13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSportFormula 1Scandalul din jurul Liviei Stanciu: Mariana Rarinca nu poate proba că a...

Scandalul din jurul Liviei Stanciu: Mariana Rarinca nu poate proba că a avut venituri în perioada 2010 – 2014

Gălăţeanca Mariana Rarinca susţine că preşedintele Înalte Curţi, Livia Stanciu, i-ar datora 3800 de lei şi 1600 de euro, aproximativ 11.000 de lei lei, în total. Stanciu neagă această datorie, iar Rarinca nu a putut produce probe pentru a-și demonstra afirmațiile. Întrebarea este însă dacă Rarinca și-ar fi permis să cheltuie (pentru Livia Stanciu, pentru sine sau pentru altcineva) 11.000 de lei.

Relația dintre Andrei Stanciu (fostul soț al Liviei Stanciu, decedat în 2011) și Mariana Rarinca este enigmatică. Rarinca susține public că a fost angajată ca secretară a biroului de avocatură a lui Andrei Stanciu. Andrei Stanciu, însă, nu mai poate confirma acest lucru, Livia Stanciu nu comentează subiectul, iar Mariana Rarinca pare să aibă fir direct doar cu jurnaliștii Antenei 3 în această perioadă. 

Totuși, Rl a reușit să ia legătura cu avocatul gălățean Silviu-Veronel Ioan, un apropiat al lui Andrei Stanciu. "Am fost cel mai bun prieten al lui Andrei (Stanciu – n.r.), dar habar nu am dacă Mariana Rarinca lucra pentru el și ce. O mai vedeam, uneori, la Tribunal (în Galați – n.r.) cu Andrei, dar nu cred că îi era secretară. Probabil, totuși, că făcea unele mici treburi la cabinetul de avocatură", a spus Silviu-Veronel Ioan.

Rarinca, la înmormântarea fostului soț al Liviei Stanciu

Dar o apropiere între Andrei Stanciu și Mariana Rarinca a existat cu siguranță. "După ce a murit, Andrei a fost înmormîntat la București. Am participat la înmormîntare și, la întoarcerea către Galați, am luat-o în mașină și pe Mariana Rarinca. Patru ore, cît a durat drumul, nu mi-a spus nimic de vreo datorie pe care Andrei ar fi avut-o la ea", a adăugat Silviu-Veronel Ioan pentru "România liberă". Așadar, Mariana Rarinca, invitată de familia Stanciu sau din proprie inițiativă, a participat la ceremonia funerară a lui Andrei Stanciu, ceea ce arată că avusese o colaborare de un fel sau altul cu fostul soț al Liviei Stanciu.

Andrei Stanciu și Rarinca au fondat, fără succes, o firmă

Mai mult decît atît, Andrei Stanciu și Mariana Rarinca au încercat să facă și o afacere împreună. Astfel, în 2004 (pe 23 iulie), Stanciu și Rarinca au înființat firma Fructus 04 SRL Galați. Fiecare deținea 50% din părțile sociale ale sereleului care avea ca obiect principal de activitate "prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor". În Fructus 04 SRL, Mariana Rarinca a fost numită administrator. Ideea unei astfel de firme nu era nouă pentru Andrei Stanciu, care încercase și în 2002 ceva asemănător. În 2002, însă, Stanciu nu s-a asociat cu Mariana Rarinca, ci cu prietenul cel mai bun, avocatul Silviu-Veronel Ioan, și cu un alt gălățean, Neculai Fasolă. Firma se numea Fructus SRL, însă nu a funcționat. "Avea Andrei ideea asta să facem o firmă de legume-fructe, mi-a cerut și mie o copie de buletin să ne asociem, dar n-a mers și nu știu ce s-a întîmplat mai departe", a povestit Silviu-Veronel Ioan.

Fructus 04 SRL, un eșec comercial

Nici Fructus 04 SRL, deținută în cote egale de Andrei Stanciu și de Mariana Rarinca, nu a avut succes. În februarie 2006, Andrei Stanciu s-a retras din firmă și locul său a fost luat de Florin Doagă. Doagă este, cel mai probabil, fiul Marianei Rarinca (locuia, la acea dată, la aceeași adresă cu Mariana Rarinca; este născut în 1985 iar Mariana Rarinca în 1959). În august 2006, Fructus 04 SRL își schimbă și numele (în Incmar Impex SRL), dar și obiectul de activitate (din "prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor" în "comerț cu amănuntul în magazine nespecializate"). În septembrie 2006, Incmar Impex SRL își deschide un mic stand de vînzare într-o zonă comercială a Galațiului. Afacerea, însă, nu a avut deloc succes iar în 2010 firma a fost radiată de la Registrul Comerțului.

Mariana Rarinca, comerț mic și foarte mic nefiscalizat

În 2010, anul în care Incmar Impex SRL a fost radiată, Mariana Rarinca a găsit altă metodă să facă afaceri: și-a înființat o "întreprindere individuală". Conform Registrului Comerțului, "Rarinca Mariana Întreprindere Individuală" a fost înființată în februarie 2010. Obiectul principal de activitate era "comerț cu amănuntul în magazine nespecializate". Singurul "magazin nespecializat" al întreprinderii individuale era un stand comercial în complexul gălățean "Pelicanul". Dar nici acest butic nu a produs profit: conform datelor Registrului Comerțului (dar și celor ale Ministerului de Finanțe), "Rarinca Mariana Întreprindere Individuală" nu a depus la ANAF date contabile decît în primul an de funcționare. Din 2011 pînă în prezent, însă, din punct de vedere contabil, "Rarinca Mariana Întreprindere Individuală" nu există.

Sursa posibilelor plăți la utilități pentru Livia Stanciu, incertă

Cu toate acestea, Mariana Rarinca susține că, prin intermediul acestei întreprinderi individuale, a plătit niște facturi de energie electrică pentru cel puțin un apartament din Galați al Liviei Stanciu. Publicația electronică "Lumea justiției" a publicat, în facsimil, un contract (datat 2012) încheiat de această întreprindere individuală cu o bancă, contrat conform căruia antreprinderea individuală a Marianei Rarinca ar fi plătit facturi către sucursala Galați a GDF Suez Energy România. Procurorii DNA, însă, rețin în rechizitoriul prin care au trimis-o în judecată pe Mariana Rarinca o comunicare cu banca respectivă, conform căreia banca nu recunoaște existența acelui contract.

Așadar, după moartea lui Andrei Stanciu, veniturile Marianei Rarinca au fost cel puțin fluctuante și, în orice caz, destul de mici. Suficient de mici încît Rarinca să nu le fiscalizeze. Se pune, deci, întrebarea dacă Mariana Rarinca și-a permis, în aceste condiții, să facă cheltuieli și pentru Livia Stanciu, nu doar pentru sine. Cheltuieli destul de ridicate pentru un oraș de provincie precum Galațiul, de 11.000 de lei. 

România liberă a încercat să obţină un punct de vedere şi de la Mariana Rarinca, dar aceasta nu a răspuns la telefon, în ciuda apelurilor repetate.

Cele mai citite

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...
Ultima oră
Pe aceeași temă