20.3 C
București
joi, 26 mai 2022
AcasăSportFormula 1EXCLUSIVITATE. Cum a căzut în plasa procurorilor DNA finul Elenei Udrea, deputatul...

EXCLUSIVITATE. Cum a căzut în plasa procurorilor DNA finul Elenei Udrea, deputatul PMP Adrian Gurzău. Din martie 2015 intrase pe radarul procurorilor care anchetau cazul Carpatica Asig

Numele deputatului Adrian Gurzău, aflat sub control judiciar pentru fapte de corupție și spălare de bani, a apărut în schemele presupus-infracționale de la Carpatica Asig încă din martie 2015, în notele de supraveghere ale procurori DIICOT-Sibiu.

Într-un referat DIICOT se menționează că Angela Toncescu (reprezentanta Carpatica Asig) a avut contacte telefonice și întâlniri cu mai mulți suspecți, între care și deputatul Adrian Gurzău, începând cu data de 30 martie 2015.

Scopul Angelei Toncescu era de a obține sprijin în numirea sa în funcția de președinte al CA Carpatica Asig și de a acoperi unele tranzacții suspecte la societatea de asigurare.


Discuția dintre Angela Toncescu și deputatul Adrian Gurzău, în care  parlamentarul este de acord să facă o interpelare în favoarea ei

TONCESCU ANGELA: Am înţeles. Da. Păi poate le faceţi o interpelare.

DOMN: Păi, nu.. Staţi liniştit, că… Na. Să ne-ntâlnim numa, să-mi mai daţi nişte din astea ce-am…

TONCESCU ANGELA: …bine, vă dau. Da. Da.

DOMN: Ş-atuncea vineri vin 100% , special pentru treaba asta să mă văd cu dumneavoastră. Bine?La data de 2 martie 2016, Angela Toncescu a fost reținută de DIICOT-Biroul Teritorial Sibiu pentru săvârșirea unei infracțiuni informatice în legătură cu falsificarea situației financiare a S.C. CARPATICA ASIG S.A.

În documentele DIICOT se precizează: „în ceea ce-l privește pe deputatul Adrian Gurzău, acesta  s-a angajat, utilizând relațiile apropiate pe care le avea cu prim-vicepreședintele A.S.F., CONSTANTINESCU-COCA GHEORGHE CORNEL, să intervină pentru influențarea favorabilă a voturilor exprimate în cadrul Consiliului A.S.F., legate de situația financiară a S.C. CARPATICA ASIG S.A. sau de situația persoanelor numite sau ce urmau a fi numite în funcții de conducere la societatea respectivă, iar, pe de altă parte, TONCESCU ANGELA s-a angajat ca societatea CARPATICA ASIG SA să încheie un contract de prestări servicii tip <<call-center>> cu firma S.C. WSC INVEST SRL, administrată, în fapt, de către deputatul GURZĂU ADRIAN”.

DNA a fost sesizat cu privire la intervențiile deputatului Gurzău în favoarea numirii Angelei Toncescu și a Carpatica Asig.

Deputatul Gurzău, „secretara” Angelei Toncescu

Potrivit unui document deținut de România Liberă, permanent deputatul Adrian Gurzău îi comunica Angelei Toncesu ce se discuta în Consiliul ASF, de unde avea informații prin vicepreședintele Cornel Gheorghe Coca-Constantinescu.
 

„În data de 09.06.2015, deputatul GURZĂU ANDRIAN o contactează telefonic pe inculpata TONCESCU ANGELA, comunicându-i că, din datele pe care le deține, Consiliul A.S.F. intenționează să înlocuiască procedura de redresare financiară a S.C. CARPATICA ASIG S.A., pe bază de plan de redresare, cu procedura de redresare prin administrare specială. În fapt, luarea acestei măsuri ar fi determinat ca A.S.F.-ul, prin Fondul de Garantare al Asiguraților, să exercite un control direct și nemijlocit asupra modului de funcționare a societății de asigurări. În continuarea discuției, inculpata TONCESCU ANGELA îi solicită deputatului GURZĂU ADRIAN să uzeze de atribuțiile de parlamentar, pentru a împiedica acest lucru, lucru cu care deputatul este de acord”, se precizează în document.

Faptele care au determinat anchetarea deputatului Gurzău de  procurorii DNA

În martie 2015, Carpatica Asig a comunicat Autorității de Supraveghere Financiară  propunerea de modificare a actului constitutiv al societății, în sensul reducerii numărului membrilor Consiliului de Administrație, de la cinci la trei, și nominalizarea Angelei Toncescu  pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație.

În mai 2015, ASF  comunica la Consiliul de Supraveghere Financiară suspendarea oricărei numiri la Carpatica Asig deoarece era în derulare „un control inopinant”

În nota de control a ASF se preciza „doamna TONCESCU ANGELA s-a implicat în conducerea societății mai înainte de a primi aprobarea menționată mai sus din partea A.S.F., în calitate de împuternicit al întreprinderii individuale CARABULEA ILIE și a întreprinderii individuale CARABULEA OPREA”.

În aprilie 2011, România liberă a publicat o anchetă jurnalistică în care se dezvăluiau posibile fapte de trafic de influență făcute de deputatul Adrian Gurzău în favoarea unei firme care comercializa băuturi spirtoase în cantități foarte mari.

 

Cele mai citite

Agenda secretă a reuniunii de la Davos

După doi ani de concediu, Forumul Economic Mondial își reintră-n pâine. Peste două mii de lideri mondiali vin, în aceste zile, în orașul elvețian,...

21 de elevi, la spital cu toxiinfecție alimentară

21 de elevi cu vârste între 6 și 18 ani, de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina, județul Olt, au ajuns la spital...
00:01:26

Tedros, foarte emoționat, a fost reales director general al OMS

Membrii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) l-au reales pe Tedros Adhanom Ghebreyesus în funcția de director general al OMS cu o majoritate puternică pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă