20.9 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportDe ce a trecut Vlădescu peste capul lui Boc

De ce a trecut Vlădescu peste capul lui Boc

Liderii PDL îl avertizează pe ministrul de Finanţe că dacă nu respectă linia politică a Guvernului trebuie să plece. Dar Sebastian Vlădescu are motive să fie liniştit.

Primul-ministru a declarat că „ministrul de Finanţe nu a avut şi nu are mandat pen­tru a dezbate temele privind cota unică sau a impunerii impozitării progresive”. El a reamintit apăsat că „acest guvern şi-a pus mandatul pe masă, şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pentru a apăra cota unică şi TVA”. Desemnat ministru prin influenţa preşedin­telui Băsescu, ca şi ministrul Justiţiei, Sebastian Vlădescu a fost criticat la fel de aspru de premier şi în ianuarie, când a vorbit despre concedierea a 100.000 de bugetari.

Avertismentul actual al primului-ministru este însă o cale de mijloc faţă de iritarea altor lideri PDL. Prim-vicepreşe­dintele PDL, Theodor Stolojan, spune că, în condiţiile în care problema nu a fost tranşată în Guvern şi în partid, „se va pune ordine în astfel de declaraţii. Nu poţi să te joci cu tema impozitelor”. „Chiar dacă ministrul Vlădescu nu e membru PDL, e membru al Guvernului, trebuie să sprijine politica Guvernului şi să fie solidar. Dacă nu este, înseamnă că nu mai vrea să facă parte din Guvern”, a spus Theodor Stolojan. Şi mai categoric a fost vicepreşedintele Ioan Oltean: „Când un ministru face declaraţii lipsite de responsabilitate, fără nici o şansă să se materializeze pentru că nu au nici garanţia nici a Guvernului, nici a partidului, atunci trebuie să plece. Eu, dacă aş fi în locul primului-ministru, l-aş da afară”.

Enervarea unor lideri liberal-democraţi, care îşi văd periclitată cea mai importantă redută din programul de guvernare, nu este împărtăşită însă de toată lumea. Vicepreşedintele Sulfina Barbu s-a declarat partizan al  cotei unice, dar spune că totul depinde de simulările pe care le face Ministerul de Finanţe. Un mesaj similar şi de la preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase: „Sunt diverse perspective, analize care se fac, căutăm soluţia cea mai bună”. Liderul senatorilor PDL, Traian Igaş, spune de-a dreptul că, dacă analize aprofundate arată că formula Vlădescu este viabilă, ea poate face parte din strategia fiscală pe 2011. „Accept orice formulă care îmbu­nătăţeşte activitatea economică. Avem preocupări în acest sens.” El reaminteşte însă Guvernului că la buget trebuie să se adune bani şi din restructurarea adminis­traţiei centrale şi locale: „Legământul între Guvern şi grupurile parlamentare ale PDL când s-au adoptat măsurile de austeritate a fost ca ei să facă reformă reală şi să le dăm timp până în septembrie. Dacă nu respectă acest lucru, nimeni nu va putea garanta că toţi parlamentarii PDL vor susţine în continuare Guvernul”.

Această analiză din septembrie, când opoziţia preconizează o moţiune de cenzură, pare să fie principala problemă a Guvernului şi în lectura Palatului Cotroceni. Surse de la Preşedinţie au declarat pentru RL că reducerea drastică a aparatului central şi a birocraţiei ar trebui să fie ţinta prioritară a miniştrilor şi că „discuţia despre sistemul fiscal este cea mai mică dintre problemele actuale ale Executivului”. De altfel, varianta Vlădescu, cu impozitarea progresivă a veniturilor şi impozit pe profit de 15% în cazul companiilor, presupune şi reducerea TVA şi impozitarea pensiilor. Adică cea mai recentă sugestie a preşedintelui către Guvern. La sfârşitul lunii iulie în România se va afla o delegaţie FMI cu care se vor discuta inclusiv politica fiscală şi bugetul de stat pe 2011. 

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Gata cu vacanța de Paște. Românii se întorc acasă

Coloane de autovehicule care se întind pe câţiva kilometri au fost observate pe principalele artere rutiere din orașul bulgăresc Ruse, situat la granița cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă