18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportCum era un C.A.R. să devină stăpân pe Casa Corpului Didactic Galați

Cum era un C.A.R. să devină stăpân pe Casa Corpului Didactic Galați

Instanța de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins prin sentință definitivă și irevocabilă cererea unei asociații obscure de a-i fi retrocedat sediul CCD.

După 23 de ani de procese a luat sfârșit odiseea unei tentative de tun imobiliar în centrul Galațiului, instanța de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) respingând prin sentință definitivă și irevocabilă cererea unei asociații obscure de a-i fi retrocedat imobilul în care funcționează Casa Corpului Didactic (CCD), de pe str. Gării nr. 35. Imobilul a fost construit în perioada 1937-1939 de Asociaţia Generală a Învăţătorilor din judeţul Covurlui, fiind sediul „Casei Învățătorilor“.

După 1950, aici au funcționat Inspectoratul Școlar și CCD. În 1992, Ovidiu Rădoi, un fost profesor de limba rusă care după 1990 înființase Asociaţia de Întrajutorare Umanitară şi Profesională a Personalului din Învăţământ (AIUPPI), care a preluat rolul Casei de Ajutor Reciproc (C.A.R.) a cadrelor didactice, a revendicat în instanță imobilul CCD, dar și un alt imobil care aparținuse Asociației Generale a Învățătorilor, de pe str. Domneas­că nr. 83, care în perioada interbelică fusese un cămin al învățătorilor. Rădoi susţinea că asociaţia sa ar fi continuatoarea Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din Judeţul Covurlui şi Băncii Cadrelor Didactice.

În dosarul 6.271/1992, magistraţii de la Judecătoria Galaţi i-au respins cererea ca nefondată. După alți ani de procese, în 2008, Rădoi a apelat la serviciile Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Galați. S-a prezentat la OCPI cu o copie a actului de donaţie din 1937, prin care Primăria Galaţi a donat Asociaţiei Învăţătorilor terenul viitoarei „Case a Învăţătorilor“. A dat şi o declaraţie pe propria răspundere că asociaţia sa este continuatoarea şi moştenitoarea Asociaţiei Învăţătorilor. În aceste condiţii, OCPI a intabulat terenurile de pe Domnească nr. 83 şi Gării nr. 35, pe numele AIUPPI.

Primăria Galați, păgubașul de serviciu

În baza intabulării, Rădoi a obţinut în 2008, pe Legea 10, proprietatea AIUPPI asupra imobilului de pe str. Domnească nr. 83, fostul „Căminul Școlii“. Imobilul de pe Domnească nr. 83 făcea parte din fondul locativ al Primăriei Galați și funcționarii din primărie au aprobat retrocedarea fără să verifice cum stau lucrurile, însă cazul are conotaţii penale. OCPI a intabulat terenul în condiţii dubioase, pentru că numai o instanţă putea stabili dacă există o legătură succesorală între Asociaţia Învăţătorilor din Județul Covurlui şi AIUPPI. De altfel, directorul de atunci al OCPI, Nicolae Reti afirma că pe decizia din 12.06.2008, emisă de OCPI în dosarul 24795, nu există semnătura sa, ci a altcuiva. Astfel, primăria pierdut imobilul, dar nu e o premieră.

Tunul imobilar, disputat în instanțe

După intabulare, Ovidiu Rădoi a revendicat din nou imobilul CCD Galați. A deschis acţiune „în constatare“, împotriva Primăriei Galaţi şi Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar, cerând instanţei să constate că AIUPPI e proprietara imobilului. În dosarul 12092/233/2008, Judecătoria Galaţi a admis în martie 2010 cererea lui Rădoi. Între timp, CCD ceruse rectificarea cărţii funciare, pentru că intabularea s-a făcut în baza unor acte false. Judecătoria a respins acţiunea, CCD a făcut din nou recurs şi în octombrie 2010, Tribunalul Galați i-a dat dreptate tot lui Rădoi. Devenită proprietara imobilului, în 2011 AIUPPI a cerut executarea silită a CCD, care în  dosarul 1288/233/2012 a contestat executarea.

Rădoi a mai înființat și Asociația Generală a Învățătorilor din Județul Galați, cu nume identic cu cel al Asociației Generale a Învățătorilor din Județul Covurlui, pe care voia să o „moștenească“. Sindicatului Învățământului Preuniversitar, a deschis o nouă acțiune prin care contesta dreptul de proprietate al AIUPPI asupra imobilului. În dosarul 1050/121/2013, Tribunalul Galați a dat dreptate sindicatului, Rădoi a cerut strămutarea și dosarul a ajuns la Curtea de Apel Suceava. Rădoi a pierdut și la Suceava, a făcut recurs și dosarul a ajuns pe rolul ÎCCJ.

Înalta Curte s-a pronunțat prin sentința definitivă și irevocabilă nr. 632/2015 respingând recursul celor două asociații ale lui Rădoi. Așa s-a pus punct tunului imobiliar prin care un C.A.R. devenea proprietara Casei Corpului Didactic. Dar primăria și-a „încasat“ tunul imobiliar.   

ISTORIC „Casa Învățătorilor“ și „Căminul Școlii“

Imobilul în care e sediul CCD Galaţi este înregistrat în Lista Monumentelor Istorice sub codul  GL-II-m-B-03049. Terenul a intrat în proprietatea Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din judeţul Covurlui prin actul de donație a Primăriei Galaţi nr. 515/17.02.1937. Construcţia clădirii a fost finalizată în anul 1939, fiind realizată prin contribuţia financiară a Băncii Corpului Didactic şi Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din judeţul Covurlui.
A costat, la vremea aceea, 5,5 milioane de lei.  Aici a funcţionat până în anii ’50, „Casa învăţătorilor din Galaţi şi judeţul Covurlui“. Imobilul de pe Domnească nr. 83 a fost cumpărat de Primăria Galați în 1924 și donat Asociaţiei Învăţătorilor devenind „Căminul Şcolii“, destinat găzduirii învăţătorilor de la şcolile din judeţ care veneau la Galaţi, deseori cu familiile.

Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...
Ultima oră
Pe aceeași temă