16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportFormula 1Fulminanta carieră a lui Mircea Geoană în diplomație: A ”sărit” cinci grade...

Fulminanta carieră a lui Mircea Geoană în diplomație: A ”sărit” cinci grade în șase ani. Și Titus Corlățean a fost avansat o dată la doi ani – de fiecare dată, ”la excepțional” | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Fostul lider PSD a fost și el unul dintre lupii tineri care au beneficiat de o carieră fulminantă în Centrala Ministerului de Afaceri Externe. În nici șase ani, Geoană a fost avansat cinci grade diplomatice pe care ar fi trebuit să le parcurgă în 14 ani sau, “la excepțional”, în minimum șapte ani.

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, pe 30 ianuarie 1990, Mircea Geoană a fost propus să fie angajat în Externe direct pe funcția de secretar III. A sărit, deci, peste primul grad diplomatic, cel de atașat, iar pe data de 1 martie 1990 a fost uns secretar III. Ordinul a fost semnat de ministrul vremii, Sergiu Celac.

Ulterior, ministrul Adrian Năstase a vrut să-l avanseze în funcția de șef de protocol al MAE, dar Geoană a refuzat. Nu a fost lăsat pe dinafară, însă, ci numit directorul Direcției Afaceri Europene. Tot Năstase l-a avansat la excepțional la gradul de secretar II, în data de 9 noiembrie 1992. Un an mai târziu, Meleșcanu l-a numit în funcția de purtător de cuvânt al MAE, iar pe 1 septembrie 1994 a fost avansat la gradul de secretar I. Ministrul Teodor Meleșcanu l-a mai avansat o dată, pe 1 august 1995, în gradul de consilier diplomatic.

Practic, între 30 ianuarie 1990 și 1 august 1995, Geoană a parcurs cinci grade diplomatice: de la atașat (grad peste care a sărit) până la consilier diplomatic. Conform legilor în vigoare, cele patru avansări se puteau produce, în mod normal, în 14 ani sau, “la excepțional”, în șapte ani, adică în jumătatea stagiului minim dintre gradele diplomatice. Or, după cum se vede, totul s-a întâmplat în doar cinci ani și nouă luni.

Geoană: „Fusesem desemnat ambasador în America. E o logică acolo“

Cea mai evidentă ilegalitate este cea girată de către ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, în august 1995, când l-a avansat pe Geoană la gradul de consilier diplomatic. Între gradul anterior, cel de consilier I, și cel de consilier, stagiul minim normal este de patru ani, iar cel “la excepțional” de doi ani. Geoană, însă, a avut un stagiu de 11 luni. Pentru diplomat, însă, senator până în decembrie 2016, nu există nici o problemă. „Probabil că a fost așa pentru că fusesem desemnat ambasador în America. E o logică acolo. De exemplu, nu poți să lași un secretar III să meargă ambasador la Berlin. Când există o avansare în grad la excepțional pe motiv de carieră în exterior, știu că există o procedură acolo”, a declarat Geoană pentru RL. Singura problemă, însă, este că nu există acea “procedură acolo” la care s-a referit.

Geoană: „Nici un Gabriel Oprea să facă avansări“

Fostul ministru de Externe a insistat și a încercat să explice cum se făceau avansările în Ministerul Afacerilor Externe. „La Externe era un pic mai riguros. Aici nu era nici un Gabriel Oprea să facă avansări. Nu se avansa ca la alte instituții, de la maior la general în cinci ani. Nu mai țin minte ce s-a întâmplat acum 20 de ani, dar nu cred că se fac avansări atât de dezorganizat și subiectiv. Știu că e o rânduială. Din câte știu eu, avansările nu se făceau pompieristic. Dacă era avansat înainte de termen, înseamnă că omul acela urma să plece ambasador undeva sau era un plan de carieră cu el care determina o anumită accelerare de carieră. Totul s-a făcut accelerat, dar în limitele regulii”, a adăugat Geoană.

Totuși, ca fost ministru de Externe, acesta ar trebui să știe că, legal, nu se prevede nicăieri “o anumită accelerare de carieră”. 

Toate gradele lui Corlățean, „la excepțional“

Titus Corlățean este un alt diplomat care a beneficiat de o „carieră accelerată” în MAE. Gradele diplomatice le-a luat din doi în doi ani, fiind avansat de fiecare dată “la excepțional”. La fel ca în cazul ambasadorului Mihnea Motoc, Titus Corlățean a intrat în Centrala Externelor ca „referent relații”, după ce a absolvit Facultatea de Drept din București. Postul de referent relații l-a primit în anul 1994, în mandatul de ministru al lui Teodor Meleșcanu. Imediat ce a primit postul, în 1995, Titus Corlățean s-a specializat în Drept Internațional și Relații Internaționale la Universitatea București. În același an a fost trimis la perfecționare la Institutul Național de Administrație Publică din Paris.

Pe 1 august 1996, Titus Corlățean a fost avansat în gradul de atașat. După ce a stat în gradul de atașat puțin peste jumătate din perioada minimă prevăzută de lege, a fost avansat la gradul de secretar III, în data 13 iulie 1998. “La excepțional”. După alți doi ani, pe 1 august 2000, Corlățean a fost promovat în gradul de secretar II. Tot “la excepțional”. Între 1997 și 2001 a fost co-agent al Guvernului României în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.


Citește și:  Mihnea Motoc și George Maior, avansați ilegal în diplomație. Actualul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, responsabil de cariere „excepționale“ în MAE pentru diplomaţii lui Adrian Năstase | DEZVĂLUIRE EXCLUSIVĂ ROMÂNIA LIBERĂ 

Cei doi ambasadori, Mihnea Motoc și George Maior, au fost avansați în gradele diplomatice, între 1992 și 1998, fără respectarea prevederilor statutului diplomaților.


Ulterior, în 2001, a acceptat oferta prim-ministrului Adrian Năstase de a-i deveni consilier personal pe probleme de politică externă. „Deveneam consilierul personal al premierului după patru ani dezastruoşi pentru politica externă a României, pe care i-am resimţit în mod direct din postura mea de diplomat la Strasbourg”, scrie Corlățean pe site-ul său.

În timp ce îl consilia pe Adrian Năstase, Corlățean a fost promovat iar “la excepțional” pe 1 august 2002, la gradul de secretar I.

Tot în 2002, Corlățean a combinat diplomația cu politica de partid. Cu o lună înainte de a fi promovat în gradul diplomatic de secretar I, a fost numit secre-tar internațional al tinerilor social-democrați. Apoi, în 2003, a fost promovat secretar executiv al PSD. Premierul Adri-an Năstase l-a numit în 2003 în funcția de secretar de stat pentru românii de pretutindeni, funcție încheiată odată cu instalarea guvernului Alianței D.A., în decembrie 2004.  

Pe afișe electorale cu Michelle și Barack Obama

În mai 2012, în fruntea Guvernului a ajuns Victor Viorel Ponta. Câteva luni mai târziu, Titus Corlățean a devenit ministru al Afacerilor Externe. În toamna aceluiași an a avut loc campania electorală pentru alegerile parlamentare. Ministrul Titus Corlățean și-a depus candidatura pentru un post de deputat. Pe afișele electorale, Corlățean se afișa cu Michelle și Barack Obama, lăsând impresia că este susținut de familia prezidențială din SUA. Corlățean spunea despre această strategie de campanie că fotografia ilustrează un text despre cariera politică și diplomatică, „materialul în care era utilizată fiind unul de prezentare a activității”.

Motoc și Maior, excepționali ilegali

“România liberă” a prezentat ieri, în exclusivitate, cum au reușit Mihnea Motoc și George Maior să urce pe treptele carierei între 1991 și 2004. De altfel, CV-urile celor doi par trase la indigo, după un tipar dinainte stabilit.

Ambasadorii Mihnea Motoc și George Maior au fost avansați în gradele diplomatice, între 1992 și 1998, fără respectarea prevederilor statutului diplomaților. Cei doi au fost crescuți și sprijiniți în cariera diplomatică și politică atât de fostul premier Adrian Năstase, cât și de ministrul Teodor Meleșcanu. Există și o diferență între aceștia, totuși: Motoc a fost avansat nu doar “la excepțional”, ci și ilegal. În cazul lui Maior, însă, au fost respectate cerințele minimale.

Cele mai citite

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează dar pacientul rămâne internat în spital, au anunțat, duminică, 12 mai 2024, atât conducerea spitalului cât și ministrul...

FOTO Sărbătoare uriașă pentru FCSB, noua campioană a României

Deși a pierdut, la București, meciul cu CFR Cluj, FCSB a sărbătorit câștigarea titlului de campioană a României. Meciul FCSB - CFR Cluj, disputat în...

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate protestează luni pentru o reformă fiscală urgentă

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate cer o reformă fiscală urgentă. BNS anunţă că luni, 13 mai 2024, va organiza un...
Ultima oră
Pe aceeași temă