20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Misterul celor 90 milioane € împrumutate directorului RTV

Misterul celor 90 milioane € împrumutate directorului RTV

Denunțătorii deputatului PSD Sebastian Ghiță, ai lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, ca și ai lui Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 al Capitalei, sunt audiați, începând de ieri, pe bandă rulantă la DNA Ploiești.

La „coadă” pentru  audieri stau  și apropiații lui Sebastian Ghiță, 24 la număr,  pe conturile și bunurile cărora s-a instituit sechestrul prin  instituția confiscării extinse. Printre aceștia figurează și Alexandru Iacobescu (foto), directorul RTV, căruia Sebastian Ghiță i-a împrumutat 90 de milioane de euro. Așa rezultă din declarația de avere semnată de însuși magnatul de presă. Cine nu se prezintă la audieri riscă să fie ridicat de mascați și dus la sediul DNA din Ploiești.

Cele 24 de persoane, pe numele cărora anchetatorii au descoperit fluxuri financiare dinspre Sebastian Ghiță sau firme controlate de acesta, trebuie să explice anchetatorilor care  au fost motivele pentru care au primit banii sau bunurile (respectiv acțiuni/părți sociale din firme) și mai ales ce au făcut cu acei bani/acele bunuri. Refacerea traseului banilor/bunurilor dinspre Ghiță spre terți reprezintă probațiunea pentru suspiciuni de spălare de bani și evaziune fiscală, spun specialiștii. De asemenea, procurorii îi audiază și pe „colaboratorii” lui Herțanu, ca și pe ai lui Andrei Chiliman și ai lui Vlad Moisescu, „asociatului” edilului sectorului 1 al Capitalei într-ale infracțiunilor, după cum rezultă din actul de inculpare.

Printre cei care au furnizat „probe certe” s-ar afla și omul de afaceri Gheorghe Boeru, fost ofițer de contrainformații militare, specializat, după „liberare”, în consultanță de zeci de milioane de euro. După cum rezultă din actele acuzării, megadosarul de la DNA Ploiești „reunește” întru ale intereselor comune (furt din banii publici)  lideri a trei mari partide, și anume PSD – prin deputații PSD Sebastian Ghiță, Vlad Cosma, președintele CJ Prahova Mircea Cosma, membri ai familiei premierului Ponta, președintele partidului; PDL – prin fostul vicepreședinte al CJ Prahova Adrian Semcu, refugiat ulterior spre PSD; PNL – prin fostul prim-vicepreședinte al partidului Andrei Chiliman și vicepreședintele Vlad Moisescu. Printre banii fraudați s-ar afla și fonduri europene.

Recordurile dosarului de la Prahova

Dosarul are deja două recorduri. Primul  este reprezentat de extinderea sechestrelor asigurătorii prin folosirea confiscării extinse față de 24 de persoane și 51 de firme numai pentru secvența infracțională care îl are ca actor principal pe Sebastian Ghiță.

Al doilea record îl reprezintă valoarea prejudiciilor, care, adunate, ar depăşi 870 milioane de euro, deoarece ar exista  indicii de fraudare a circa 200 de milioane de euro pe secvența fondurilor destinate județului Prahova și circa 670 milioane euro în secvența infracțională care are legătură cu atribuirea de contracte de achiziții publice la sectorul 1 al Capitalei. Un numitor comun, ca procedeu în ambele secvențe infracționale ce ar putea masca spălări de bani (spun specialiștii), l-ar reprezenta împrumuturile prin notariat găsite la percheziții. Astfel, la Vlad Moisescu acasă s-a găsit un act notarial din 2009 potrivit căruia soacra lui Vlad Moisescu îi împrumuta soția cu trei miliarde de lei noi (echivalentul a circa 670 milioane euro), iar Sebastian Ghiță, pe față, și-a împrumutat un apropiat – pe Alexandru Iacobescu, directorul RTV – cu 90 de milioane de euro. Audierile denunțătorilor, autorilor, martorilor și inculpaților trebuie să clarifice circuitele banilor suspectați a fi fraudați din fonduri europene, fonduri publice locale și centrale.  

Cele mai citite

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...
Ultima oră
Pe aceeași temă