19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportDe ce zice PDL „nem tudom"?

De ce zice PDL „nem tudom”?

Nici la o zi după ce maghiarii din CJ Covasna au impus organizarea unui referendum pentru înfiinţarea Ţinutului Secuiesc, reprezentanţii PDL nu au reacţionat. Politica struţului a continuat şi după ce opoziţia l-a somat pe premierul Emil Boc să intervină.

 

Mulţi dintre liderii PDL contactaţi de România liberă, pentru a spune în ce măsură afectează abordarea UDMR funcţionarea coaliţiei, au susţinut că nici nu cunosc hotărârile adoptate luni de Consiliul Judeţean Covasna. „Nu ştiu despre ce este vorba. Nu am nici o legătură cu judeţul Covasna”, a fost răspunsul ameţitor al preşedintelui PDL Harghita, Vasile Mihalcea. Aceasta în condiţiile în care planul UDMR şi Partidului Civic Maghiar este ca în săptămânile următoare să impună decizii similare celei de la CJ Covasna şi în judeţele Harghita şi Mureş. „Să ajungem acolo şi vom vedea atunci”, a fost răspunsul liderului local al PDL.

Hotărârea de a organiza un referendum pentru Ţinutul Secuiesc nu a ajuns nici la urechile primarului Târgu Mureş, Dorin Florea, chiar dacă acesta deţine şi funcţiile de lider al PDL Mureş şi vicepreşedinte al PDL. „Nu cunosc ce ordine de zi a avut Consiliul Judeţean Covasna”, ne-a declarat Florea. „Nu ştiu” a fost răspunsul şi la întrebarea „se va discuta cele întâmplate la CJ Covasna în conducerea PDL?”. Totuşi, edilul PDL a admis că decizia de luni poate fi „supărătoare” şi de natură să accentueze neîncrederea dintre români şi minoritarii maghiari. „Agenda PDL este alta, priorităţile sunt altele acum. Alţii trăiesc în etape istorice diferite, trăiesc în trecut şi nu-i interesează decât obţinerea facilă a unor voturi. UDMR încearcă să-şi recâştige electoratul pierdut şi este dispusă la tot felul de propuneri”, a arătat vicepreşedintele PDL. Cât despre posibilitatea ca cele întâmplate în Covasna să se repete şi la CJ Mureş, Florea spune că „românii din CJ Mureş au alte priorităţi decât au unii şi alţii prin Covasna” şi că nu este altceva decât „ambiţii de toamnă târzie”.

CJ Covasna a adoptat luni, prin votul consilierilor UDMR şi PCM, o hotărâre privind organizarea pe 11 martie 2012 a unui referendum local pentru modificarea limitelor teritoriale ale judeţului Covasna şi înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale Ţinutul  Secuiesc. Cetăţenii vor fi chemaţi pentru a răspunde cu „Da” sau „Nu” la două întrebări: „Sunteţi de acord cu modificarea delimitării teritoriale a judeţului Covasna?”, respectiv „Sunteţi de acord cu înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale cu denumirea Ţinutul Secuiesc – Szekelyfold şi cu faptul ca judeţul Covasna să facă parte din această unitate administrativă?”. Consilierii PNL, PSD, PDL şi PRM au refuzat să participe la vot.

Boc, somat să ia măsuri

Premierul Emil Boc ar trebui să-l determine pe prefectul Covasnei să atace în instanţă decizia Consiliului Judeţean şi să ceară anularea ei, deoarece este încălcată Constituţia, cred reprezentanţii opoziţiei. „Este un lucru foarte grav, pentru că scopul acestui referendum este acela al declarării autonomiei pe criterii etnice şi încalcă articolul 34 din Constituţie privind organizarea de stat şi organizarea administrativ teritorială”, a arătat liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa.

În schimb, liderul Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a precizat, într-o emisiune tv, că referendumul „sigur nu va avea loc” dacă vine USL la putere.

Biroul „Ţinutul Secuiesc” de la Bruxelles, finanţat de la buget

Tot CJ Covasna a decis luni să fie finanţată din bani publici aşa-numita reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc de la Bruxelles, deschisă în vară, la iniţiativa eurodeputaţilor UDMR Csaba Sogor şi Winkler Iuliu, precum şi a lui Laszlo Tokes, vicepreşedinte al Parlamentului European. Mai exact, CJ Covasna şi Consiliul Local Sfântu Gheorghe vor înfiinţa o asociaţie prin care să asigure finanţarea şi funcţionarea biroului deschis într-o clădire cunoscută drept „Casa Regiunilor Ungare”.  

Atac la caracterul naţional al statului

Printre amendamentele depuse de grupurile parlamentare la proiectul de revizuire a Constituţiei se numără şi unul de eliminare a caracterului naţional al statului român. Propunerea a fost făcută de UDMR şi, cum acest aspect nu poate face obiectul revizuirii, Comisia juridică a Camerei a solicitat un punct de vedere Consiliului Legislativ.

Cele mai citite

Două locuințe din localitatea Voroneț au fost cuprinse de flăcări

Un incendiu a afectat, sâmbătă, în ajunul Paştelui, două locuinţe din localitatea Voroneţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, potrivit...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă