21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1PONTA, bomba din dosarul de la Prahova ”Herțanu-Ghiță-Cosma”

PONTA, bomba din dosarul de la Prahova ”Herțanu-Ghiță-Cosma”

Numele lui Victor Ponta și Crin Antonescu apar într-o serie de interceptări din dosarul de corupție al lui Iulian Herțanu, arestat preventiv pentru fraudarea de fonduri europene la Comarnic-Prahova, dosar în care au mai fost inculpați deputatul PSD Sebastian Ghiță, fostul președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

Numele liderilor fostului USL  apar în extinderea cercetărilor asupra fostului vicepreședinte al CJ Prahova, Adrian Semcu, și a directorului firmei Romair Consulting, Gheorghe Boeru, reținuți aseară de DNA Ploiești. În dosar a fost inculpat si Dumitru Pantea, fostul director al SC Hidro Prahova SA,  societate a Consiliului Județean care a organizat licitațiile internaționale pentru atribuirea contractelor din amplul program de reabilitare a canalizărilor din județul Prahova, lucrări în valoare totală de circa 200 de milioane de euro.

Rezumând, în prima parte a dosarului este “gruparea PSD”, despre care România Liberă a relatat pe larg în luna februarie, când a apărut scandalul și a fost arestat cumnatul lui Ponta,  iar în partea a doua din dosar este “gruparea PNL”, în care Adrian Semcu a fost reținut aseară. Cele două grupări radiografiază modul în care USL împărțea banii publici prin contracte de achiziții publice.

Contractele au fost câștigate de firme clientelare, între care de la gruparea  PSD – SC Grossman Engineering a cumnatului premierului Victor Ponta, iar de la gruparea PNL- SC Romair Consulting SA. Din plățile primite prin derularea contractelor, 10% ajungea la liderii celor două partide componente al USL

Deşi în dosarul penal referitor la reabilitarea canalizării din Prahova sunt implicaţi oameni importanţi din jurul premierului, numele lui Victor Ponta nu a fost asociat până acum cu nici o faptă penală. Insă, spun sursele României Libere, în dosar sunt posibile și alte extinderi ale urmăririi penale.

Din discuțiile interceptate de DNA în acest dosar reiese că Victor Ponta și Crin Antonescu ar fi negociat, prin reprezentanți, sumele pe care le va obține fiecare partid în cadrul programului amplu de 200 de milioane ce viza modernizarea rețelelor de canalizare în județul Prahova.

Citește și: PSD sare în apărarea lui Ponta, după interceptările din dosarul cumnatului premierului

În această parte de dosar, cele două nume ale liderilor USL sunt invocate în interceptări de Adrian Semcu, fost vicepreședinte CJ Prahova, care a reprezentat PNL în discuţiile din mediul politic cu privire la cine urma să câştige contractele de lucrări de construcţie în cadrul proiectului cu finanţare europeană.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Am vorbit cu tovarăşul CRIN.

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: L-am sunat, nu mi-a răspuns şi în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte aşa… Ştie de toate dedesubturile lui GHIŢĂ, dar el a vorbit cu PONTA. Şi i-a zis Băi, e problema voastră, la Prahova nu cedez , unul e al nostru. Nu contează care.( n.n. ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC GROSSMAN ENGINEERING SRL, administrată de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Herțanu Iulian Cristian, şi SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL) Şi el… tot el zice…: Băi ADI, să fiu sincer şi drept, eu cred că ar fi mai important judeţul, că la Ploieşti e CĂTĂLINA, e organizaţia, avem fieful totuşi de nivel… nu-mi fac probleme. Dar în judeţ… Exact gândirea mea. Știi?

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da.

Tot din interceptări rezultă că reprezentanții PSD se certau cu reprezentanții PNL pe contractele programului de 200 de milioane de euro. Unul dintre personajele principale era ”mogulul” Sebastian Ghiță, care ar fi vrut ca toate contractele să fie câștigate de firme agreate de PSD, între care și firma cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herțanu. 

Citește și: Fost vicepreședinte al CJ Prahova, REȚINUT în dosarul cumnatului lui Ponta

Personajele din interceptări care apar in dialogurile interceptate sunt Sebastian Ghiță (supranumit ” mogulul”)  Mircea Cosma ( supranumit “împăratul” sau “înălțimea sa”) si Vlad Cosma (supranumit  “mogulașul”). Victor Ponta și Crin Antonescu apar cu numele lor.

Caietele de sarcini modificate pentru clietela politică, în dauna firmelor cu renume din străinătate

În  convorbirile lui Semcu cu directorul Hidro Prahova, Dumitru Pantea,  se relatează inclusiv despre cum au fost măsluite caietele de sarcini pentru a fi eliminate societățile competitoare din străinătate și despre împărțirea, pe partide, a contractelor. Caietele de sarcini au fost ulterior adaptate astfel încât procedurile să fie câştigate de către societăţile agreate. Factorii politici trebuiau să beneficieze de un comision în medie de 10% din valoarea fiecărui contract de lucrări. Subliniem că firmele clientelare au câștigat licitațiile “internaționale” în dauna unor firme  de renume din străinătate.
Bătălia între cele două partide era pentru repatrizarea contractelor din programul de 200 de milioane de euro către firme clientelare. 

Interceptări:

         În ziua de 08-09-2010, la ora 11:50:09, SEMCU ADRIAN-EMANUIL, îl contactează pe PANTEA DUMITRU ( directorul general al SC Hidro Prahova SA, organizator al licitațiilor internaționale), cu care poartă următoarea discuţie  pentru a stabili firma câștigătoare pentru partea de consultanță a programului de 200 de milioane de euro

PANTEA DUMITRU: Da, domnul vice !

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Mă, ce mult vorbeşti. Mai zi-mi o dată firma aia, că sunt uituc, să-mi bag p….

PANTEA DUMITRU: ROMÂNIA – ROM, ROM de la ROMÂNIA.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Aha, şi mai departe…

PANTEA DUMITRU: Şi AIR de la zbor în aer….

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : ROMAIR, aha! Bine!

PANTEA DUMITRU: Da…

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Bine.

PANTEA DUMITRU: Ok!

Semcu Adrian-Emanuil i-a solicitat lui Pantea Dumitru, încă din data de 08.09.2010, ca oferta câştigătoare să fie cea a Asocierii reprezentate de Boeru Gheorghe, urmând să-i comunice acest lucru şi lui Cosma Mircea – preşedintele Cosnsiliului Judeţean Prahova („Bun. Atunci nu-i transmiţi tu – Pantea Dumitru – lui Boeru ca să vorbească cu Înălţimea Sa că ai găsit, ştii?…Nu cred eu că e bine…Nu, nu…Tot prin omul nostru –

PANTEA DUMITRU: Salut. E necesar să se întâlnească cei trei-patru factori implicaţi, să stabilească totuşi… că aici trebuie cineva care să-i adune aşa, ştii?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Aha, şi te-ai… l-ai lămurit să facă el asta ?

PANTEA DUMITRU: Nu, nu, eu zic că să o faci tu, să o faci tu că…

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Aha…

PANTEA DUMITRU: El a făcut pe partea lui, el a început… intenţia spre partea lui, a vorbit cu partea lui şi acuma…. ştii?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Îhîm. Bine.

PANTEA DUMITRU: Înţelegi!? Da? Şi vedem cum o fi, da?.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Aha! Tu nu vii mâine, nu ?

PANTEA DUMITRU: Nu mă, am o problemă şi eu personală.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Bun. Atunci nu-i transmiţi tu lui BOIERu ca să vorbească cu „Înălţimea Sa” ( Mircea Cosma, presedintele Consiliului Județea, -n.red.)  că ai găsit, ştii ?

PANTEA DUMITRU: Nu cred eu că e bine nu, nu!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Nu ?

PANTEA DUMITRU: Tot prin omul nostru.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Da ? Bine.

PANTEA DUMITRU: Da ?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Bine, bine, bine. Pa, pa!

PANTEA DUMITRU: Bine, bine, sănătate!

Citește și: Iulian Herțanu, cumnatul lui Ponta, în arest la domiciliu

200 de milioane de euro la care s-au repezit grupurile PSD și PNL

Referat DNA: „Este evident faptul că valoarea foarte mare a proiectului, respectiv 200.000.000 euro, a stârnit interesul multora, inclusiv al celor menţionaţi mai sus. Se urmărea ca licitaţiile să fie câştigate de către societăţi agreate, dar ulterior, aproape oricare din societăţile participante ar fi câştigat procedurile de achiziţie, una din persoanele interesate tot avea o influenţă asupra reprezentanţilor acestora, influenţă care permitea obţinerea de avantaje patrimoniale prin diferite firme interpuse în circuitul banilor“.

 Dezvăluirea a fost făcută ieri, când s-a extins urmărirea penală asupra fostului vicepreședinte al CJ Prahova din 2011, Adrian Semcu, acum director general la SC Hidro Prahova SA, firma cu capital de la bugetul județean cu care s-au încheiat contractele.  Adrian Semcu și  Gheorghe Boeru, administratorul firmei pe care, în calitate de vicepreședinte CJ, a favorizat-o să preia un contract  de șase milioane de euro,  au fost reținuți de DNA Ploiești.

Certuri pe contractele de milioane de euro

În 2011, nouă contracte  dintr-un program amplu de milioane de euro destinate modernizării canalizării județului Prahova au ajuns motiv de ceartă între reprezentanții  PSD și PNL, aflați la cârma județului  Mare parte din bani proveneau de la UE, însă o parte erau dirijați de la bugetul județean. PSD, prin „dedesubturile“ lui Ghiță, ar fi vrut să acapareze întregul program, toate contractele  prin firmele oamenilor PSD, între care cea mai importantă era a cumnatului lui Ponta, SC Grossman Engineering. Oponentul lui Ghiță, în 2011, era Adrian SEMCU, membru PNL atunci, care s-a zbătut ca partea de consultanță să ajungă la o firmă apropiată atunci de PNL.

În ziua de 19.09.2011, la ora 15:10:23, SEMCU ADRIAN-EMANUIL este contactat de MIHAI (Ștefănescu), cu care poartă următorul dialog:

MIHAI: (…) Am fost la niște întâlniri (…) Că încep să se încingă spiritele, dracu’!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Pentru care din ele?

MIHAI: Pentru toate, se încing spiritele pe aici! (… ) că aţi fost scos din cărţi! Acum, gata, nu mai prezentați… nu mai sunteţi de actualitate!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Da? (…) Mai facem o încercare deşi e cam lungă! Vedem cine râde la urmă!

MIHAI: Păi da! Nu?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL:
În fond, important e să fim sănătoşi, să trăim, mai bem un şpriţ din când în când! (…) Că ăsta bătrânul (Mircea Cosma-nn)… astăzi am venit eu la serviciu, că săptămâna trecută n-am venit pe la serviciu deloc, şi astăzi am venit la serviciu şi îmi povestea că aseară la Boccacio acolo era şi mogulul, dar zice că: „Era deja într-o stare mai avansată aşa şi nu aveam ce să discut cu el“.

Mihai:  Păi mogulul (n.r. Sebastian Ghiţă), cred că de la 1 octombrie a supt …! Îi ia ăla toată jucăria!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Am auzit şi treaba asta şi nu sunt străin!…

MIHAI: Eu i-am spus de la început că asta o să întâmple şi ei ziceau că sunt eu rău şi că le vreau răul! Le-am zis: „Bă, Doamne fereşte, eu… doar mă uit şi văd şi vă spun că o s-o sugeţi!“ „Nu, că nu o sugem!“ „Bine!“

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: 
Şi vor şi pe plan local să facă nu ştiu ce măgării!

MIHAI: Păi da, aşa am auzit că se laudă mogulaşul (Vlad Cosma, deputat PSD- n.r.), asta era una dintre…

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Mogulaşul?

MIHAI: Mogulaşul cică, el împarte tot, el face tot, el…

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Ăla micu’?

MIHAI: Nu, ăla marele, ăla marele, mogulul mare!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: A!

MIHAI: Că el face toate jocurile, el tot… el împarte, el le discută… I-am lăsat în pace, să facă ei, să discute ei, să rupă ei… Nu? Nu e cel mai bine aşa?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Da, interesant, interesant ce va fi, vom vedea!

MIHAI: Acum urmează bătălia pe… ştiţi dumneavoastră pe ce!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Care?

MIHAI: Urmează bătălia pe astea… că toată lumea e cu ochii să facă bani acum că, de fapt, ăsta a fost… de fapt, interesul!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Licitaţiile care vin, nu?

MIHAI: Aha, aha! Aţi văzut!?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL:
Şi tu te bagi undeva?

MIHAI: Păi mă bag la toate! Adică vreau să mă bag la toate! (…) Şi mă duc pe la toate, să îndrăznească să mă dea afară!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: 
Ei nu, asta nu, dar ştii ce? Va trebui să facem o logică! Tu să spui că-ţi
bagi …, nu te duci şi să vii cu…

MIHAI: Nu!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Stai un pic! Şi să vii cu cineva în faţă!

MIHAI: Păi staţi liniştit că ştiu eu cum să o fac.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Hai că ne gândim, ne gândim, îţi spun eu! Bine, vorbim!

MIHAI: Dar eu aştept să mă cheme şi pe mine cineva! Dacă nu mă cheamă, nu-i problemă! (…) Umblă vorba că s-au împărţit deja!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Nu s-a împărţit nimic!

MIHAI: Păi aşa umblă vorba, eu vă spun ce aud şi eu!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL:
Ce să se fi împărţit, mă?

MIHAI: N-auziţi că mogulul a împărţit tot!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL:
Îs decât două scoase!

MIHAI: Păi da, şi cică sunt deja împărţite de mogul!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Bă, dar cum să le împartă că deocamdată nu se  ştie decât caietul de sarcini şi data primei licitaţii!?

MIHAI: …

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Cum?

MIHAI: Bine, la proşti merge!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Dă-i în …! Hai că încep să mă enervez! Vorbim noi când ne întâlnim!

MIHAI: Bine!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Bine, bine, Mihai! La mulţi ani! Sănătate! Pa, pa!

MIHAI: Mersi!…

“Mogulul“ este Ghiță Sebastian……“Ăla mic“ este Cosma Vlad Alexandru…..

Ce șpăgi au luat “piticii”  din gruparea PNL

Referat DNA: “În concluzie, , în luna ianuarie 2012, Semcu Adrian Emanuil a primit de la Boeru Gheorghe suma de 100.000 euro (din totalul sumei promise de 200.000 euro), pentru a-și exercita influența pe care o avea la nivelul funcționarilor publici din cadrul S.C. HIDRO PRAHOVA S.A., în vederea îndeplinirii de către aceștia a unor acte contrare îndatoririlor de serviciu care să aibă ca rezultat favorizarea Asocierii SC ROMAIR CONSULTING SRL – ADASA SISTEMAS SA Spania – SC HALCROW ROMÂNIA SRL Bucureşti în cadrul procedurii de achiziție publică contractului de „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” din cadrul proiectului european POSM „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova.

Totodată, pentru sprijinul acordat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în vederea favorizării Asocierii SC ROMAIR CONSULTING SRL – ADASA SISTEMAS SA Spania – SC HALCROW ROMÂNIA SRL Bucureşti la atribuirea contractului de „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” din cadrul proiectului european POSM „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova, Boeru Gheorghe a remis directorului general al S.C. HIDRO PRAHOVA S.A., Pantea Dumitru, în perioada 2011 – 2012, disimulată în venit aferent unui contract de muncă, suma totală de 50.400 lei.

Reamintim că beneficiile grupării PSD sunt în contractele obținute de cumnatul premierului Ponta.

Surse apropiate anchetei susțin că ancheta se va extinde și asupra altor persoane, unele de rang înalt.

Pentru începerea urmăririi lor penale nu ar fi necesare avize de la Parlament sau Președinție deoarece persoanele vizate  erau cel mult parlamentari, nu miniștri. 

 

 

 

 

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă