20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportFormula 1Feudalism la Ministerul Educației. ”Vodă” Liviu Pop a preluat pe persoană fizică...

Feudalism la Ministerul Educației. ”Vodă” Liviu Pop a preluat pe persoană fizică numirile de șefi județeni în învățământ | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

După ce a demis 13 șefi de inspectorate școlare județene, prin fax, vineri seară la ora 22, ministrul Educației face numiri la foc automat. CV-urile doritorilor se strâng direct pe masa lui Liviu Pop, fără să mai treacă pe la Resurse Umane.

Doar trei zile au la dispoziție profesorii care doresc să conducă inspectorate școlare județene pentru a-și depune dosarele de candidatură. Miercuri, 23 august 2017, este ultima zi în care se pot depune CV-uri și scrisori de intenție. Toate actele trebuie să ajungă direct la cabinetul de ministru al lui Pop, fie pe fax, fie prin e-mail.


Citește pe aceeași temă: 

Mircea Marian: Ce caută Pop „Genunche” la Educație: PSD te vrea prost | OPINIE

Selecție pentru 29 de funcții de conducere

Luni, 21 august a.c., de la Direcția Generală Management Resurse Umane (DGMRU) a Ministerului Educației a plecat un fax către inspectoratele școlare județene din țară. Conform acestui anunț comunicat prin fax, „Ministerul Educației Naționale anunță organizarea selecției cadrelor didactice în vederea ocupării, în anul școlar 2017-2018, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar, a următoarelor funcții de conducere din inspectoratele școlare: 14 funcții vacante de inspector școlar general (…), o funcție temporar vacantă de inspector școlar general (…), 12 funcții vacante de inspector școlar general adjunct (…), 2 funcții temporar vacante de inspector școlar general adjunct (…)“.

Blitzkrieg pe numiri în două faze

Evident, numirile pentru posturile de șef de inspectorat școlar județean se fac pentru că Pop a demis nu mai puțin de 13 șefi de inspectorate la finele săptămânii trecute. Practic, micul război-fulger al ministrului Educației se poartă în două etape: prima a constat în scoaterea pe tușă a loialilor fostelor regimuri (inclusiv oameni numiți în guvernarea Ponta au dispărut de pe funcții); a doua, în numirea rapidă a unor fideli ai actualului ministru.

Pentru ca trasarea noii zone de influență să fie clară pentru toată lumea, anunțul prin fax al Ministerului Educației precizează că „persoanele interesate vor transmite la Cabinet Ministru, prin fax la nr. 021/312.47.19 și/sau prin e-mail la cabinet@edu.gov.ro, până la data de 23 august 2017, ora 14.00“.

Pop se ascunde după „tehnocratul“ Dumitru

În același anunț trimis în teritoriu prin fax, ministrul Liviu Pop a introdus și un atac preventiv la ministrul „tehnocrat“ al Educației, Mircea Dumitru. Astfel, într-o paranteză din anunț, Pop a arătat că își întemeiază stabilirea termenu-lui-limită pentru primirea CV-urilor pe un document din 2016: „Conform anexei nr. 19 la Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic, aprobată prin OMENCS (ordinul ministrului Educației – n.r.) nr. 5739/2016“.

Ordinul nr. 5739 „pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2017-2018“ a fost semnat de fostul ministru Mircea Dumitru pe 14 noiembrie 2016.

Anexa nr. 19 a acestui ordin, invocată de Liviu Pop, prevede (la litera „c“ a articolului 12) că „numirea, prin detașare în interesul învățământului, în funcțiile de conducere, îndrumare și control neocupate prin concurs“ se face în „perioada: 21-23 august 2017“. Adică exact perioada stabilită de Pop pentru primirea CV-urilor. Desigur, actualul ministru al Educației nu face nicio referire în anunțul său prin fax la faptul că tocmai a demis 13 inspectori școlari județeni, ceea ce i-a crescut considerabil numărul de detașări pe care trebuie să le facă.

Vodă Pop e contrazis de zapisul lui Dumitru

Ce nu a prevăzut Pop, însă, atunci când a încercat să scoată castanele din foc cu mâna lui Mircea Dumitru este că ordinul semnat de ministrul „tehnocrat“ prevede (la articolul 2) și că „Direcția Generală Management și Resurse Umane, Direcţia Patrimoniu, Investiţii şi Informatizare din cadrul Ministerului Educației Naționale şi Cercetării Ştiinţifice, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, inspectoratele școlare şi unităţile de învăţământ preuniversitar duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin“. După cum se poate citi, deci, în articolul 2 al ordinului, direcțiile de resurse umane și patrimoniu din minister, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare și inspectoratele școlare se ocupă de numiri prin detașare. Nicăieri în ordinul semnat de Mircea Dumitru, pe care se bazează Pop, nu se face referire la cabinetul ministrului.

ABUZ: Demiterea celor 13, ținută la secret

Decizia ministrului Pop de a-i demite pe cei 13 inspectori școlari județeni i-a luat prin surprindere pe inspectorii care obținuseră aceste posturi chiar anul trecut, în urma unui concurs. După 24 de ore, secretarul de stat Gigel Paraschiv, de la Educație, a explicat pentru agenția de știri Mediafax că „a fost o echipă care a analizat activitatea tuturor inspectorilor şcolari generali pe contractul de management şi s-a ajuns la concluzia că, din toţi, un număr de 13 au mai multe puncte din contract care nu au fost respectate. Evaluarea asta se face de vreo două săptămâni şi se pare că inspectorii şcolari nu au ştiut de chestiunea asta. Ei nu trebuie să fie înştiinţaţi“.

Surse din Ministerul Educației au precizat pentru RL că, de exemplu, unui inspector i s-a reproșat că nu și-a postat declarația de avere pe site.

Liviu Pop s-ar fi folosit și de faptul că inspectorii trebuiau să trimită rapoarte de audit până pe data de 20 iunie. Inspectorii susțin că au făcut acest lucru în timp util, dar că la Ministerul Educației rapoartele au apărut înregistrate cu data de 21 iunie. De asemenea, unor inspectori li s-a reproșat că nu au trimis, în termenul stabilit, rapoartele privind „Starea învățământului românesc“.

Consultă ziarul integral în format .pdf AICI!

Cele mai citite

Taiwan, lovit de un cutremur

Taiwan a fost lovit de un cutremur cu magnitudine de 5.4, potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 25 kilometri. Conform Centrului chinez...

Un nou gol pentru Mihăilă în Serie B! Parma, campioană în liga secundă din Italia

Valentin Mihăilă a înscris un nou gol pentru Parma, care a terminat la egalitate cu US Cremonese, 1-1, duminică, pe teren propriu, în penultima...

Klaus Iohannis se va întâlni marți cu Joe Biden la Casa Albă

Preşedintele SUA, Joe Biden, se întâlneşte marţi la Casa Albă cu preşedintele României, Klaus Iohannis. Cei doi lideri vor sărbători 20 de ani de...
Ultima oră
Pe aceeași temă