ale controversatului proiect SII Analytics. Reacţia SRI | EXCLUSIVITATE ROMÂNIA LIBERĂ

Asocierea dintre firmele Siveco România SA și Nova Tech Integrated Solutions SRL, deținută în trecut de un interpus al omului de afaceri Sebastian Ghiță și care are drept avocat pe avocatul mogulului fugar, umează să fie anunțată drept câștigătoare a celei de-a doua licitații organizate de SRI în vederea dezvoltării Sistemului Informatic Integrat (SII Analytics), au declarat pentru ”România liberă” surse confidențiale din piața IT&C.

UPDATE. SRI ne-a trimis, în cursul zilei de luni,  un răspuns oficial în legătură cu atribuirea licitaţiei de modernizare a "SII Analytics": 

"Faţă de elementele speculative publicate în presă, care fac referire la proiectul SII Analytics, facem precizarea că Serviciul Român de Informaţii a respectat fără echivoc toate  prevederile legale care reglementează derularea achiziţiilor publice, iar acestea au fost supuse permanent controlului instituţiilor abilitate. SRI a respectat prevederile legale care reglementează modalitatea de accesare a fondurilor europene şi desfăşurarea achiziţiilor publice în România, a asigurat transparenţă tuturor  procedurilor derulare încă de la depunerea documentaţiei de accesare a finanţării necesare implementării proiectului SII Analytics. A prezentat opiniei publice şi a comunicat mass-media toate detaliile necesare înţelegerii scopului, rolului şi modalităţii de funcţionare a SII Analytics, aspecte care au inclus şi date referitoare la modalitatea de organizare şi la criteriile de atribuire  a licitaţiei publice organizate pentru implementarea proiectului. De asemenea, a comunicat atât Comisiei de Control Parlamentar a activităţii Serviciului, cât şi altor instituţii sau organizaţii interesate toate datele referitoare la proiectul SII Analytics, de la aspecte legate de fundamentarea necesităţii, până la etapele parcurse de SRI pentru accesarea finanţării şi derularea procedurii de achiziţie."

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, ne-a declarat: "Eu nu înţeleg ce ar trebui să facă SRI dacă la o procedura publică se înscriu firme care au dreptul acesta legal şi câştigă. Legal, nu putem alege noi cine să participe şi cine să câştige. Reprezentanţii ANAP au supravegheat această procedura de la început până astăzi".


Potrivit acestor surse, SRI, instituția care derulează proiectul, urmează să notifice luni Agenția Naională pentru Achiziții Publice (ANAP) în vederea finalizării procedurilor de atribuire. 

Etapa a doua de modernizare a Sistemului Informatic Integrat,- operațional din 2006- este finanțată în proporție de 85% din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice”. Valoarea totală a proiectului a fost estimată de SRI la 142,071 milioane de lei (aproximativ 31,5 milioane de euro), din care circa 26 de milioane de euro fonduri europene nerambursabile.

SII Analytics funcționează în baza unei decizii CSAT și înseamnă inter-conectarea, inter-operabilizarea bazelor de date ale principalelor instituţii ale statului, care dețin date importante ale cetățenilor români. Este vorba de bazele de date ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului de Finanţe, ANAF, Direcţiei Generale a Vămilor, Ministerului de Justiţie- Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Ministerului Dezvoltării- APIA, Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Băncii Naţionale a României, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

SII se află acum la dispoziţia Serviciului Român de Informaţii, MAI, Ministerului Public, Ministerului de Finanţe Publice şi Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.  

Astfel, Siveco România SA a fost desemnată să furnizeze componentele pentru „Big Data” și softul de analytics (valoare totală de 25,5 milioane de euro), produse de concernul european BAE Systems, prin filiala din Danemarca a BAE Systems Applied Intelligence.



Nova Tech Integrated Solutions SRL va furniza componente de infrastructură IT&C în valoare de 7 milioane euro. Este vorba de servere (produse de ”Lenovo” și distribuite de de la firma RRC), ”load balanceres” (produse de firma F5 Networks și distribuite de Veracomp Europe), switch-uri și routere (produse de Cisco Systems si distribuite de RRC) și soluții de securitate tip ”firewall” (produse de Palo Alto și distribuite de CLICO).  

Pe 8 iulie 2015 a fost atribuită o primă licitaţie de 15,5 milioane de euro, iar pe 17 iulie 2016 a fost lansată a doua licitaţie deschisă, pentru dezvoltarea componentei de analiză, formare personal, integrare şi valorificare operaţională, în valoare de 25,5 milioane de euro. Această a doua licitație a fost câștigată de Siveco și Nova Tech. La ea au participat 8 asocieri între 18 firme participante. 

Fostul deputat Sebastian Ghiță, aflat până vineri în arest în Serbia, a fost eliberat pe cauțiune. Cauțiunea, în valoare de 200.000 de euro, ar fi fost deja plătită de avocații lui Ghiță. După punerea în libertate, Ghiță va rămâne sub control judiciar pe cauțiune și nu va avea voie să plece din orașul Belgrad.

Câștigători cu un trecut controversat

Acționar majoritar la SIVECO este Siveco Netherlands, cu 63,7%. Până anul trecut, un acționar important a fost Irina Socol. Ea a fost arestată, în septembrie 2014, pentru evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, alături de fosta sa parteneră Aurora Ecaterina Crusti, într-un dosar al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti. În mai 2016, Socol a fost condamnată la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, fiind acuzat că a creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi făcut tranzacţii fictive în 4 ani de 10 milioane de euro. În iulie 2016, judecătorii Tribunalului Prahova au dispus eliberarea sa condiţionată.

După ce Irina Socol s-a retras din acționariatul SIVECO, acțiunile sale au fost distribuite cu titlu gratuit, în aprilie 2016, către 35 de angajați, inclusiv persoane din echipa de management a companiei. 

Tot Sorina Matei a dezvăluit, pe blogul personal, că SC Nova Tech Integrated Solutions SRL, înfiinţată în august 2015, a fost deţinută până de curând de Liviu Mircea Uruc (95% din acțiuni), interpus al lui Sebastian Ghiţă, şi de Iulian Răzvan Băicoianu, cu 5%. Uruc a fost și administrator al firmei. În octombrie 2015, firma și-a majorat capitalul social, astfel că Liviu Uruc a ieșit din societate. Societatea a ajuns să fie deținută de partenerul său, Iulian Băicoianu cu 45%, Andrei Cruceru cu 25%, Giorgia Borduşanu- 20% şi Costel Iustinian Timofte- 10%. Avocatul împuternicit al firmei a devenit avocatul lui Sebastian Ghiţă, Andrei Nicolescu.

”BAE Systems Applied Intelligence Danemarca este o filială a BAE Systems Applied Intelligence, divizia globală de consultanţă în tehnologie şi afaceri specializată pe hardware şi software, deţinută de BAE Systems. Expertiza ei este pe cyber security, prevenţia infracţiunilor financiare, comunicaţii şi transformare digitală şi activează în domenii ce vizează securitatea naţională, instituţii financiare- bănci şi asigurări, telecomunicaţii, sănătate, transport, energie şi utilităţi. Listată pe bursa de la Londra încă din 2002, BAE Systems Applied Intelligence este un partener pe probleme de apărare al Guvernului Marii Britanii. BAE Systems, firma mamă, a fost criticată de-a lungul anilor, în presa internaţională că desfăşoară activităţi de spionaj, a fost la rândul ei ţinta autorităţilor din China pe activităţi de cyber spionaj şi a fost acuzată în Norvegia că produce sau dezvoltă componente ale armelor nucleare. Implicată în cele mai mari proiecte de apărare în multe state, BAE Systems este deţinută de puternice fonduri de investiţii din Marea Britanie şi SUA cu activităţi globale iar pieţele pe care le controlează sunt Australia, India, Arabia Saudită, UK şi SUA”, scrie Sorina Matei.

Un proiect reclamat la Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF)

În luna martie a acestui an, Comisia parlamentară de control SRI a cerut acestui serviciu secret, dar și altor instituții, informații despre proiectul SII Analytics, după ce cinci organizaţii ale societăţii civile au sesizat Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), în ianuarie a.c, în legătură cu atribuirea proiectului SII Analytics către Serviciului Român de Informaţii.

Sesizarea a fost iniţiată de către Societatea Academică din România (SAR) şi a fost semnată de APADOR CH, Asociaţia pentru tehnologie şi internet, Active Watch, Centrul de resurse juridice şi Miliţia Spirituală. Organizaţiile civice consideră că este vorba de „un precedent periculos pentru democraţia noastră, contravine dreptului european şi bunei gestionări a fondurilor europene”. Ele consideră că există suspiciunea că SRI ar fi fost favorizat înaintea şi în cadrul procedurii de licitaţie a proiectului din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), licitaţie la care, de altfel, a existat un singur ofertant.

În plus, ONG-urile semnatare au avertizat că acest proiect ar putea fi un program de supraveghere în masă.

“Anul trecut (în 2015- n.red.), Ministerul Comunicaţiilor a acordat un proiect SRI-ului care a provocat foarte mult scandal, în primul rând fiind problema de conţinutul acelui proiect. Practic, temerile sunt că este vorba despre un program de supraveghere în masă. Ce îşi propune să facă SRI prin acel program este să agregheze baze de date conţinând date personale de la diverse instituţii ale statului, ceea ce încalcă în mod evident legislaţia protecţiei datelor cu caracter personal, pentru că aşa cum ştiţi, în momentul în care o instituţie pasează la o altă instituţie publică datele mele sau ale dvs. personale trebuie să ne ceară acordul. Există o singură excepţie pe această chestie, care este siguranţa naţională. Când e vorba despre siguranţa naţională, nu mai trebuie acordul persoanei vizate. Dar proiectul nu este unul de siguranţă naţională, ci unul pe e-guvernare, ceea ce ridică din nou semne de întrebare. Ce treaba are SRI cu e-guvernarea? În fine, explicaţii sunt”, declara la acea vreme, agenției Mediafax, Victoria Stoiciu, membru afiliat al Societăţii Academice din România (SAR).

Ea a explicat care sunt principalele probleme în legătură cu atribuirea acestui proiect către SRI. “(Anunțul- n.red.) e publicat pe site în 7 iunie şi pe 8 iunie, a doua zi, SRI depune proiectul. Este o chestie foarte complicată să depui un proiect pentru finanţare europeană, nu e ceva pe care l-ai făcut în câteva ore. Adică aveau toată documentaţia pregătită şi este şi singurul care depune acel proiect, adică nu mai există competitor şi ia şi 80 la sută din fondul disponibil. Este ceea ce se cheamă single bidder (singur ofertant) ceea ce ridică semne de întrebare. Noi acum nu avem niciun fel de dovadă, dar tocmai de asta am sesizat OLAF, pentru că situaţia cel puţin naşte suspiciuni rezonabile”, a explicat Stoiciu.

Reprezentanţii societății civile au atras atenția că în Ghidul Solicitantului nu se menţionează care sunt cele 36 de de evenimente de viaţă ale cetăţenilor a căror digitalizare ar fi trebuit să facă obiectul finanţării. Potrivit ONG-urilor, este vorba de informații legate de starea civilă (căsătorie, divorţ, deces); activitatea agenţilor economici (înfiinţarea sau închiderea unei firme); drepturile şi obligaţiile cetăţeneşti; munca, familia şi protecţia socială; afacerile externe; parcursul educaţional (gimnaziu, universitate sau chiar o înscriere a bibliotecă); serviciile medicale; informaţii de călătorie.

Răspunsul Comisiei Europene

În decembrie 2016, Comisia Europeană, prin reprezentanţa de la Bucureşti, a răspuns: ”În conformitate cu principiul gestiunii partajate care se aplică în politic de coeziune, autorităţile de management din statele membre sunt responsabile de aplicarea şi monnitorizarea proiectelor cofinanţate din fondurile Uniunii Europene. Ele au responsabilitatea de a se asigura că asistenţa furnizată prin intermediul fondurilor este în concordantă cu activităţile, politicile şi priorităţile Uniunii Europene. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea de management, proiecul a fost selecţionat în conformitate cu normele naţionale şi ale Uniunii Europene. Beneficiarul are obligaţia de a respecta legile naţionale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi toate celelalte legi aplicate la nivel naţional, dar şi în cadrul Uniunii Europene. Suntem la curent în legătură cu preocupările exprimate în unele ONG-uri din România cu privire la acest proiect şi urmărim îndeaproape acest subiect.”

Ce este și cum funcționează SII Analytics
Obiectul platformei "SII Analytics – Sistem informatic de integrare şi valorificare operaţională şi analitică a volumelor mari de date" este de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente. ”Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, instituţiile statului vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient", precizează un comunicat SRI din august 2016.
Potrivit sursei, sistemul nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente, măsurile de rapiditate în accesarea bazelor de date fiind impuse "ca necesitate de ameninţările specifice instituţiilor de intelligence din România – terorism, migraţie ilegală, crimă organizată, pentru a căror contracarare este necesară o primă reacţie în timp foarte scurt".
Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă