România liberฤ a semnalat, în exclusivitate, faptul cฤ actualul ลef al diplomaลฃiei româneลti a a apฤrat, în lucrarea sa de diploma, redactatฤ în 1966, necesitatea ศi legalitatea confiscฤrii de cฤtre comunism a “proprietฤลฃii capitaliste”.
Ministrul de Externe, Teodor Meleลcanu, a încercat sฤ minimalizeze, în lucrarea sa de diplomฤ “Probleme juridice privind naลฃionalizฤrile efectuate în ลฃฤrile socialiste”, procesul confiscฤrilor comuniste, susศinând cฤ “lucrarea se referฤ la chestiuni legate de procesul de naศionalizare ศi face o evaluare a problemeleor de naturฤ juridicฤ ridicate de acesta”.
Divergenศe de negociat
Argumentele din lucrarea de diplomฤ – notatฤ cu nota zece – folosite în 1966 de Teodor Meleศcanu sunt luate din Marx, Engels, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Lenin, Buletinul Oficial Comunist, diverse documente ale PCR sau ale Uniunii Sovietice.
Într-o discuลฃie cu „România liberฤ“, ministrul de Externe a replicat cฤ aceste nume fac parte din literatura de specialitate ศi nu a putut sฤ le ignore atunci când a abordat o asemenea temฤ. „Se ridica problema negocierii unor acorduri în care statul al cฤror cetฤศeni au suferit pagube în urma naศionalizฤrilor sฤ fie despฤgubit.
Despฤgubirile nu se fฤceau în mod direct, ci printr-o despฤgubire indirectฤ acordatฤ statului ai cฤror cetฤศeni au trecut prin procesul de naศionalizare“, ne-a precizat Teodor Meleศcanu.
Ministrul de Externe a dat ca exemplu acordul între Republica Popularฤ Românฤ ศi Regatul Danemarcei, încheiat la 17 martie 1960. Alte exemple, menศionate în lucrarea sa de Teodor Meleศcanu, se referฤ la divergenศe în care Uniunea Sovieticฤ a fost implicatฤ cu state precum Suedia sau SUA.
Naศionalizarea este un act licit
Teodor Meleศcanu susศine, în lucrarea sa, cฤ despฤgubirile pentru naลฃionalizฤri sunt opศionale: „ศara noastrฤ ศi alte ศฤri ce au înfฤptuit naศionalizฤrile au plฤtit unele despฤgubiri parศiale, dar nu ca urmare a existenศei unei obligaศii juridice, ci pentru a contribui la normalizarea relaศiilor externe. Naศionalizarea este un act licit prin însฤศi natura sa, iar neplata de despฤgubiri nu-l transformฤ într-un act ilicit“.
Dacฤ actualul ministru afirmฤ ศi demonstreazฤ cฤ pot exista unele efecte extrateritoriale ale legilor de naศionalizare, în ceea ce-i priveศte pe cetฤศenii români lucrurile se schimbฤ.
Naศionalizarea este „preluarea pe cale revoluศionarฤ de cฤtre statul proletar a proprietฤศii asupra mijloacelor principale de producศie din mâinile claselor exploatatoare ศi transformarea ei în proprietate socialistฤ de stat“.
Pentru a arฤta cât de oprimatฤ era clasa muncitoare, Teodor Meleศcanu recurge în lucrarea sa din 1966 la neadevฤruri istorice: “în ศara noastrฤ problema naศionalizฤrii a început sฤ se punฤ dupฤ victoria insurecศiei armate din 23 august 1944. Deศi clasa muncitoare a fost în fruntea acestei insurecศii, ea continua sฤ rฤmânฤ o clasฤ exploatatฤ.
Desfiinศarea monarhiei la 30 decembrie 1949, preluarea puterii de cฤtre clasa muncitoare în alianศฤ cu ศฤrฤnimea muncitoare, creeazฤ premisele înfฤptuirii naศionalizฤrii“.Istoricii susศin, însฤ, cฤ naศionalizarea a fost un act de forศฤ impus de Partidul Comunist Român, importat dupฤ modelul sovietic în toate statele-satelit din Europa Centralฤ ศi de Est.
„Traducerea în viaศฤ a acestor acte juridice (care au fฤcut posibilฤ naศionalizarea – n.red.) a dus la sfฤrâmarea dominaศiei capitalului în economia ศฤrii noastre, la apariศia proprietฤศii socialiste de stat, premise pentru dezvoltarea ศฤrii ศi independenศa ei, premizฤ a fericirii poporului român“, scrie Meleศcanu în contradicศie cu realitฤศile anilor อด50.
Aspecte discutabile
„Sub conducerea clasei muncitoare în frunte cu Partidul Comunist Român, masele muncitoare din ศara noastrฤ au trecut la înfฤptuirea revoluศiei socialiste din ศara naostrฤ. Printre cele mai importante mฤsuri ale revoluศiei socialiste la noi în ศarฤ s-a situat ศi naศionalizarea, efectuatฤ la 11 iunie 1948 prin legea 119 votatฤ de Marea Adunare Naศionalฤ, urmatฤ la un timp relativ scurt de o serie de legi ศi decrete ce adânceau procesul început prin legea sus menศionatฤ“, scria actualul ministru de Externe în 1966.
În discuลฃia pe care „România liberฤ“ a avut-o sฤptฤmâna aceasta cu Teodor Meleศcanu, demnitarul a precizat cฤ „în lucrare sunt unele aspecte discutabile ศi care pot avea un aspect negativ“. L-am întrebat dacฤ este confortabil cu faptul cฤ a justificat un proces, al naศionalizฤrii, care a fost dramatic pentru poporul român. „La data la care am scris lucrarea (anul 1966, nota noastrฤ) nu aveam cunoศtinศฤ despre faptul cฤ în urma naศionalizฤrii unii oameni au avut de suferit“, mi-a zis ministrul de Externe.
Legea Naศionalizฤrii din 1948 prevedea închisoarea de pânฤ la zece ani pentru proprietarii care se opuneau naศionalizฤrii. Au fost multe cazuri în care au fost aplicate aceste pedepse de privare de libertate.