11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportDan Voiculescu cere suspendarea preşedintelui

Dan Voiculescu cere suspendarea preşedintelui

Dan Voiculescu solicită suspendarea lui Traian Băsescu, o cerere în acest sens fiind deja depusă la Biroul Permanent al Senatului, transmit televiziunile de ştiri, citate de HotNews. “România traversează o perioadă politică, economică şi socială extrem de dificilă. Creşterea taxelor într-o perioadă de gravă recesiune economică reprezintă, în opinia unanimă a specialiştilor, o măsură disperată care, pe termen mediu şi lung, va reduce încasările la bugetul de stat şi va determina amplificarea fenomenelor din sfera evaziunii fiscale… În aceste condiţii, presiunea pe instituţiile fundamentale ale statului român – Preşedinţie, Parlament, Guvern – este extrem de acută, pentru că de reacţia lor coordonată şi responsabilă depinde relansarea economică şi refacerea coeziunii sociale”, se arată în documentul depus de Voiculescu la Biroul Permanent al Senatului.

Voiculescu arată că şeful statului promovează măsuri anti-sociale şi ilegale. “Din păcate, abdicând de la prevederile art.80 din Constituţie, care îi conferă rolul de mediator între puterile statului, precum şi între stat şi societate, Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, şi-a asumat, de facto, poziţia de principal conducător al puterii executive şi a iniţiat şi a promovat măsuri anti-sociale şi ilegale precum cea privind reducerea cu 15% a pensiilor, declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României în şedinţa din data de 24 iunie 2010. Prin acel demers, Preşedintele României s-a plasat premeditat în conflict cu societatea românească, a transformat Preşedinţia într-un supra-guvern şi i-a privat pe cetăţenii români de o instituţie-mediator, capabilă să negocieze un acord între Guvern şi societate. Pe scurt, Preşedintele Traian Băsescu a încălcat Constituţia”, mai spune Voiculescu.

Propunerea lui Dan Voiculescu va fi luată în discuţie la reunirea Biroului Permanent, în luna septembrie. Informaţia apare la o zi după ce un sondaj de opinie realizat de IPP arată că 65% dintre cetăţenii cu drept de vot ar vota pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu dacă ar avea loc un referendum. Împotriva demiterii ar vota 17%.

HotNews reaminteşte că suspendarea preşedintelui poate fi decisă de Parlament prin votul majorităţii parlamentărilor, urmînd că în maximum 30 de zile să fie organizat un referendum care decide dacă preşedintele rămîne în funcţie sau este demis. În ultimele luni au apărut tot mai multe declaraţii ale liderilor Opoziţiei despre iniţierea unei noi proceduri de suspendare a lui Traian Băsescu. Şeful statului a mai fost suspendat o data în timpul primului sau mandat, în 2007, Dan Voiculescu fiind atunci preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă care a dat un raport ce arată că Traian Băsescu “a încălcat Constituţia şi este implicat în fapte de natură penală”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă