15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportDan Voiculescu se gandeste sa se retraga din politica

Dan Voiculescu se gandeste sa se retraga din politica

Presedintele Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, se gandeste sa se retraga din politica, deoarece, spune el, este dezamagit de modul in care se face politica in ziua de azi, dar adevaratul motiv se poate ascunde in neputinta conservatorilor de a accede in Parlament, la viitoarele alegeri, informeaza Mediafax.

Anuntul lui Voiculescu este, de fapt, un semnal ca partidul se afla in impas si nu-si gaseste aliati pentru proiectele sale, dar si pentru intrarea in Parlament.

PC nu a ajuns niciodata prin forte proprii in Legislativ, de fiecare data fiind remorcat de PSD. Si de fiecare data, Voiculescu a dictat "parasirea" aliatilor, odata ce si-a implinit scopul.

Prima oara, in anul 2000, pesedistii au renuntat, gratie unei intelegeri facute intre presedintele Ion Iliescu si liderul PC, Dan Voiculescu, la mai multe locuri pe listele pentru Parlament, cedandu-le conservatorilor. E drept, in schimbul acestui favor, au primit promisiunea de a fi mai bine mediatizati. Odata ajuns in Parlament, partidul lui Voiculescu a iesit din aceasta alianta, proclamandu-si independenta si lasandu-i pe social-democrati fara o sustinere parlamentara consecventa. Conservatorii au reusit sa-si constituie grup parlamentar propriu in Camera Deputatilor, dar nu au votat mereu alaturi de PSD.

Aceasta situatie nu a fost invatatura de minte pentru PSD, deoarece la urmatoarele alegeri, formatiunea social-democrata, condusa atunci de Adrian Nastase, a cedat din nou conservatorilor locuri pe liste. Pretul platit de PSD a fost de aceasta data mult mai mare. Foarte multi dintre liderii partidului au fost nemultumiti de numarul mic de locuri ramase pentru vechii membri si activisti ai partidului lui Nastase si Iliescu. Supararea s-a amplificat cu timpul si i-a facut pe unii lideri locali, pe parlamentarii care nu se mai regaseau pe liste, sa nu mai puna umarul pentru castigarea alegerilor.

Dupa alegerile din 2004, in urma carora PSD a pierdut puterea, primul gest pe care l-au facut conservatorii a fost acela de a sari in barca invingatorilor, respectiv a coalitiei PNL-PD-UDMR, parasindu-i pentru a doua oara pe social-democrati.

Insa, PC nu a stat mult nici alaturi de noii parteneri de vasle. Dupa ce a reusit sa obtina unele avantaje, partidul lui Voiculescu a iesit de la guvernare si a intrat in opozitie, pe fondul unei anchete penale declansate impotriva unuia dintre lideri, Codrut Seres, ministru al Economiei.

Dupa o perioada tulbure, liderul PC, Dan Voiculescu, se afla acum in dificultatea de a gasi coechipieri, alaturi de care sa poata sa-si promoveze proiectele si sa intre din nou in Parlament. Dintre partidele mari, PC nu mai poate conta in niciun caz pe PSD, iar PD, prin insasi vocea lui Traian Basescu, i-a calificat pe conservatori drept "solutie imorala" si nu are defel nevoie de ei.

Singurul partid care a ramas cat de cat disponibil pentru o colaborare este PNL. Voiculescu doreste o alianta cu liberalii, in acest scop sprijinind actiunile Guvernului Tariceanu si sustinandu-l pe liderul liberal in lupta impotriva presedintelui Traian Basescu. Singura rasplata concreta primita de la PNL a fost doar afilierea la grupul liberalilor europeni – ALDE.

Dar, in perspectiva viitoarelor alegeri, PNL nu raspunde cu acelasi interes semnalelor de prietenie date de conservatori. Pentru liberali, aflati pe locul trei in sondajele de opinie, o alianta electorala cu PC ar fi, la acest moment, mai degraba neprielnica, deoarece ar avea de trecut un prag electoral mai inalt si ar pierde locuri in Parlament.
In plus, cine a tradat o data…

Dan Voiculescu se afla in impas si pentru ca partidul sau a pierdut o serie de parlamentari, cei mai multi trecand la PD, dezertarile diminuand forta opiniilor pe care conservatorii le au de sustinut in Parlament. Majoritatea initiativelor partidului sunt blocate in forul legislativ, iar protestele tanguitoare ale conservatorilor, cum ca li s-au furat ideile, au devenit deja o obisnuinta.

Inaintea celor trei scrutinuri care urmeaza – europarlamentar, local si parlamentar – jocurile par aproape facute si PC, cu sub 3% in toate sondajele, arata la ora actuala ca un partid cu destinul pecetluit.

Acesta este contextul in care presedintele PC a anuntat ca se gandeste sa renunte la politica, desi aceasta intentie ar putea sa nu se concretizeze, asa cum s-a mai intamplat.

In plus, problemele sale de imagine in urma scandalului "Felix" l-ar putea indrepta exclusiv catre afaceri. Ca om de afaceri notoriu, actualul lider al PC stie foarte bine ca un partid extraparlamentar nu are avantaje si nici fonduri, fiind greu de sustinut. Iar fara Voiculescu lider si finantator, PC practic nu exista.

Daca liberalii nu se vor razgandi inainte de alegeri si daca Voiculescu va decide sa iasa definitiv de pe scena politica, este posibil ca PC, fostul PUR, sa ramana doar inca unul dintre partidele postdecembriste cu viata scurta sau sa supravietuiasca din amintirea vremurilor bune.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă