13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportFormula 1Sevil Shhaideh, în cercul de interese al președintelui Klaus Iohannis: Fostul ministru...

Sevil Shhaideh, în cercul de interese al președintelui Klaus Iohannis: Fostul ministru al Dezvoltării s-a asociat cu un reprezentant al „New Strategy Center“, ONG fondat de angajați ai Cotroceniului | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Sevil Shhaideh, fina și loiala lui Liviu Dragnea, are relații nu doar cu apropiați ai serviciilor secrete, ci și cu oameni din cercul oficial al președintelui Klaus Iohannis. 

Luni, „România liberă“ a scris, în exclusivitate, că Shhaideh a fost asociată, în Asociația „Dispeceratul Civic“, cu omul de afaceri Marcel Foca. Acesta din urmă, însă, nu doar că are afaceri cu zeci de primării, consilii județene, ministere și alte autorități centrale, dar joacă un rol și în Asociația „New Strategy Center“ (NSC).

Iar NSC pare a fi o organizație născută ca urmare a unui parteneriat între servicii secrete și președintele Klaus Iohannis. 

Foca și platformele geospațiale

Marcel Foca, deținătorul a 90% din Intergraph Computer Services SRL (compania care are contracte din bani publici de peste nouă milioane de euro), a declarat pentru RL că vicepremierul Sevil Shhaideh nu mai are nici o legătură cu Asociația „Dispeceratul Civic“. Foca a adăugat că asociatul său din Intergraph, fostul comisar-șef de poliție Aurel Mihail Băloi, nu a influențat în nici un fel atribuirea contractelor de către Poliția Română firmei sale. Cât despre apropierea sa de serviciile de informații românești, Foca a spus că fiecare organizație care gestionează un teritoriu sau o infrastructură trebuie să folosească platforme de tip geospațial. Întâmplător, același tip de platforme vândute de Intergraph Computer Services SRL. Iată, mai jos, un scurt interviu cu Marcel Foca.

Foca: „Doamna Sevil are un background  în domeniu“

România liberă: Cum a ajuns Sevil Shhaideh vicepreședinte al Asociației „Dispeceratul Civic“?

Marcel Foca: Pot să spun doar că, în asociația aceea, doamna Sevil nu mai este prezentă. Din momentul în care s-a întors în politică și Guvern (decembrie 2016 –
n.r.). Informațiile despre asociație sunt pe site. Acolo este declarația de intenție. Doamna Sevil nu are nici o tangență în acest moment cu „Dispeceratul Civic“.

Dar a fost vicepreședinte.

Doamna Sevil are un back-ground  în domeniu. A activat mult în zona ANIA (Asociația Națională a Informaticienilor din Administrație – n.r.). Și acolo s-au dezbătut multe dintre lucrurile legate de creșterea calității vieții, dezvoltarea sustenabilă, competitivitatea comunităților locale.

Cine a avut ideea inițierii acestui proiect civic?

Dați-mi voie să nu mai insist pe subiectul acesta. Doamna Sevil nu mai are… Din momentul în care a decis să se întoarcă în politică, nu se mai justifica să rămână în asociație. Practic, drumurile s-au separat.

Dânsa a avut ideea acestui proiect?

Nu aș vrea să vă mai ofer detalii. Este vorba de unele lucruri care nu sunt valabile în ziua de astăzi. Dânsa este și demnitar și nu vreau să vorbesc despre dumneaei. Nu pot nici să confirm, nici să infirm.

„Colonelul Nițu  de la SRI a fost angajatul meu“

Sunteți foarte apropiat de serviciile de informații. Domnul colonel în rezervă Ionel Nițu (SRI – n.r.) a reprezentat firma dvs.

Nu am fost asociat cu domnul Nițu. La un moment dat, domnul Nițu a fost angajatul meu. În domeniul de activitate geospațial, managementul informației geospațiale este cel care face diferența dintre organizațiile obișnuite și cele performante, indiferent de domeniul de activitate. Este firesc pentru unele tipuri de organizații, cele care gestionează un teritoriu sau o infrastructură, să folosească platforme de tip geospațial.

„PatriotFest“ cu serviciile de informații

Cu serviciile de informații organizați și „PatriotFest“.

Noi încercăm să oprim exodul creierelor. E vorba de un concurs. Toate informațiile sunt pe site. Obiectul de activitate este managementul informației geospațiale. Am avut realizări și premii internaționale. Suntem mai cunoscuți în străinătate decât suntem în România pe domeniul geospațial. Faptul că, la un moment dat, pe partea de management al informațiilor, prin activitatea firmei, ne-am intersectat cu diverși oameni din domenii care au de-a face cu managementul teritoriului sau managementul infrastructurilor…

Cât a contat faptul că sunteți asociat cu domnul comisar-șef Băloi pentru a obține contracte de la Poliția Română?

Nu au nici o legătură unele cu altele. Dacă vă uitați la contractele respective și persoana la care faceți referire, nu se potrivesc datele.  Nu are nici o legătură. Dacă vă uitați la cronologiile evenimentelor, o să vedeți că nu are nici o legătură. Înțeleg că este nevoie de ceva senzațional. Vă rog să vă uitați la competențele pe care le avem și la domeniul de activitate al firmei. Pentru cei din lumea aceasta, suntem profesioniști în domeniul geospațial. 

New Strategy Center, o organizație a „băieților“

New Strategy Center (NSC) este o asociație în jurul căreia s-au strâns foști ofițeri de informații, diplomați și foști miniștri de la Educație și Externe. Majoritatea sunt specialiști pe siguranță națională, relații externe și comunicare strategică.

„Membrii săi sunt cetățeni implicați activ în proiecte care pot duce la schimbarea în bine a României“, se menționează pe site-ul asociației. Activitatea organizației este concentrată pe Apărare, legătura dintre modernizarea armatei și dezvoltarea industrială, securitatea energetică, provocările legate de amenințările hibride, securitatea cibernetică, securitatea financiară, educația, diplomația publică și combaterea extremismului. „New Strategy Center își propune, astfel, să fie locul unde să se inițieze, să se dezbată și să se urmărească marile proiecte ale acestei națiuni“, se mai arată pe website-ul (NSC).

Și Nicola e în asociație

Printre membrii Consiliului Științific ai New Strategy Center poate fi regăsit colonelul (r) Ionel Nițu de la SRI, fostul șef al Statului Major al Forțelor Terestre, Teodor Frunzeti, fostul ministru al Educației Mircea Dumitru, fostul ministru de Externe Lazăr Comănescu, fostul consilier prezidențial pentru securitate națională Iulian Fota, ambasadorul Gheorghe Magheru, ministrul Teodor Meleșcanu (suspendat), rectorul Marilen Pîrtea de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Surprinzător sau nu, enumerarea o conține și pe Mihaela Nicola, femeia de afaceri despre care s-a vorbit în ultima vreme că ar asigura nu doar PR-ul DNA, ci și pe cel al SRI.

Mai mult, fostul președinte al României Traian Băsescu a spus că ofițerii acoperiți din presă ar fi coordonați de cunoscuta specialistă în comunicare strategică Mihaela Nicola.

În plus, foștii ofițeri SRI Adrian Radu și Daniel Florea au atras atenția în cadrul unei emisiuni TV că Mihaela Nicola s-a ocupat de rebrandingul Serviciului Român de Informații.

  „Patriotfest“ stopează „exodul creierelor“

„Pentru prima dată în România, instituțiile din domeniul securității naționale lan-sează un concurs național de inovare având ca obiectiv o mai bună pregătire a securității naționale pentru provocările viitoare prin atragerea resurselor de inovare românești“, anunță site-ul organizației New Strategy Center. Este vorba despre concursul „Patriotfest“, inițiat și promovat de Marcel Foca.

„PatriotFest“ s-a lansat pe 11 octombrie 2016, iar Gala de Premiere va avea loc în 29 noiembrie 2017 la Cercul Militar Naţional din Bucureşti. Perioada de înscriere a pro-iectelor a început la 1 decembrie 2016 şi se termină în data de 15 octombrie 2017.

Foca, trup și suflet pentru NSC

„«PatriotFest» este un concurs de prototipuri funcţionale organizat de instituţiile din domeniul securităţii na-ţionale, cum sunt Ministerul Apărării Naţionale, prin Departamentul pentru Armamente, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul de Protecţie şi Pază, în parteneriat cu New Strategy Center, care a fost lansat în octombrie 2016 şi se va încheia în noiembrie 2017. Exodul creierelor este una dintre principalele probleme de siguranţă naţională ale României, este o vulnerabilitate mare, şi am încercat să găsim soluţii de contracarare a acestui risc.

Astfel, s-a lansat concursul «Patriotfest», pentru a oferi inovatorilor şi cercetătorilor români o şansă de a se manifesta în România, să nu fie opţiunea lor de a pleca din ţară, să fie o valorificare a ideilor pentru România, în interesul securităţii naţionale, pentru provocările viitoare“, a spus Foca, citat de mediafax.ro.   

Dividende de peste 600.000 euro în 2013

În anul 2013, afaceristul Marcel Foca era însurat cu Mirela Raluca Foca, angajată la Administrația Fondului pentru Mediu. Conform declarației de avere depuse de Mirela Foca, soțul ei a declarat că încasase dividende de la firma Intergraph în valoare de 2.837.450 lei în 2012. Împreună cu soția sa, Foca deținea trei terenuri intravilane cumpărate în anul 2005 în localitatea Otopeni și o casă cu o suprafață de 555 de metri pătrați. La capitolul „active financiare“, au fost declarate un cont la un fond de investiții (în care se aflau 90.000 euro), un cont curent la o bancă (în care se afla suma de 98.350 euro), plus un cont în care existau 32.678 lei.

În anul 2014, Marcel Foca a dispărut din declarația de avere a soției lui. Mirela Raluca a rămas cu terenurile din Otopeni, plus 332 de metri pătrați din vilă. Totodată, a mai declarat că deține puțin peste 102.000 euro la un fond de investiții, dar și un cont în care se aflau în jur de 20.000 lei.  Marcel Foca mai deține și 90% din firma Ingeea SRL, al cărei obiect de activitate este realizarea de softuri la comandă. Restul părților sociale sunt deținute de Ioan Ismail, co-asociat al lui Foca și în Intergraph Computer Services SRL. În ultimul an fiscal, societatea lui Foca a avut o cifră de afaceri netă de 615.418 lei și un profit de aproximativ 27.000 lei. Anterior, în anul 2015, firma lui Foca a raportat o pierdere de 14.712 lei. Tot pe pierdere a fost și în anul 2014. Atunci, a raportat o pierdere de 88.213 lei.

Numele lui Marcel Foca mai apare și în firma TerraMetrix, înființată în anul 2007. Conform datelor de la Registrul Comerțului, firma a fost radiată după numai un an de la înființare.   

Dima de la Cotroceni, vice la „New Strategy Center“

Dan Dima, consilier la Departamentul Securității Naționale a Administrației Prezidențiale, este vicepreședinte al „New Strategy Center“ și membru fondator, conform propriei declarații de interese. Conform unor surse, și alți angajați ai Cotroceniului, în mandatul lui Klaus Iohannis, și-au găsit un loc de muncă la NSC după ce au fost nevoiți să părăsească Administrația Prezidențială.

Practic, între această asociație și NSC sunt relații mai mult decât cordiale.

Un milion pe an

NSC este o organizație cu succes financiar. Deși a fost înființată abia în 2015, „New Strategy Center“ a avut încasări de aproape un milion de lei în 2016 și peste 300.000 de lei au reprezentat „excedent“. Adică o sumă care a rămas după ce NSC a achitat toate cheltuielile necesare funcționării sale în 2016. Cum NSC nu este o societate comercială, ci o asociație, excedentul va fi cheltuit tot în interesul funcționării „New Strategy Center“.

 

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă