5.2 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSportDezbatere în Senat pe tema animalelor sălbatice de la circ. Care a...

Dezbatere în Senat pe tema animalelor sălbatice de la circ. Care a fost deznodământul

O propunere de interzicere a folosirii animalelor sălbatice în circuri a fost respinsă, miercuri, după mai multe dezbateri, de către Senat, informează Mediafax

Inițiatorul propunerii legislative, Remus Cernea, a susținut adoptarea proiectului şi le-a amintit senatorilor printr-un citat din Gandhi, că nivelul de civilizaţie al unei societăţi se măsoară şi prin modul în care aceasta tratează animalele.

”La circuri, animalele sălbatice sunt chinuite, torturate, de multe ori sunt învăţate prin înfometare, se folosesc şocuri electrice sau chiar bătaia pentru a le forţa să înveţe acele trucuri despre care se presupune că i-ar amuza pe oameni. Nu ne poate amuza suferinţa acestor animale. (…) Este o întreagă suferinţă pe care o îndură animalele”, a susţinut deputatul.

Senatorul a spus că este vorba de lei, elefanţi, tigri, de specii care sunt ameninţate sau chiar riscă să dispară în următoarele decenii.

”Tigri în libertate mai sunt doar 3.600, iar utilizarea lor la circuri menţine o întreagă afacere, o reţea de capturare a tigrilor din sălbăticie”, a arătat Cernea.

Citeşte şi: Dezvăluire: Animale din România, sacrificate cu sadism în Orientul Mijlociu

Reprezentatul Guvernului la ședința de miercuri a Senatului, Alina Ichim, a declarat că Executivul nu susţine iniţiativa legislativă în forma prezentată, şi a subliniat că dintre statele care fac parte din Uniunea Europeană doar Estonia şi Austria au interzis prin lege utilizarea animalelor în circuri. 

”Până când leii nu vor avea şi ei legiuitorii lor, istoria legislaţiei vânatului va fi numai în favoarea vânătorilor”, a spus, la dezbateri, senatorul PNL Dumitru Oprea, fapt ce a determinat reacția promptă a liderului senatorilor PSD, Ilie Sârbu: ”Domnule vicelider, vă provoc. Dacă aţi vorbit de lei, eu fiind şi vânător, o să vă spun că leul, cât e el de rege al junglei şi cât e el de puternic, are frică de un singur animal. Ştiţi care e? Hiena.”

Nedumerit de turnura dezbaterilor, senatorul liberal Sebastian Grapă a spus că, personal, are frică doar de soție.

”Pe mine mă depăşesc aceste discuţii: cine de cine are frică. Eu, personal, am frică doar de nevastă-mea”, a recunoscut liberalul.

La dezbateri, senatorul PNL Sebastian Grapă a cerut colegilor senatori să dea o şansă acestui proiect. ”Din punctul meu de vedere, singura specie care ar trebui să se producă în circuri este homo sapiens”, a spus acesta.

Pentru adoptarea proiectului s-a pronunțat și senatorul PNL Octavian Motoc.

”Ceea ce se întâmplă în circuri şi în procesul de dresaj este un chin, recunoscut chiar de dresorii lor”, le-a spus el colegilor.

Motoc a criticat opinia reprezentatului Guvernului, care a cerut respingerea inițiativei pentru că doar două țări europene au o astfel de legislație.

”Sunt şi alte ţări, însă, Bulgaria, Grecia, Findanda, Anglia, Danemarca, Belgia, Malta, Suedia, Olanda, Cehia şi 31 dintre SUA, dar şi alte ţări de pe alte continente – Brazilia, Singapore, Costa Rica, Canada, India-, care au adoptat astfel de legi, care se aplică parţial sau integral pe teritoriile lor”, a ținut să precizeze parlamentarul.

Pentru adoptarea propunerii legislative s-a pronunțat și senatoarea Cristiana Anghel (PC).

”Ce am zice noi dacă am fi închişi într-o cuşcă şi am fi ţinuţi acolo toată viaţa şi am primi de mâncare doar după cele 8-10 beţe şi după ce facem frumos, exact cum vrea cel care are cheia de la cuşcă? Aţi văzut cum sunt dresate animalele pentru circ? Cum sunt chinuite? (…) Este și o problemă şi de educaţie a copiilor. Când îi ducem la circ, îi învăţăm că e bine să se bucure de răul altuia, de suferinţa unui alt suflet”, a argumentat ea.

Inițaitiva legislativă a fost respinsă de Senat cu 71 de voturi ”împotrivă”, în favorea acesteia votând 41 de senatori, iar trei s-au abținut la vot. Camera Deputaților urmează să dezbată inițiativa legislativă în calitate de Cameră decizională.

Cele mai citite

Campionul mondial la box Mihai Leu salvat de profesorul Irinel Popescu

Fostul campion mondial de box Mihai Leu a transmis, luni, că îşi continuă recuperarea la Institutul Clinic Fundeni, unde a fost internat în urmă...

Pentru a 12-a noapte consecutivă mii de oameni s-au adunat în fața Parlamentului din Tbilisi

Mii de georgieni pro-UE s-au adunat luni în faţa clădirii Parlamentului de la Tbilisi pentru o a 12-a noapte consecutivă de proteste față de...

Primarul din Târgu Mureș a fost reținut de DNA

Soos Zoltan este cercetat într-un dosar care vizează fapte de corupţie În urma alegerilor locale din luna iunie, Soos Zoltan a câştigat un nou mandat...
Ultima oră
Pe aceeași temă