30.1 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIV. Frauda penală care îi lasă pe elevi fără manuale. CNEE are...

EXCLUSIV. Frauda penală care îi lasă pe elevi fără manuale. CNEE are de dat înapoi Uniunii Europene și statului român 16 milioane de lei

Instituția responsabilă cu furnizarea de manuale în școli este în colaps financiar. Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) are de returnat Uniunii Europene și statului român 16 milioane de lei, după ce a făcut praf patru proiecte europene.

Ministrul Educației a depus plângere penală la DNA pentru ca procurorii să descâlcească unde s-au dus banii. Pericolul cel mai mare este ca Centrul Național de Evaluare și Examinare să nu poată livra manuale elevilor. Între 2008 și 2013, CNEE a derulat patru proiecte cu finanțare europeană, toate pe programul POSDRU (Dezvoltarea Resurselor Umane). Proiectele vizau activități referitoare la curriculum-ul școlar și baze de date ale examenelor și evaluărilor naționale din preuniversitar. Fiecare proiect era în valoare de 18 milioane de lei. Plățile făcute de către Centrul Național de Evaluare și Examinare au fost, în total, de 16 milioane de lei până în prezent: 9,4 milioane de lei din prefinanțarea de la UE și 6,6 milioane de lei din cofinanțarea de la bugetul de stat.

Controale: dezastru

Verificările autorităților POSDRU românești au arătat că nici un leu din cele 16 milioane de lei deja cheltuite de către Centrul Național de Evaluare și Examinare nu a fost validat ca plată corectă, motivul fiind “nerespectarea contractelor de finanțare”. Curtea de Conturi a confirmat concluziile POSDRU: „Beneficiarul (CNEE – n.r.) nu a prezentat documente relevante, suficiente și edificatoare cu privire la realizarea activităților pentru grupul-țintă asumat și atingerea indicatorilor din cererile de finanțare, neputându-se realiza o legătură directă între cheltuielile solicitate spre rambursare și activitățile raportate ca fiind eligibile și derulate”.

Și Corpul de Control al ministrului Educației a ajuns la aceleași concluzii, ba chiar a completat: fostul director al Centrului Național de Evaluare și Examinare, Cristian Silviu Mirescu, și principalii săi colaboratori.

Observațiile Corpului de Control al Educației sunt șocante: accesul la unele documente din proiecte a fost îngreunat sau, pur și simplu, interzis; unele informații au fost prezentate subiectiv și trunchiat de către angajații CNEE. În plus, s-a constatat că directorul Centrului Național de Evaluare și Examinare, Mirescu, a fost desemnat nejustificat manager de proiect în toate cele patru proiecte, iar unele dintre proiecte au fost demarate cu foarte mare întârziere.

Educația caută o soluție

Principalul pericol pentru CNEE, în acest moment, este blocajul financiar. La începutul lunii decembrie a.c., POSDRU a recuperat două milioane de lei din bugetul Centrului Național de Evaluare și Examinare, din cele 9,4 milioane de lei prejudiciu corespunzător prefinanțării de la UE. Cele două milioane de lei erau destinate achiziției de manuale pentru școli. Practic, până la recuperarea a încă 7,4 milioane de lei de către autoritățile POSDRU, CNEE este nefuncțional.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației, Mirabela Amarandei, susține că nu va fi o sincopă în alimentarea școlilor cu manuale: “Există, într-adevar, această situație: s-au făcut primele demersuri pentru recuperarea sumelor de către organismul intermediar POSDRU. Pe de altă parte, Ministerul Educației va găsi o soluție concretă care să asigure fondurile necesare achiziționării de manuale. Este extrem de important ca procesul de achiziționare a manualelor să nu fie pus în pericol“. 

Mirescu, scandal și la licitația manualelor

În august a.c., directorul Cristian Silviu Mirescu a fost dat jos de la conducerea Centrului Național de Evaluare și Examinare în urma altui scandal. “Directorul CNEE, Cristian Mirescu, a încălcat procedura de secretizare/desecretizare a ofertelor din cadrul licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a, a constatat Corpul de Control al premierului”, arăta la sfârșitul verii agenția de presă Mediafax.

Cele mai citite

Rețea internațională de clonare de carduri, destructurată de autoritățile judiciare române și americane

Anchetatorii româno-americani au colaborat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi...

Adeverințe falsificate pentru a scăpa de absențele de la școală. Doi tineri au fost reținuți

Doi tineri din Pitești au fost reținuți sub acuzația de falsificare și utilizare de adeverințe medicale false, în urma unei percheziții domiciliare. Aceștia sunt...

Atacurile israeliene din Fâșia Gaza au făcut 61 de morți în 48 de ore

Loviturile militare israeliene din Fâșia Gaza au ucis cel puțin 61 de persoane în decurs de 48 de ore, au declarat sâmbătă medicii locali,...
Ultima oră
Pe aceeași temă