14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportDemnitarii scapa de verificarile serviciilor secrete

Demnitarii scapa de verificarile serviciilor secrete

Demnitarii statului roman nu vor mai avea nevoie de certificate ORNISS pentru accesul la informatii secrete, scapand in acest fel de verificarile efectuate de serviciile secrete.

Deputatii au adoptat ieri propunerea legislativa care prevede ca presedintele, premierul, ministrii si parlamentarii au acces la informatii clasificate fara a avea nevoie de certificat ORNISS. Propunerea initiata de actualul presedinte al Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor, democratul Costica Canacheu, a fost aprobata cu 203 voturi pentru si 10 abtineri, fara nici un fel de dezbateri.
Demnitarii mentionati vor trebui totusi sa treaca printr-o procedura de verificare interna a institutiilor din care fac parte, proceduri avizate de ORNISS. De asemenea, demnitarii respectivi vor putea avea acces doar la informatiile clasificate care fac parte din domeniile in care au atributii specifice functiei. Presedintele, premierul, ministrii si parlamentarii vor putea avea acces la informatii clasificate numai dupa ce au semnat un angajament scris de pastrare a secretului informatiei. Certificatul ORNISS a fost introdus o data cu adoptarea legii privind protectia informatiilor clasificate, la insistentele NATO, inainte ca Romania sa devina membra a Pactului Nord-Atlantic. La vremea respectiva, demnitarii care lucreaza cu informatii clasificate au trebuit sa completeze o serie de formulare, care au fost verificate de serviciile secrete. Parlamentarii trebuiau sa declare daca au datorii, amante, au avut probleme cu alcoolul sau drogurile, daca au fost vreodata contactati de servicii secrete, daca au colaborat cu Securitatea ca politie politica. Totusi, verificarile ORNISS au generat controverse dupa ce, in 2003, deputatul PSD Ristea Priboi a primit un astfel de certificat.
Modificarea adusa Legii protectiei informatiilor clasificate a fost adoptata si de Senat, in noiembrie 2006. Guvernul a formulat un punct de vedere negativ la propunerea legislativa a democratului Costica Canacheu, in timp ce ORNISS a precizat ca modificarea respectiva ar putea fi facuta numai daca se vor stabili in mod clar unele principii noi care sa guverneze accesul la informatii clasificate.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Investițiile PSD continuă să susțină creșterea economică în trimestrul II: Managerii Români Confirmă

Managerii români confirmă că România va continua să înregistreze creștere economică și în al doilea trimestru al anului 2024, conform Anchetei de Conjunctură privind...

O nouă plângere la DNA pe numele lui Nicușor Dan

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, s-a prezentat, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a depune o plângere penală pe numele lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă