17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportDeputatul PSD Aurel Nechita îşi PIERDE mandatul. ICCJ a stabilit că este...

Deputatul PSD Aurel Nechita îşi PIERDE mandatul. ICCJ a stabilit că este INCOMPATIBIL. Decizia este definitivă

Deputatul PSD Aurel Nechita îşi va pierde mandatul după ce a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Potrivit ANI, Nechita ocupa concomitent şi funcţia de deputat şi pe cea de decan de facultate, transmite Realitatea TV.

Aurel Nechita îşi va pierde mandatul după ce Înalta Curte de Casaţie a decis, luni, că este incompatibil.

Decizia este definitivă şi irevocabilă.

Citeşte şi EXCLUSIV RL. Horia Georgescu, ANI: 20 de parlamentari ar putea să-şi piardă mandatele

La începutul lunii mai, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a anunţat, într-un interviu acordat România liberă, că la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) sunt 20 de cazuri cu decizii aproape finale în ceea ce-i priveşte pe parlamentarii în cazul cărora ANI a constatat că se află în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese. Printre cei amintiţi de Georgescu se număra şi deputatul PSD Aurel Nechita.

“Da. Sunt procese pe rol, în unele am obţinut deja decizii definitive şi irevocabile, care aşteaptă procedura revocării la fel ca în cazurile Andon şi Mircea Diaconu. Mă refer aici la cazul deputatului Aurel Nechita. Până acum Camera Deputaţilor a reacţionat prompt atunci când instanţele de judecată s-au pronunţat. De asemenea sunt aproape decizii finale la ÎCCJ pentru alţi membri ai Parlamentului unde în prima instanţă am avut câştig de cauză”, a explicat Horia Georgescu. Întrebat despre câţi parlamentari este vorba, şeful ANI a răspuns că 20.

Potrivit unui comunicat de presă al ANI remis în data de 28 iunie, inspectorii de integritate au constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Aurel Nechita, deputat în Parlamentul României în legislatura 2004-2008.

“Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerinţele Legii nr. 176/2010 în ceea ce priveşte informarea persoanelor evaluate, domnul NECHITA AUREL fiind informat, prin adresa nr. 90395/G/I.I./14.12.2010 (confirmare de primire la data de 23.12.2010), despre declanşarea activităţii de evaluare, precum şi cu privire la drepturile sale de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Prin adresa nr. 55285/G/l.l./06.05.2011 (confirmare de primire la data de 12.05.2011), domnul NECHITA Aurel a fost înştiinţat despre faptul că au fost identificate elemente în sensul existenţei stării de incompatibilitate.

În urma evaluărilor demarate la data de 16.11.2010, cu privire la posibila încălcare de către domnul NECHITA Aurel a dispoziţiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor, s-au constatat următoarele:

1. domnul NECHITA Aurel s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 12.05.2005 – 19.12.2008, deoarece a deţinut simultat calitatea de Deputat în Parlamentul României şi cea de Decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 81 din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

2. domnul NECHITA Aurel s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10.01.2009 – 02.10.2009, deoarece a deţinut simultat calitatea de Secretar de Stat la Ministerul Sănătăţii şi cea de Decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 84, alin. (2) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei

În perioada 17.12.2004 – 19.12.2008, domnul NECHITA Aurel a deţinut calitatea de Deputat în Parlamentul României.

Începând cu data de 07.02.2008, domnul NECHITA Aurel deţine calitatea de Decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, Galaţi.

De asemenea, domnul NECHITA Aurel a încasat, începând cu anul 2005, indemnizaţie de conducere, fiind împuternicit de către Senatul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi să conducă Decanatul, conform procesului-verbal al şedinţei Biroului de Senat din data de 12.05.2005.

În perioada 10.01.2009 – 02.01.2010, domnul NECHITA Aurel a deţinut calitatea de Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, conform art. 81, alin. (1) şi (2) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei: „calitatea de deputat sau senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, potrivit Constituţiei, cu excepţia celei de membru al Guvernului”, „prin funcţii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de deputat sau de senator, se înţelege (…) funcţiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autorităţi şi instituţii publice.

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă