14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportDelegatiile oficiale - concedii secretizate in locuri exotice

Delegatiile oficiale – concedii secretizate in locuri exotice

Secretizarea de catre Bogdan Olteanu a costurilor deplasarii unei delegatii a Parlamentului in Mexic si Chile a scos la iveala suspiciunea ca in spatele vizitelor oficiale se ascund de fapt calatorii de placere ale demnitarilor, care isi iau cu ei nevestele si consilierii.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care a inceput luni o vizita de zece zile in Mexic si Chile, a refuzat sa faca publice costurile deplasarii, despre care au aparut informatii ca este una mai mult de placere decat de lucru. Motivul – delegatia este una extrem de numeroasa, cuprinzand si un numar mare de consilieri ai premierului Tariceanu, pe langa delegatia de la Camera Deputatilor. Totodata, pe lista de obiective de vizitat era trecuta si celebra statiune Acapulco. Aceasta a fost insa eliminata din itinerariu in ultima clipa, dupa ce presa a inceput sa se intereseze de aceasta exotica plecare a mai-marilor Camerei Deputatilor tocmai in America de Sud. Cati bani costa aceasta distractie ramane inca un secret. Potrivit regulamentului, delegatiile externe si cheltuielile aferente trebuie aprobate de Biroul Permanent al Camerei, insa, fiind vacanta parlamentara, lista de participanti si bugetul au fost stabilite pe "genunchi", fara batai de cap. Probabil ca documentele legate de cheltuieli nu vor mai aparea vreodata, asa cum nu au aparut cele referitoare la vizita oficiala in China, in perioada 26 martie-1 aprilie. Aceasta vizita va ramane, se spune, si in memoria oficialilor chinezi, care, in loc de o delegatie de sase romani, cat era stabilit initial, s-au trezit cu 26 de persoane, care au sosit, pe deasupra, si in trei valuri, deci a fost nevoie de organizarea a trei runde de primiri oficiale.

 

Olteanu a dorit sa-si ia si sotia, precum si consilierele de la cabinet, acestea folosind o cursa aeriana diferita de cea a demnitarilor. De asemenea, vicele PNL Dan Radu Rusanu a vrut si el sa-si ia sotia sa-i arate Beijingul, dar n-a mai prins loc la business-class si pentru ea, asa ca a zburat pe o ruta ocolitoare, ajungand la destinatie separat de ceilalti. Doamna Rusanu a avut astfel ocazia sa fie primita pe pamant chinezesc cu protocol special si exclusiv. In plus secretarul general al Camerei, Georgeta Ionescu – care intr-un an de mandat si-a aranjat nu mai putin de 24 de deplasari externe, inclusiv in Bali – a vrut si ea sa vada Marele Zid Chinezesc. Avand privilegiul fixarii dupa bunul plac al unui deviz de cheltuieli, si-a luat cu sine si cativa functionari din staff-ul sau, ca sa-i tina de urat. Intre sutele de documente prezente in mapele sedintelor Birourilor Permanente din sesiunea trecuta nu se regaseste nici macar o litera legata de componenta delegatiei din China si de cati bani a costat aceasta.

Secretomanie
Contactata de "Romania libera", Georgeta Ionescu a dat dovada de "transparenta maxima", recomandandu-ne, ironic, sa redactam o scrisoare cu intrebarile noastre, pe care sa o trimitem la Parlament. Rugata sa ne precizeze de ce a fost prezenta in delegatia din China, cati functionari a luat cu sine si de ce si mai ales cat a costat aceasta vizita, Georgeta Ionescu a raspuns laconic: "Procedura normala este ca dumneavoastra sa va adresati in scris la Parlament si noi va vom raspunde in cel mai scurt timp."

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă