16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSportDîncu: Casele cu bulină roșie ar putea fi reabilitate din bani publici

Dîncu: Casele cu bulină roșie ar putea fi reabilitate din bani publici

Locuințele cu risc seismic ar putea fi reabilitate fără evacuarea persoanelor care locuiesc în ele, a declarat, vineri, vicepremierul Vasile Dîncu. Mai mult, el a precizat că, în prezent, se lucrează la schimbarea cadrului legislativ, astfel încât să beneficieze de reabilitarea din bani publici și locuințele particulare, informează Agerpres.

„Există constituită deja o echipă între ministerul pe care îl conduc, MDRAP, şi Ministerul Justiţiei, încercăm să facem o modificare legislativă pentru a putea, în cazul clădirilor de locuinţe, să depăşim ceea ce, înţeleg, e prevalenţa dreptului individual faţă de dreptul colectiv”, a explicat Vasile Dîncu. 

El a explicat că, din cauza barierei legislative, anul trecut s-a cheltuit doar o cincime din bugetul alocat pentru reabilitarea locuinţelor cu risc seismic, iar pentru acest an există un buget de cinci ori mai mare, cu posibilitatea accesării altor 300 de milioane de euro prin Ministerul Fondurilor Europene. 

„Avem posibilităţi pentru acest lucru. Din păcate, există o barieră legislativă în acest moment, este o frică a oamenilor de a pleca din locuinţe, pe de altă parte oamenii nici n-au unde să meargă, trebuie să găsim soluţii pentru a reloca locuitorii, dar sunt foarte multe locuinţe cu oameni în vârstă, care nu au în acest moment perspectivă şi e o complicaţie foarte mare pentru ei. Ceea ce încercăm să facem -m-am întâlnit cu ambasadorul Japoniei, care ne-a propus câteva idei- e să realizăm consolidări cu populaţia înăuntru, fără evacuare. Există soluţii la nivel internaţional de consolidare pentru risc seismic fără să evacuăm populaţia. Ne preocupă în modul cel mai serios acest lucru”, a subliniat Vasile Dîncu. 

Totodată, premierul Dacian Cioloș a declarat că se caută resurse astfel încât obiectivul, inclus în programul său de guvernare, să se concretizeze.

„Căutăm resurse (…) pentru că e unul din obiectivele pe care ni le-am fixat în programul de guvernare, căutăm şi resurse financiare, dar şi soluţii juridice, pentru că nu-s de ajuns banii, trebuie şi soluţii juridice pentru a putea consolida anumite clădiri, pentru că nu toate sunt în proprietatea publică, sunt şi în proprietate privată şi acolo lucrurile sunt mai complicate”, a spus premierul Dacian Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş şi vicepremierul Vasile Dîncu au efectuat, vineri, o vizită de lucru în Cluj. Cei doi au avut o întâlnire cu prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan, cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mînzat, şi cu Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. De asemenea, au vizitat Muzeul de Istorie al Transilvaniei şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj-Napoca. 

 

Cele mai citite

1 august devine Ziua naţională a Salvamont România

Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă de instituire a Zilei Naționale a Salvamont România, care va fi sărbătorită în...

Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţului la energie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului 75/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de...

România încă are nevoie de militari profesioniști. Recrutarea continuă

Ministerul Apărării Naționale (MApN) își continuă eforturile de recrutare a tinerilor pentru posturile de soldați și gradați profesioniști. În cadrul seriei a doua a...
Ultima oră
Pe aceeași temă