14.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIV. O angajată a statului e foarte preocupată de soarta lui Urdăreanu....

EXCLUSIV. O angajată a statului e foarte preocupată de soarta lui Urdăreanu. Mirela Bădeana, consilieră a ministrului Comunicațiilor, are contracte cu 150 de instituții publice și pregătește un ordin ”cu dedicație” pentru mogulul IT

Opt ore pe zi, Mirela Bădeana este consilier la Ministerul Comunicațiilor. După ce termină programul, îmbracă haina de femeie de afaceri și încheie contracte cu instituții ale statului. Până acum, a semnat 1.700 de contracte.

Mirela Bădeana își “merită” banii și la Ministerul Comunicațiilor, unde se ocupă de avizarea actelor normative emise de către instituția la care e angajată. Din această postură, se ocupă de redactarea unui ordin de ministru care urmează să reglementeze piața semnăturilor electronice, o afacere de câteva zeci de milioane de euro anual. Ordinul pare a fi cu dedicație pentru mogulul IT Tiberiu Urdăreanu, care controlează certSIGN SA, companie care deține monopolul pieței semnăturii electronice în România.

Pensionară și afaceristă din 2008

Consiliera ministrului Augustin Jianu, Mirela Bădeana, este o tânără pensio-nară din Armata Română. Aceasta este asociată la o firmă de IT care a obținut peste 1.700 de contracte publice de la Armată, Poliție, Jandarmerie, „Doi și-un sfert”, STS, Penitenciare, Ministerul Muncii, Rezervele de Stat, Consiliul Concurenței etc. 

Mirela Bădeana a lucrat până în anul 2008 ca șefă de secție la Universitatea Na-țională de Apărare „Carol I”, din subordinea Ministerului Apărării Naționale. În acel an a fost trecută în rezervă. Însă, imediat, tânăra pensionară și-a înființat o firmă și s-a apucat de afaceri în industria IT. După opt ani de contracte cu instituțiile publice ale statului, Mirela Bădeana a fost angajată în funcția de consilier principal în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale. Concursul pentru ocuparea postului a fost în aprilie 2016. Astfel, Mirela Bădeana a ajuns să lucreze la Compartimentul Avize din cadrul Direcției Reglementări, Avize și Control a Ministerului Comunicațiilor, funcție ce îi permite să se ocupe, de câteva luni, de un ordin de ministru deja foarte controversat, care ar trebui semnat de către -ministrul Comunicațiilor în perioada imediat următoare.

Contracte cu Armata

Mirela Bădeana deține jumătate din firma Inter Media Sys Consulting SRL. Cealaltă jumătate este deținută de Sorin Florea. Această firmă a fost înființată în 2008, la scurt timp după ce Bădeana a ieșit la pensie de la Ministerul Apărării. Primele contracte publice le-a obținut de la Regimentul 85 Comunicații Aero și Informatică, din subordinea Ministerului Apărării. 

De la firma actualei consiliere de la Comunicații, Armata a cumpărat diverse echipamente IT, piese și accesorii pentru copiatoare. Ulterior, contractele publice cu instituțiile militare din România au început să curgă unul după altul. Printre clienții firmei Inter Media Sys Consulting se mai regăsesc Ministerul Educației, Finanțele, Dezvoltarea, Oficiul pentru Jocuri de Noroc etc. În total, firma a avut contracte cu peste 150 de instituții publice din țară. Numărul contractelor publice se ridică la peste 1.700, însă valoarea acestora se învârte în jurul sumei de 300.000 euro. 

Achiziții mici și dese, cheia marilor succese

Practic, Mirela Bădeana nu este specializată pe “tunuri”, ci pe achiziții mici și foarte mici, dar și foarte multe. În medie, fiecare din cele 150 de instituții publice cu care Inter Media Sys Consulting SRL a încheiat contracte a plătit câte 2.000 de euro. O sumă prea mică pentru a fi nevoie de vreo procedură de achiziție. Practic, orice se cumpără de la firma Mirelei Bădeana poate fi achiziționat direct, fără licitație sau cerere de ofertă, măcar. 

Consiliera femeie de afaceri a precizat pentru „România liberă“ că nu s-ar afla în vreo stare de incompatibilitate pentru că ceea ce face la Ministerul Comunicațiilor nu ar avea legătură cu obiectul de activitate al firmei. „Atât timp cât am făcut publice toate datele în declarația de avere și obiectul de activitate al firmei nu interferează cu funcția mea, nu este nici o problemă. În momentul în care am dat examenul, am renunțat la funcția de administrator. Am păstrat doar părțile sociale. Eu sunt pe reglementare, nu sunt pe achiziții”, a declarat Mirela Bădeana.   

Bădeana lucrează la ordinul de ministru

„România liberă“ a dezvăluit la începutul lunii martie că ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, urmează să emită un ordin de ministru prin care se dorește reglementarea pieței semnăturilor electronice. Problema, însă, ar fi că acest ordin ar presupune excluderea unor companii din piață. Aceasta este o afacere de câteva zeci de milioane euro anual. Marele beneficiar al acestei afaceri ar fi firma certSIGN  SA, controlată de controversatul afacerist Tiberiu Urdăreanu. Conform unor surse din piață, prin acest ordin se urmărește ca alte companii să nu mai poată intra în acest business. Iar surse din Ministerul Comunicațiilor susțin că promotoarea din umbră a acestui ordin de ministru ar fi chiar Mirela Bădeana.   

La solicitarea RL, Mirela -Bădeana a confirmat că lucrea-ză la conceperea ordinului de ministru, dar a negat că ar face altceva decât prevede fișa postului ei: „Eu, prin atribuțiile mele de serviciu, am încercat să reglementez. Prin acel ordin se pun în aplicare cerințele Regulamentului European 910/2014. Împreună cu colectivul de la Reglementare punem în aplicare acest regulament. Eu sunt pe reglementare. Am citit toate deciziile și regulamentul pentru a fi pus în aplicare. Când va fi finalizat, documentul va fi pus în dezbatere publică”. 

Ordinul de ministru – -nesemnat, dar reclamat la Comisia Europeană

Încă de pe 23 februarie a.c., un document care reprezenta draft-ul ordinului ministrului Comunicațiilor menționat anterior a început să circule în mediul online. Acest draft de ordin de ministru (OM) aduce modificări unui regulament UE ce stabilește condițiile în care companiile primesc dreptul de a emite semnături electronice. Problema, însă, este că un ordin de ministru nu poate modifica un regulament european asumat de către toate statele UE.

Conform surselor „României libere“, o companie italiană ar fi sesizat Comisia Europeană în legătură cu posibila emitere a acestui OM în România. Conform sesizării firmei italiene, acest ordin ar securiza, practic, piața românească în punctul în care se află acum, adică nu ar permite intrarea în sistem a altor companii, în special străine. Iar în acest moment, în România, certSIGN SA deține peste 70% din afacerea semnăturilor electronice. În 2015, de altfel, veniturile certSIGN SA au fost de zece milioane de euro și profitul de peste 5 milioane lei. certSIGN, însă, susține că doar o parte din încasările de zece milioane de euro anual ar proveni din operațiuni cu semnătură electronică.

Bădeana: „Este -greșeala mea că am pus mai -presus interesul -statului“

Mirela Bădeana a menţionat, pentru „România liberă“, că acest ordin are la bază legislația europeană și națională. „Am considerat că trebuie să tratăm totul cu maximum de siguranță. Noul OM nu modifică regulamentul european. Trebuie să avem un cadru de reglementare sigur. Deocamdată, nu s-a studiat impactul. Ordinul trebuie să fie clar, să nu aibă subînțelesuri și să facem lucrurile cum trebuie. Este nevoie de o maximă rigurozitate în acest domeniu”, a precizat Bădeana. 

Ea a adăugat că au avut loc consultări cu toți furnizorii de semnături electronice pentru a se realiza un cadru reglementat, fără să favorizeze pe cineva sau să fie împotriva cuiva: „Prin acest ordin nu avantajăm pe nimeni. Toți operatorii au participat la discuții. Este un domeniu destul de pretențios și se discută cine trebuie să facă identificarea persoanei. Eu am spus, din punct de vedere tehnic, ce se poate face. -Considerați că este greșeala mea că am pus mai presus -interesul statului”.

Firma lui Urdăreanu sprijină OM-ul Comunicațiilor

Existența draft-ului de ordin de ministru (OM) a fost confirmată de acum două luni chiar de către un reprezentant al certSIGN SA, pe Facebook. “certSIGN, ca furnizor de servicii de certificare, a primit spre consultare de la MCSI (Ministerul Comunicațiilor – n.r.), în calitatea sa de organism de supraveghere, o propunere de «Ordin privind procedura de acordare, suspendare și retragere a statutului de prestator de servicii de încredere calificat în conformitate cu Regulamentul (european – n.r.) nr. 910/2014», pentru care ni s-au cerut opinii în vederea îmbunătățirii sau modificării documentului. Putem presupune că același document a fost transmis și către ceilalți furnizori de servicii de certificare din România pentru a li se cere un punct de vedere”, a menționat “Asistență Clienți certSIGN”, cont de Facebook asumat de către această societate.

Suspiciunile că în spatele draft-ului de ordin de ministru s-ar afla chiar interesele de afaceri ale lui Tiberiu Urdăreanu (cercetat în câteva dosare de către DNA) au fost confirmate tot de certSIGN SA, tot pe rețeaua socială menționată: “Dacă ordinul ministrului care va implementa reglementările de pe piața certificatelor electronice nu va intra în vigoare, companiile românești nu vor mai putea să își desfășoare activitatea la nivelul UE începând cu iulie 2017 (…). Dorim să mai precizăm că Regulamentul (european – n.r.) 910/2014 (…) a intrat în vigoare la 1 iulie 2016. Toți furnizorii de certificate calificate din România sunt recunoscuți implicit la nivelul UE timp de un an, până la 1 iulie 2017. Dacă până la această dată ei nu devin prestatori de servicii de încredere calificați în conformitate cu Regulamentul 910/2014, își vor pierde recunoașterea europeană”.

Pe de altă parte, însă, regulamentul european invocat (910/2014) nu are nevoie de niciun fel de legislație națională pentru a fi implementat. Mai mult, se întreabă sursele „României libere“, în situația în care s-ar emite acest ordin de ministru, semnăturile electronice emise de alte autorități din UE ar fi declarate nelegale în România? Dacă da, situația ar contraveni flagrant aceluiași regulament european.

BILANȚ. Profit mic, dar sigur, de la stat

Firma deținută pe jumătate de Mirela Bădeana, Inter Media Sys Consulting SRL, a avut venituri de peste 360.000 de lei în 2016 și un profit de doar puțin peste 16.000 de lei. În ultimii șase ani, de altfel, cifrele au fost similare: venituri de, în medie, aproape 400.000 de lei și profit anual de câteva zeci de mii de lei. Firma are doar un angajat, conform datelor făcute publice de Ministerul de Finanțe, și are ca obiect de activitate “alte activități de servicii privind tehnologia informației”.

CONTROVERSAT. Tiberiu Urdăreanu, trimis în judecată de DNA

Controversatul afacerist Tiberiu Urdăreanu controlează firma certSIGN SA, cea care ar beneficia direct de pe urma ordinului de ministru care se pregătește acum. Urdăreanu mai este și președinte al grupului de firme UTI, implicate în mai multe afaceri de corupție. De exemplu, procurorii DNA l-au acuzat pe Urdăreanu că i-a dat șpagă fostului primar al Iașiului, Gheorghe Nichita, pentru a implementa contractul „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”. În acest dosar, procurorii l-au trimis în judecată din 18 decembrie 2015. Într-un alt dosar, Urdăreanu a fost denunțător: l-a “pârât” pe liberalul Ludovic Orban la DNA că acesta din urmă i-ar fi cerut 50.000 de euro pentru campania electorală dinaintea alegerilor locale din 2016. Orban, însă, a fost achitat în primă instanță.

PARADOX. Ministrul Comunicațiilor Augustin Jianu nu comunică

Am încercat să luăm legătura în repetate rânduri cu ministrul Augustin Jianu, dar, de fiecare dată, acesta era ocupat. În ciuda faptului că anunțase public că răspunde solicitărilor presei la orice oră. Totuși, într-o postare mai veche pe contul său de Facebook, ministrul a precizat că draft-ul ordinului a fost transmis spre consultare celor cinci furnizori acreditați de semnătură electronică și este încă departe de a fi finalizat. În urmă cu aproximativ o săptămână, a avut loc o ședință deschisă de consultare la minister, iar informațiile prezentate atunci vor fi -cuprinse în proiectul de ordin care este în redactare.

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă