12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Raportul secret pe care ASF l-a vrut îngropat: Asigurătorii străini scot banii...

Raportul secret pe care ASF l-a vrut îngropat: Asigurătorii străini scot banii din țară. Surse RL: Mișu Negrițoiu s-a opus trimiterii raportului la Guvern și Parlament | TOP VIZUALIZĂRI

 

Dezvăluirile despre neregulile de pe piața asigurărilor au stârnit interesul publicului România liberă, astfel încât acest articol a fost unul dintre primele 3 cele mai citite articole din această săptămână.


Rămase fără concurență după falimentarea forţată a societăților cu capital românesc, companiile străine fac legea pe piața asigurărilor auto. Aceasta este una dintre concluziile unui raport oficial al Autorității de Supraveghere Financiară consultat de „România liberă“. Surse din piață spun că documentul nu a fost agreat de președintele Mișu Negrițoiu, care a exprimat un vot negativ în ședința în care aceasta a fost discutat.

Un raport oficial conceput de specialiștii din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arată, negru pe alb, că piaţa asigurărilor auto este controlată în prezent de numai câteva companii străine.

Potrivit analizei ASF, prețurile poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) au crescut substanțial în urma falimentării Astra Asigurări și Carpatica Asig (vezi facsimil), această scumpire fiind folosită de grupurile rămase în piață pentru a plăti inclusiv daunele din trecut, dar și pentru a se capitaliza. Asta deși nevoia de capitalizare a fost unul dintre motivele pentru care cele două societăţi românești au fost trimise în faliment. De asemenea, din raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară reiese că celelalte companii “au o prezență simbolică în piață”. Fără să nominalizeze, raportul face trimitere la companiile concernului austriac Vienna Insurance Group – care deţine Asirom și Omniasig, dar și la Allianz Țiriac, fostul concurent al Astra și firma care a beneficiat cel mai mult din falimentul asigurătorului cu capital românesc.Mai mult, arată specialiștii autorităţii, societăţile de asigurare care domină piața poliţelor civile de răspundere auto practică tarife discriminatorii în cazul transportatorilor. Astfel, potrivit informațiilor „României libere“, autorii analizei au constatat că asigurătorii străini au tendința să favorizeze un număr mic de operatori de transport din România, de regulă cei care au relații importante cu țările de proveniență ale grupului din care face parte asigurătorul, în detrimentul majorităţii celorlalte companii de transport.

“Sunt situații în care anumite firme plătesc sub 3.000 de lei pentru RCA. În general, sunt transportatori care fac afaceri importante cu companii din țara de proveniență a asigurătorului. Ca să poată acoperi pierderile generate de aceste câteva societăţi avantajate, asigurătorul încarcă suplimentar celelalte companii. Așa se ajunge ca unii să plătească tarife de 6 ori mai mici decât prețul de bază, iar alții să dea de patru ori mai mult decât ar justifica daunalitatea”, a declarat un specialist în asigurări.

În documentul consultat de „România liberă“ și care a ajuns totuși la parlamentari și Guvern, Autoritatea de Supraveghere Financiară face referire, pentru prima dată în istoria sa, la posibile transferuri de bani pe care grupurile străine le realizează pentru a evita plata taxelor în România. Sectorul asigurări din cadrul autorităţii propune, astfel, efectuarea unor “verificări comune cu ANAF” pentru a afla dacă grupurile străine scot profiturile din România. Raportul face trimitere la celebrele prețuri de transfer utilizate de mai toate corporațiile pentru “optimizare fiscală”.

Asigurătorii dețin și un instrument extrem de ușor de utilizat pentru a transfera profitul, respectiv reasigurarea. Toate grupurile prezente în România controlează și câte o firmă de reasigurare, pe care o folosesc mai degrabă ca instrument de optimizare internă. Nici VIG Re, nici Uniqa Re, de exemplu, nu sunt nume care să conteze în piața reasigurărilor, ci sunt doar companii care lucrează exclusiv cu alte entități din grupurile proprii.

În 2014, de exemplu, anul în care Astra a fost pusă sub administrare specială, VIG Re a încasat de la cele două firme pe care le controlează în România peste 25 milioane de euro, după cum au arătat la acea vreme reprezentanții austriecilor. Mai există și alte metode care, spun surse din piață, ar ajuta grupurile străine să scoată bani din țară. Una o reprezintă contractele de consultanță sau de asistență în domeniul daunelor, încheiate cu firme din grup. O altă metodă este plata unor chirii supraevaluate către alte societăţi din grup.

Raportul nu trebuia trimis la Guvern

Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, nu ar fi fost de acord cu concluziile specialiștilor în asigurări care au conceput și raportul la care facem referire. Potrivit surselor „României libere“, acesta s-ar fi opus trimiterii documentului către Guvern și Parlament. Simpatia președintelui ASF pentru grupurile străine nu mai este, de altfel, un secret. Presa a scris că la un eveniment organizat recent de către Allianz Țiriac, Mișu Negrițoiu a declarat, cu lacrimi în ochi, că își dorește ca “Allianz Țiriac să fie prima în toate”.

De falimentul Astra a profitat însă, potrivit cifrelor oficiale, mai ales o altă societate de străină. Este vorba despre Asirom VIG, firma care a preluat aproape toți clienții Astra din domeniul transportatorilor și care a ajuns acum la o înțelegere cu Autoritatea de Supraveghere Financiară. Pentru a închide ochii în ceea ce privește nevoia majorării de capital a asiguratorului, supraveghetorul ar fi cerut austriecilor să mențină un nivel mai redus al primelor.

ASF și transportatorii vor fi audiaţi la Camera Deputaților 

Membrii Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaţilor au decis convocarea conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), precum și a asociaţiilor patronale și profesionale din domeniul transportului rutier de mărfuri și persoane la o discuţie pe tema RCA, a informat ieri Mediafax. „Deși, la nivelul Comisiei pentru transporturi și infrastructură, au existat consultări, încă de la începutul anului 2016, cu toţi factorii implicaţi, în urma cărora ASF și-a asumat implementarea unor reglementări menite să remedieze problemele care au condus la creșterea excesivă a tarifelor RCA, constatăm că au trecut mai bine de 6 luni și toate aceste angajamente nu au fost respectate”, a anunţat ieri președintele Comisiei, Mihai Lupu.

Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă