0.2 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSportDeputatii, buget majorat cu 22%

Deputatii, buget majorat cu 22%

Deputatii spun una si fac alta. Daca presedintele forului legislativ, Roberta Anastase, a anuntat cu surle si trambite ca alesii vor strange cureaua din cauza situatiei economice, mergand pe linia austeritatii comunicate de Guvernul Boc, proiectul bugetului pe 2009 nu arata a fi unul de criza. Documentul, a carui dezbatere a fost reprogramata pentru sedinta de luni, arata ca deputatii isi propun sa cheltuiasca cu peste 22 la suta mai mult fata de anul precedent, cresterile concentrandu-se pe cheltuielile de personal, dar si pe obiective de investitii precum complexul de cazare al parlamentarilor sau amenajarea unei sere destinate depozitarii si intretinerii plantelor ornamentale.

Daca in 2008 bugetul realizat de Camera Deputatilor a fost de 247.216 mii lei, pe 2009 alesii isi propun un buget de 302.479 mii lei, din care nu mai putin 191.675 mii lei sunt banii prevazuti pentru salarii si indemnizatii. Austeritatea despre care vorbeau oficialii Camerei poate avea acoperire in realitate doar prin raportare la proiectul initial propus la sfarsitul legislaturii trecute, atunci cand cresterea fata de 2008 era estimata la 50 la suta, chestorii forului legislativ cerand un buget de 400.000 mii lei. Dincolo de declaratiile oficiale, se gasesc argumente pentru a justifica sumele propuse, plecand de la cresterea salariilor deja decisa si ajungand pana la explicatii legate de plata indemnizatiilor tranzitorii, la care forul legislativ nu va renunta, chiar daca presedintele acestuia sugera recent o astfel de posibilitate.

Modelul guvernamental al reducerilor de personal nu va fi urmat si de Camera Deputatilor, astfel incat cele 191.675 mii lei cheltuieli pentru personal sunt puse pe seama cresterilor salariale acordate anul trecut, in conditiile in care nu vor avea loc concedieri. Un alt motiv ar fi acela ca a crescut cu doi numarul de deputati, iar cei care stau cu chirie sunt cu 60 mai multi decat in vechea legislatura. Pentru prima oara, Camera Deputatilor acorda si ajutor de somaj, suma de 2.820 mii lei fiind destinata acordarii indemnizatiilor tranzitorii pentru cei 56 de fosti deputati care nu au mai prins un loc in Parlament, dar si pentru functionarii parlamentari care vor iesi la pensie in 2009.

Criza economica nu ii impresioneaza pe deputati nici cand vine vorba despre finantarea unor proiecte ingenioase: costurile pentru studiile de fezabilitate legate de intretinerea florilor (amenajarea unei sere) sunt estimate la 254 mii lei.
De asemenea, finalizarea studiului de fezabilitate pentru complexul parlamentarilor este estimata la 743 mii lei, iar amenajarea parcajului subteran va costa 3.660 mii lei. Mai multi bani decat in 2008, respectiv 72.322 mii lei fata de 56.432 mii lei, vor fi cheltuiti pentru incalzirea si iluminatul Palatului Parlamentului, transport, carburanti si piese de schimb.  Investitiile destinate masinilor si echipamentelor se cifreaza la 4.049 mii lei, iar pentru mobilier sunt prevazute 1.198 mii lei.

» Fara comentarii
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a refuzat sa comenteze proiectul de buget, pe motiv ca numai secretarul general Gheorghe Barbu poate da detalii. La randul sau, Barbu a spus ca nu comenteaza intrucat Biroul Permanent nu a discutat inca proiectul, iar acesta ar putea suporta modificari la nivelul conducerii Camerei. Anastase preciza recent ca a cerut elaborarea unui buget de criza si ca a redus fondul aflat la dispozitia sa, fond care, potrivit documentului propus, este de 180 mii lei. "Practic, nu mai exista investitii legate de masini, nu mai avem achizitii. A crescut numarul de parlamentari, trebuie sa bugetam si cei 35 de europarlamentari de data aceasta, dar, per ansamblu, am redus de la toate capitolele care inseamna investitii", a afirmat Roberta Anastase.

Roxana Preda
Roxana Predahttp://roxana-preda
Roxana Preda, redactor colaborator
Cele mai citite

Crește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută...

Banii la cercetare, așteptați din mediul privat. Un nou cod fiscal din ianuarie

Cheltuielile bugetare în 2024 vor fi cu 48 de miliarde de lei mai mari decât cele din 2023, estimează ministrul Finanțelor. În cel mai...

Care ar fi veștile proaste ale lui Stoltenberg?

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică să se pregătească de ”veşti proaste” în Războiul din Ucraina. Care ar fi acestea? Presa...
Ultima oră
Pe aceeași temă